Napisał
flacha2000
Witam. Dopiszę się w tym temacie bo nic podobnego nie znalazłem a nie chcę tworzyć nowego. Ok tygodnia temu kupiłem dziewiątkę z silnikiem 2.4 JTDm i skrzynią Q-Tronic. Zrobiłem ok 300 km po czym wymieniłem (pasywnie, renomowany warsztat koło Poznania) olej w skrzyni. Po wymianie zrobiłem weekendową trasę ok 1000 km (połowa to autostrady). Zauważyłem dziwną zależność: jeśli w czasie trasy (silnik i skrzynia rozgrzane) zatrzymam się na chwilę np na tankowanie i po chwili muszę użyć trochę mocy (czyli przyśpieszyć do 100 np w ok 10 s) aby włączyć się do ruchu to skrzynia po takim przyśpieszeniu zostaje na 3 a czasem na 4 biegu (w zależności do jakiej prędkości przyśpieszę) i nie zmienia od razu biegu na wyższy mimo zdjęcia nogi z gazu. Następuje to dopiero po kilkuset metrach (bez jakichkolwiek szarpnięć). Jednak w przypadku gdy takie przyśpieszanie (pierwszy raz od odpalenia silnika) odbywa się w sposób delikatny to skrzynia przerzuca biegi płynnie w przedziale ok 2000-1500 obrotów i aksamitnie dochodzi do 6 biegu.
Konsultowałem dziś ten temat z panem polecanym na forum vectry i stwierdził, że te objawy mogą wskazywać na jakiś problem po stronie samochodu a nie skrzyni (mówił o możliwości braku impulsu od strony auta do zmiany biegu w odpowiednim momencie). Jeśli ktoś z Was miał podobne doświadczenia albo jakieś sugestie to będę wdzięczny.