Tyle ze mnie czas goni musze to zrobić do piątku bo w weekend wyjeżdżam, a tu mam na miejscu go
Tyle ze mnie czas goni musze to zrobić do piątku bo w weekend wyjeżdżam, a tu mam na miejscu go
Nie rób badziewia z gwintowaniem bo szczelność straci i potem znowu robota. George11 oddawał mój kolektor gdzieś do spawania i z planowaniem było 100 albo 200 zł.
Pozdr.
podobno gwintowanie i kleji na srube z tego co pamietaminni znowu tu kiedys pisali ze spawanie narusza aluminium itp,ja to plastikowy miałem to kolega klapy powyciągał
Narazie wcisne ten kolektor z 156 bo czas mnie goni. Ten z aukcji moze byc?
Stary zostawie i nastepnym razem ewentualnie oddam go do spawania i planowania jak by coś bylo nie tak
Jak ktoś spawać nie potrafi to na pewno może coś naruszyć
@nietyx: jeżdżenie z niesprawnymi klapami w przypadku kolektora aluminiowego nie jest niebezpieczne- to nie plastikowy, że klapki mogą się urwać. Gdzieś w dziale 159 jest fajnie opisany temat przekładki tego kolektora ze 156.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/91637-kolektor_ssacy_alfa_156_175km_jtd_vs_159_210km_jtd .html?highlight=kolektor
a tu post który Ci wystarczy- cobyś całego tematu nie musiał czytać
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1212205
Ostatnio edytowane przez drago256 ; 20-05-2015 o 21:51
147 po FL miało silniki 150KM bez klap wirowych - w eper oznaczone jako m19. Był to silnik 140KM z wersji przed FL z podniesionym ciśnieniem doładowania. Wszystkie 156 miały ten silnik, 147 FL i GT z początku produkcji.
Ja mam klapy usuniętę w serwisie autka.pl.
No ja już zrobiłem sporo tys km z tym i zero objaw, i gdyby nie ta redukcja spalania którą mogę osiągnąć przy tych trasach oraz chęć modyfikacji to nie wiem czy bym się tym przejął w ogóle
Dzięki wielki czyli jutro jadę po ten z 156 i spokója stary zostawię na wszelki wypadek niech leży w piwnicy
Niestety ze 147 150KM nie ma nigdzie teraz dostępnego
Klapy nie mają wpływu na moc. Mogą, a właściwie powinny mieć wpływ na moment obrotowy. Ale nie na jego wartość ale na jego wyższy przebieg w niższym zakresie obrotowym. Chodzi o podobny efekt jak w przypadku stosowania kolektora o zmiennej długości. Ładnie to się sprawuje w silnikach BMW. W silnikach JTD jest to praktycznie nieodczuwalne. Jeśli jednak ktoś to odczuł, to nie moc spadła ale moment obrotowy niejako "przesunął" się w wyższy zakres obrotowy. Oczywiście to tak w uproszczeniu.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Zamontowane już. Kolektor od 156 podszedł w połowie. Trzeba i tak zrobić z 2 jeden ponieważ górna część nie zmieści się od 156 z uwagi na przetłoczenie po lewej stronie które występuje w GT.
Odnoszę wrażenie że znikła dziura w dolnym zakresie obrotów i teraz zbiera się od samego początku
dobre odczucie tez tak miałem