EGR zaslepiony, to nie to...
EGR zaslepiony, to nie to...
Albo ten zaworek co struje geometrią albo geometria turbiny?
To turbina. Ma to z 70% aut w różnym stopniu.
Tuner powinien był ci to w sofcie wygładzić.
I to nie szarpanie tylko taki spadek mocy i później powrót tak ? Taka nie płynność w przyspieszaniu.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Najzwyklejsze przerwy w przyspieszaniu, auto jedzie pełną parą i na pół sekundy czuje jakbym odpuścił całkowicie gaz, potem znowu jedzie i tak w koło Macieju. Ogólnie auto było u tunera półtora roku temu, szarpać zaczęło jakieś 2 miesiące temu i tak jak pisałem przedewszystkim na ciepłym. No i faktycznie jest to tak intensywne, że aż czuć szarpnięcie - miota trochę w aucie.
Ostatnio edytowane przez Astin ; 25-07-2015 o 10:29
Pokaż jeszcze takie logi jak zrobiłeś tylko dodaj dwa parametry: dawka ogólna i zmierzona masa powietrza.
A wywal % otwarcia overboosta. ( w stosunku do logów z posta #10, czyli ciśnienia atmosferycznego nie loguj).
Zobaczysz jak spadek doładowania/masy wpływa na cięcie dawki i to będą twoje szarpnięcia.
Konwersje USA->EU
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Zrobiłem dwa logi, na pierwszym były dziury w przyspieszaniu + na końcu troszkę za szybko odpuściłem gaz przez co jakieś cuda wyszły powyżej 3800obr. Natomiast przy drugim podejściu znikome szarpanie, prawie że nie odczuwalne, natomiast trochę słabszy był do tych 3000obr...
Log nr 1:
Log nr 2:
Co to może oznaczać? Bo szczerze już mam straszny mętlik
Edit:
Jakaś masakra... Ruszałem na światłach, na trzecim biegu strasznie szarpnął. Zaczął nierówno chodzić, nie miał siły, obroty falowały, coś stukało w silniku (dźwięk jakby panewka), chwile pochodził i praca wróciła do normy. Natomiast auto nie ma teraz w ogóle siły...
Edit2:
Wygląda na to, że turbo zdechło... Krótki log, wali aż 3 bary - wydaje mi się, że w ogóle za skale leci. Co się mogło stać?
![]()
Ostatnio edytowane przez Astin ; 25-07-2015 o 17:44
Możliwe że stanęła geometria.
Ale ci nie polecam diagnozy przez internet.
Nie wywala checka?
Sprawdziłbym jeszcze u ciebie paliwo i wtyczki wtryskiwaczy(!).
Konwersje USA->EU
Check się świeci od EGRu, ale sprawdzałem to nie było żadnego inne błędu. Turbina niby nie gwiżdże, ani dziwnych dźwięków nie wydaje, nie kopci, tylko to ładowanie z kosmosu. Coś może być nie tak z wtyczkami wtrysków - możesz troszkę rozwinąć?
Jak wtyczki tracą kontakt to jest szarpanie silnikiem.
Dlaczego nie oddasz samochodu do mechanika?
Jak widzisz trochę tu już się diagnoz namnożyło a problem nie jest jednoznaczny bo nikt nie wie co to za szarpania są. Bez obejrzenia samochodu to będą strzaly.
Konwersje USA->EU
Szczerze to na początku myślałem, że to tylko overboost i uda się to naprawić w "domowych warunkach", w aktualnym stanie rzeczy Alfa tak czy siak wyląduje u mechanika...