Poczytaj, da się zdemontować soczewkę z lampy. Nawet gdzieś widziałem poradnik na forum.
Poczytaj, da się zdemontować soczewkę z lampy. Nawet gdzieś widziałem poradnik na forum.
tzw HiDy mają różne opakowania, ale to wciąż ten sam shit.
Przerabiałem to w swojej 159. Jeśli faktycznie chcesz mieć dobre światła to zainwestuj w oryginalne reflektory xenonowe, a w przypadku 159 bixenonowe, a jeśli to dla Ciebie za duże koszta, to po prostu kup wysokiej jakości żarówki, a na pewno odczujesz różnicę.
Pozdrawiam.
- Rafał
Jak kupiłem auto miałem założone HIDy, generalnie świeciło słabo. Wstawiłem Osramy Night Breaker Unlimited i było lepiej (!) ale nawet Tico jak stało obok mnie na skrzyżowaniu w nocy to świeciło mocniej. Rozebrałem lapmy i okazało się, że całkowicie wypalone były odbłyśniki. Sreberko zeszło z górnej części całkowicie. Po regeneracji samych odbłyśników, wyczyszczeniu ściereczką soczewek (które były mocno zakurzone) światła świecą rewelacyjnie. Stąd moim zdaniem lepiej wykonać taki zabieg (który jest tańszy o kilka zł) niż montować HIDy.
Sama regeneracja w firmie, rozebrałem i złożyłem sam. Nie chce pisać otwarcie nazwy zakładu bo to chyba reklama i tak nie można ale powiem ze za 100zł depozytu wysłali mi gotowe odbłyśniki tak że mogłem w jeden dzień podmienić i odesłać swoje, kasę wrócili bez problemu jak tylko doszła paczka.
To ciekawa opcja. Problem ze słabym światłem w 159 jest bardzo powszechny i ludzie po prostu ratują się hidami by cokolwiek widzieć. Co do bezpieczeństwa związanego z hidami, u mnie raczej nie ma mowy o oslepianiu, toż to mi ledwo świeciwiększe niebezpieczeństwo wiąże się z tym ze nic nie widzę. na h7 było jeszcze gorzej, a na hidach jakoś od biedy daje radę. Zastanawiałem się nad nowymi reflektorami, ale pójdę za radą kolegi i zregeneruje reflektory. Dzięki za rady
![]()
Ok, widzę zainteresowanie jest wiec jutro postaram sie ogarnąć jakiś mały DIY
Potwierdzam, że na żarówkach to była masakra. Na HIDach jest lepiej, ale nadal bez szału. W poprzednim aucie jak wstawiłem zamiast żarówek HIDy to była bardzo duża poprawa (efekt WOW!) - światła świeciły super. Czyli wstawienie HIDów nie jest rozwiązaniem problemu (chociaż sam na nich teraz jeżdżę).