Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Temat: Mechanizm różnicowy- naprawa czy przekładka ? JTD 8v

Użytkownik Romeo Avatar SebaM
    Mieszka w
    BTM
    Auto
    GT 3.2

Domyślnie

Jak chcesz łożyska z dyfra robić, to sam dyfer ściągasz. Nie rozumiem czemu nie chce robić łożysk, to nie skrzynia, tylko w zasadzie osobny element.
    sleyer, kół nie zblokuje, pomieli dyfer i może Ci zrobić dziurę w skrzyni tak jak mi.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

od czasu do czasu tu mają używane mechanizmy
    http://www.italcar24.pl/pl/p/Alfa-Ro...ni-biegow/3331
    nowe łożyska w serwisie kosztują ok 180zł bynajmniej u mnie. Skrzynie do 8v 5b różniły się tylko wysprzęglikiem w środku i na zewnątrz ale mechanizm powinien być ten sam. Skrzynia Slayera ma 6 biegów ale czy różnicówka też jest ta sama? Seba proponuje nowe kółka, kasa podobna, roboty nie wiele więcej skoro skrzynia zostaje na górze. A jakby nie było nowe to nowe. Wcześniej czytając na ten temat a dużo ich nie ma, pisano o podkładkach regulacyjnych, że trzeba dobierać grubość z zestawu i to mnie martwiło. Ale mówisz, że może zostać na starych co dużo ułatwia mechanikowi.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Dlaczego nie chcesz skasować sobie tego luzu na początek z zachowaniem minimalnego luzu za pomocą oryginalnych podkładek dystansowych?
    Ja robiłem to na tzw. "czuja" bez demontażu skrzyni i jeżdżę już drugi rok a i z maksymalną prędkością się zdażyło gnać. Nic nie stuka i nie wyje.
    Zalałem jeszcze wg. speców najlepszy olej Amsoil i teraz biegi wchodzą lżej - bez mocowania się z drążkiem.
    Przebiegiem dobijam do 200tkm.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

Podpowiedz co i jak to byśmy ze slayerem sprobowali.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar Piszczyk
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Auto
    AR166 2,5 / DELTA I 1,6 GTie / Thesis 3,0 V6 / HILUX 3,0 / Thema 2,8 PRV

Domyślnie

nie ważne czy wymienisz kompletny dyfer z innej skrzyni czy same łożyska to i tak powinno się sprawdzić (i ewentualnie wyregulować) luz
    bo składasz inny dyfer w swoją obudowę ... na których podkładkach? obudowa obudowie nie równa, dyfer tak samo
    fajnie jest to w starych książkach obsługi opisane (ja mam książkę do fiata tipo po polsku i jest zrozumiale i z rysunkami)
    oczywiście można zrobić na czuja i będzie śmigać... albo dobrze trafisz albo wyjdzie że źle ale za 2-3 lata...

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Mi doszło do tego szarpanie przy ruszaniu, uczucie jakby koła buksowały. Już nie wiem czy to od dyfra czy poduszka pod skrzynią nawaliła, ale komplet sprzęgła ma ok 25 tyś.

Użytkownik Świeżak Avatar Piszczyk
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Auto
    AR166 2,5 / DELTA I 1,6 GTie / Thesis 3,0 V6 / HILUX 3,0 / Thema 2,8 PRV

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20161016_201632.jpg
Wyświetleń:	37
Rozmiar:	55.7 KB
ID:	213258
    sorry za jakość (może Moderator obrócić?)
    zdjęcie z szajsfona

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Panowie gadacie, gadacie i gó*no z tego wynika, luz flanszy na lewej półosi nie pochodzi z osadzenia dyfra w obudowie skrzyni tylko z wnetrza samego dyfra, koronki (te w które wchodzą wielowpusty półosi) latają z dyferencjale bo są już wyrobione, a nie dyferencjał w obudowie... nie wiem który raz to piszę na tym forum.
    Jak ktos twierdzi, że wyregulował latanie lewej flanszy podkładką regulacyjną osadzenia dyferencjału to jest w błędzie...
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Nie wiem do kogo była ta odpowiedź skierowana, ale akurat luz łożyska stożkowego (w tym przypadku zewnetrzne łożyska) się kasuje stosując odpowiednie podkładki.
    Nie wiem, czy na forum jest jeszcze użytkownik George z Piekar, ale on też to przerabiał i z tego co wiem nic nie eksplodowało.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Tak luz łożysk dyfra kasuje się tymi podkładkami, ale sleyer3 ma inny problem bo ma luz w środku dyfra.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA