Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Piszczy przy wciśniętym sprzęgle

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał maciaba Zobacz post
    Pragnę zauważyć, że w momencie gdy sprzęgło jest wciśnięte to tarcza sprzęgła oraz sama skrzynia nie pracuje, nie wiem w takim razie co łożysko ma do tego, że piszczy na wciśniętym sprzęgle podczas gdy ono stoi w miejscu.

Poza tym wadliwe łożysko oporowe (pękający uchwyt) objawiłby się zaraz po wymianie i nie dałoby się wrzucić biegu.
    A Ty w ogóle wiesz, na czym polega praca łożyska wyciskowego sprzęgła, że piszesz takie rzeczy?
    Łożysko pracuje najbardziej właśnie wtedy, gdy wciśniesz pedał sprzęgła, bo wtedy działa na docisk, żeby wysprzeglić, a to że skrzynia biegów i tarcza sprzęgła wtedy nie pracuje to nie świadczy, że łożysko "stoi".
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 29-06-2015 o 13:03

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie

Doprawdy... Sprzęgło w JTD jest "ciągnione", więc łożysko ciągnie docisk odsuwając tarczę sprzęgła od koła dwumasowego, i owszem wykonuje pracę poprzeczną, lecz pisząc "stoi" miałem na myśli, że nie obraca się w okół własnej osi jeśli przytrzymujesz wciśnięte sprzęgło, to chyba oczywiste? Łożysko oporowe zaczyna się obracać dopiero jak puścisz sprzęgło.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Kolego, bez obrazy, ale nie rozumiesz zasady działania sprzęgła w jtd.
    Łożysko wyciskowe w jtd obraca się cały czas wokół własnej osi, a konkretnie jego pierścień wewnętrzny, który poprzez rolki przenosi nacisk - po wciśnięciu pedału sprzęgła - na łapki docisku.
    Trzeba tylko rozróżniać, gdzie jest pierścień wewnętrzny, a gdzie pierścień zewnętrzny wraz z obudową.
    To, że obudowa i pierścień zewnętrzny "stoi" cały czas podczas pracy silnika, bez względu na to czy sprzęgło jest włączone, czy wyłączone to nie znaczy, że łożysko się nie obraca.
    Łożysko obraca się cały czas podczas pracy silnika, bo obraca się cały czas docisk, w którym jest zamocowany koniec pierścienia wewnętrznego łożyska, przy czym najbardziej pracuje wtedy, kiedy wciskasz pedał sprzęgła, bo wtedy musi "pociągnąć", jak to nazwałeś, sprężynę docisku, aby nastąpiło wysprzęglenie. Podczas normalnej jazdy łożysko się tylko obraca, ale praktycznie nie pracuje, bo nie przenosi siły podłużnej.
    Właśnie wtedy (po naciśnięciu pedału sprzęgła), przy padającym łożysku, zwykle słychać niepokojące odgłosy, bo na łożysko zaczyna działać duża siła sprężyny centralnej docisku.
    A to, czy sprężyna jest ciągniona, czy pchana (jak np. w TS) nie ma żadnego znaczenia, bo to tylko zależy od rozwiązania technicznego (konstrukcji) danego sprzęgła.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 29-06-2015 o 18:27

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rybnik / Żory
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 2.4 JTD

Domyślnie

Dziwne ale chciałem żeby żona wczoraj nagrała co tam piszczy, i jak na "złość" przestało piszczeć Ale tak czy inaczej podjade do mechanika bo mnie to niepokoi

Użytkownik Romeo Avatar SebaM
    Mieszka w
    BTM
    Auto
    GT 3.2

Domyślnie

Mi kiedyś, w TSie co prawda, piszczało sprzęgło, po jakimś czasie coś się urwało, pobrzęczało i spokój...

... do czasu aż je kompletnie szlag trafił. Trwało to kila tyś. km, więc i Tobie powinno to chwilę zająć, aż się rozleci całkowicie.
    Tak czy inaczej sprawdzić to trzeba.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Krupers Zobacz post
    Dziwne ale chciałem żeby żona wczoraj nagrała co tam piszczy, i jak na "złość" przestało piszczeć Ale tak czy inaczej podjade do mechanika bo mnie to niepokoi
    Pewnie przestało, bo zrobiło się trochę cieplej.
    Miałem dość dawno temu podobnie w fiacie seicento. W zimie, po uruchomieniu silnika piszczało. Potem, jak silnik się rozgrzał to przestawało.
    Wiedziałem, że to prawdopodobnie łożysko wyciskowe sprzęgła zaczyna dawać o sobie znać, więc wykonałem karkołomną operację wyjęcia skrzyni w swoim garażu i to bez kanału. Teraz bym tego już nie zrobił.
    No i muszę przyznać, że to łożysko nie było w jakimś katastrofalnym stanie. Po zakręceniu ręką lekko tylko szumiało, więc pewnie jeździłbym z tym jeszcze jakiś czas.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rybnik / Żory
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 2.4 JTD

Domyślnie

Dzięki wszystkim za pomoc Na sobote umówiłem się już z mechanikiem, warto żeby rzucił na to okiem

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Niepołomice
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0 Jtdm . Białe SW TI

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Kolego, bez obrazy, ale nie rozumiesz zasady działania sprzęgła w jtd.
    Łożysko wyciskowe w jtd obraca się cały czas wokół własnej osi, a konkretnie jego pierścień wewnętrzny, który poprzez rolki przenosi nacisk - po wciśnięciu pedału sprzęgła - na łapki docisku.
    Trzeba tylko rozróżniać, gdzie jest pierścień wewnętrzny, a gdzie pierścień zewnętrzny wraz z obudową.
    To, że obudowa i pierścień zewnętrzny "stoi" cały czas podczas pracy silnika, bez względu na to czy sprzęgło jest włączone, czy wyłączone to nie znaczy, że łożysko się nie obraca.
    Łożysko obraca się cały czas podczas pracy silnika, bo obraca się cały czas docisk, w którym jest zamocowany koniec pierścienia wewnętrznego łożyska, przy czym najbardziej pracuje wtedy, kiedy wciskasz pedał sprzęgła, bo wtedy musi "pociągnąć", jak to nazwałeś, sprężynę docisku, aby nastąpiło wysprzęglenie. Podczas normalnej jazdy łożysko się tylko obraca, ale praktycznie nie pracuje, bo nie przenosi siły podłużnej.
    Właśnie wtedy (po naciśnięciu pedału sprzęgła), przy padającym łożysku, zwykle słychać niepokojące odgłosy, bo na łożysko zaczyna działać duża siła sprężyny centralnej docisku.
    A to, czy sprężyna jest ciągniona, czy pchana (jak np. w TS) nie ma żadnego znaczenia, bo to tylko zależy od rozwiązania technicznego (konstrukcji) danego sprzęgła.
    Świete słowa

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Lazy
    Mieszka w
    Nysa
    Auto
    147

Domyślnie

Tak jak kolega wyżej napisał na 90% to łożysko
    Zajrzyj: Gorąca_Włoszka