Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Strzał skrzyni automatycznej

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159 SW 1,9 Q-tronic

Domyślnie

Nie będzie diagnozy tylko konsultacja – telefoniczna. Była. Nie jeździć, wrócić do komisu.
    Przegląd odwołałem żeby nie zajmować terminu, jak pisałem zostawiłem jak najbliżej od zdarzenia na jakimś osiedlu, prawie w krzakach. Pan z warsztatu od razu proponował lawetę ale wg. prawidłowej drogi zwróciłem się najpierw do sprzedającego, który podał numer P. Tomasza (chyba do Pana w takim razie), dzisiaj się już nie dodzwoniłem, będę dzwonił jutro. Nie mogłem siedzieć na telefonie bo tryb pracy mi nie pozwala.
    Jeśli miał by być wykorzystany jutrzejszy dzień to jak najbardziej – ktoś podjedzie we wskazane miejsce. Wolał bym jednak ustalić wcześniej żeby nie było nieporozumień, to nie jest drobnostka.

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Witam. Dopiszę się w tym temacie bo nic podobnego nie znalazłem a nie chcę tworzyć nowego. Ok tygodnia temu kupiłem dziewiątkę z silnikiem 2.4 JTDm i skrzynią Q-Tronic. Zrobiłem ok 300 km po czym wymieniłem (pasywnie, renomowany warsztat koło Poznania) olej w skrzyni. Po wymianie zrobiłem weekendową trasę ok 1000 km (połowa to autostrady). Zauważyłem dziwną zależność: jeśli w czasie trasy (silnik i skrzynia rozgrzane) zatrzymam się na chwilę np na tankowanie i po chwili muszę użyć trochę mocy (czyli przyśpieszyć do 100 np w ok 10 s) aby włączyć się do ruchu to skrzynia po takim przyśpieszeniu zostaje na 3 a czasem na 4 biegu (w zależności do jakiej prędkości przyśpieszę) i nie zmienia od razu biegu na wyższy mimo zdjęcia nogi z gazu. Następuje to dopiero po kilkuset metrach (bez jakichkolwiek szarpnięć). Jednak w przypadku gdy takie przyśpieszanie (pierwszy raz od odpalenia silnika) odbywa się w sposób delikatny to skrzynia przerzuca biegi płynnie w przedziale ok 2000-1500 obrotów i aksamitnie dochodzi do 6 biegu.
    Konsultowałem dziś ten temat z panem polecanym na forum vectry i stwierdził, że te objawy mogą wskazywać na jakiś problem po stronie samochodu a nie skrzyni (mówił o możliwości braku impulsu od strony auta do zmiany biegu w odpowiednim momencie). Jeśli ktoś z Was miał podobne doświadczenia albo jakieś sugestie to będę wdzięczny.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

Cytat Napisał flacha2000 Zobacz post
    Witam. Dopiszę się w tym temacie bo nic podobnego nie znalazłem a nie chcę tworzyć nowego. Ok tygodnia temu kupiłem dziewiątkę z silnikiem 2.4 JTDm i skrzynią Q-Tronic. Zrobiłem ok 300 km po czym wymieniłem (pasywnie, renomowany warsztat koło Poznania) olej w skrzyni. Po wymianie zrobiłem weekendową trasę ok 1000 km (połowa to autostrady). Zauważyłem dziwną zależność: jeśli w czasie trasy (silnik i skrzynia rozgrzane) zatrzymam się na chwilę np na tankowanie i po chwili muszę użyć trochę mocy (czyli przyśpieszyć do 100 np w ok 10 s) aby włączyć się do ruchu to skrzynia po takim przyśpieszeniu zostaje na 3 a czasem na 4 biegu (w zależności do jakiej prędkości przyśpieszę) i nie zmienia od razu biegu na wyższy mimo zdjęcia nogi z gazu. Następuje to dopiero po kilkuset metrach (bez jakichkolwiek szarpnięć). Jednak w przypadku gdy takie przyśpieszanie (pierwszy raz od odpalenia silnika) odbywa się w sposób delikatny to skrzynia przerzuca biegi płynnie w przedziale ok 2000-1500 obrotów i aksamitnie dochodzi do 6 biegu.
    Konsultowałem dziś ten temat z panem polecanym na forum vectry i stwierdził, że te objawy mogą wskazywać na jakiś problem po stronie samochodu a nie skrzyni (mówił o możliwości braku impulsu od strony auta do zmiany biegu w odpowiednim momencie). Jeśli ktoś z Was miał podobne doświadczenia albo jakieś sugestie to będę wdzięczny.
    Ja ostatnio zaobserwowałem u mnie podobne objawy, przy czym u mnie problem jest podczas gwałtowniejszego hamowania lub podczas ostrzejszego wchodzenia w zakręt,skrzynia zredukuje np do 3 i potem nie za bardzo chce sama wrzucić 4.
    Wrzucam wtedy manualnie wyższy bieg i po tym skrzynia pracuje bez zarzutu, nie ma żadnych szarpnięć ani innych problemów.
    Też jestem ciekawy co to może być.
    Przy okazji, po chipie skrzynia nabrała bardzo brzydkiego nawyku i za wszelką cenę, podczas spokojnej jazdy chce utrzymywać auto pomiędzy 1500-2000 rpm, widziałem w MES-ie opcję Wyzerowanie parametrów autoadaptacyjnych, czy mogę tym wyzerować jej nawyki i nauczyć od nowa jazdy na wyższych obrotach?
    Ostatnio edytowane przez tomio ; 02-06-2015 o 14:59
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Skrzynia się adaptuje sama do stylu jazdy. Więc możesz zrobić jej reset, ale nie musisz.
    Też zauważyłem, że po zawirusowaniu skrzynia niechętnie redukuje, gdy w trasie spokojnie operuje się gazem. Ale gdy poszaleję, to wtedy skrzynia redukuje odpowienio wcześniej. Poza tym po co, przy normalnej jeździe ma redukować, skoro teraz mam 490Nm, a nawet nieraz przełączam na manual żeby nie redukowała, ponieważ od dołu wystarczająco dobrze ciągnie
    Ostatnio edytowane przez .Andrzej. ; 02-06-2015 o 15:22

Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto

Domyślnie

Jazda na zbyt niskich obrotach jest szkodliwa dla silnika jak i wtrysków, wciśnięcie buta przy obrotach poniżej 2000 przy takim momencie nie jest zdrowe.
    Dlatego przy manualnych skrzyniach tak lubią padać koła dwumasowe.

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

dla mnie jazda dołem, to nie jest poniżej 2000rpm
    Zgodnie z moją krzywą momentu jest to ~2200-3600rpm

Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto

Domyślnie

Źle Cię zrozumiałem
    Zawsze staram się jeździć w podobnym przedziale obrotów a skrzynia mimo to uważa inaczej, innych kierowców belli nie ma, to nie wiem od kogo się tego uczy.

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

tomio skrzynia w ten sposób wspomaga proces hamowania. Mam tak samo, poczekaj chwilę i powinna sama wtedy dać bieg wyżej.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159 SW 1,9 Q-tronic

Domyślnie

Auto oddałem do sprzedającego, jeszcze nie zrobione ale jak na tą chwilę muszę powiedzieć że profesjonalne podejście do sprawy.

Tomekkk i jak po wymianie?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Wydaje mi sie, ze po zmianie softu w samochodzie z automatem wypadaloby tez dostosowac soft skrzyni. Wtedy pwnie problemow by nie bylo. Pzdr