Jak chcesz łożyska z dyfra robić, to sam dyfer ściągasz. Nie rozumiem czemu nie chce robić łożysk, to nie skrzynia, tylko w zasadzie osobny element.
sleyer, kół nie zblokuje, pomieli dyfer i może Ci zrobić dziurę w skrzyni tak jak mi.![]()
Jak chcesz łożyska z dyfra robić, to sam dyfer ściągasz. Nie rozumiem czemu nie chce robić łożysk, to nie skrzynia, tylko w zasadzie osobny element.
sleyer, kół nie zblokuje, pomieli dyfer i może Ci zrobić dziurę w skrzyni tak jak mi.![]()
od czasu do czasu tu mają używane mechanizmy
http://www.italcar24.pl/pl/p/Alfa-Ro...ni-biegow/3331
nowe łożyska w serwisie kosztują ok 180zł bynajmniej u mnie. Skrzynie do 8v 5b różniły się tylko wysprzęglikiem w środku i na zewnątrz ale mechanizm powinien być ten sam. Skrzynia Slayera ma 6 biegów ale czy różnicówka też jest ta sama? Seba proponuje nowe kółka, kasa podobna, roboty nie wiele więcej skoro skrzynia zostaje na górze. A jakby nie było nowe to nowe. Wcześniej czytając na ten temat a dużo ich nie ma, pisano o podkładkach regulacyjnych, że trzeba dobierać grubość z zestawu i to mnie martwiło. Ale mówisz, że może zostać na starych co dużo ułatwia mechanikowi.
Dlaczego nie chcesz skasować sobie tego luzu na początek z zachowaniem minimalnego luzu za pomocą oryginalnych podkładek dystansowych?
Ja robiłem to na tzw. "czuja" bez demontażu skrzyni i jeżdżę już drugi rok a i z maksymalną prędkością się zdażyło gnać. Nic nie stuka i nie wyje.
Zalałem jeszcze wg. speców najlepszy olej Amsoil i teraz biegi wchodzą lżej - bez mocowania się z drążkiem.
Przebiegiem dobijam do 200tkm.
Podpowiedz co i jak to byśmy ze slayerem sprobowali.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
nie ważne czy wymienisz kompletny dyfer z innej skrzyni czy same łożyska to i tak powinno się sprawdzić (i ewentualnie wyregulować) luz
bo składasz inny dyfer w swoją obudowę ... na których podkładkach? obudowa obudowie nie równa, dyfer tak samo
fajnie jest to w starych książkach obsługi opisane (ja mam książkę do fiata tipo po polsku i jest zrozumiale i z rysunkami)
oczywiście można zrobić na czuja i będzie śmigać... albo dobrze trafisz albo wyjdzie że źle ale za 2-3 lata...
Mi doszło do tego szarpanie przy ruszaniu, uczucie jakby koła buksowały. Już nie wiem czy to od dyfra czy poduszka pod skrzynią nawaliła, ale komplet sprzęgła ma ok 25 tyś.
Panowie gadacie, gadacie i gó*no z tego wynika, luz flanszy na lewej półosi nie pochodzi z osadzenia dyfra w obudowie skrzyni tylko z wnetrza samego dyfra, koronki (te w które wchodzą wielowpusty półosi) latają z dyferencjale bo są już wyrobione, a nie dyferencjał w obudowie... nie wiem który raz to piszę na tym forum.
Jak ktos twierdzi, że wyregulował latanie lewej flanszy podkładką regulacyjną osadzenia dyferencjału to jest w błędzie...
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
Nie wiem do kogo była ta odpowiedź skierowana, ale akurat luz łożyska stożkowego (w tym przypadku zewnetrzne łożyska) się kasuje stosując odpowiednie podkładki.
Nie wiem, czy na forum jest jeszcze użytkownik George z Piekar, ale on też to przerabiał i z tego co wiem nic nie eksplodowało.
Tak luz łożysk dyfra kasuje się tymi podkładkami, ale sleyer3 ma inny problem bo ma luz w środku dyfra.
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA