Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: [156] Turbo czy kompresor 2.0ts

Starscream
    Gość

Domyślnie

jak to jest, że co druga osoba chce uturbaić, zakładać kompresor, robić cuda na kiju a jak do tej pory to chyba tylko Robak#21 zdziałał w tym kierunku wszystko...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marian
    Mieszka w
    KPR
    Auto
    ex AR155/obecnie s80 t5,alfa 159 mpi

Domyślnie

Cytat Napisał robak#21 Zobacz post
    eee coś kiepski mechanik chyba myślał o 20vt bo ta 16 to strasznie awaryjny motor ,starszy silnik 4 cylindry 190hp ciężko z częściami dużo osób z Włoch ściąga ,20vt nowsze dużo mniej awaryjne 5 cylindrów 220hp co do potencjału to na czipie 250hp a potem to juz wymiana gratów

co do turbo/ kompresor

turbo zero awaryjnosći przez trzy lata i dalej lata
    ale jeśli masz możliwość swapa ,choć piszesz ze silnik w stanie idealnym hmm to tego swapa bym pochopnie nie robił

Pozdrawiam
    Prawda ale 16VT ma ''coś'' w sobie legendarna jednostka ogólnie problem tylko z panewkami i wałem innych nie stwierdziłem

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Cytat Napisał Marian Zobacz post
    Prawda ale 16VT ma ''coś'' w sobie legendarna jednostka ogólnie problem tylko z panewkami i wałem innych nie stwierdziłem
    Sry za odkopanie tematu.

Właśnie jak to jest z tymi lampredi (16vt), bo słyszałem ze w tym silniku problemy z uszkodzeniami "dołu" silnika wynikają przez awarie pompy oleju?

Jeżeli tak jest to problem chyba powinno dać się usunąć?

Z tego co wiem to wał w tym silniku jest kuty wiec powinien znieść dużo, ale jak jest z panewkami?

Duży plus to przetarte ścieżki w tuningu tej jednostki.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

w temacie tuningu 16vt to polecam forum fiata coupe lub zapytać kolegi Mariusz AutoDS
    bo z tego co pamiętam jak mi opowiadał to jest właścicielem.

Co do ilości Turbo Twinsparków to na samym tym forum oprócz Robakowego są jeszcze 2 wiec i jeszcze ze 3 inne sztuki mi przychodza do głowy (jedna tylko z opowiesci) wiec pare sztuk tego jeździ.

Ja w temacie samego turbienia TSa służę radą.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

eee, kolego 16Vt ma większy potencjał ma od 20VT, co do awaryjności nie jest on bardziej awaryjny od jednostek 20 zaworowych - miałem coupe i wiem co mówię.
    Jedyny prawdziwy mankament silników 16v/16vt to słaby dół - panewki i wał po przebiegu 160tys można szykować się do remontu dołu ale nie jest to zasadą. Ja od przebiegu 150ts lałem valvoline 10W60, przelatałem 40tys i auto w znakomitej kondycji zmieniło właściciela. We Włoszech rutyną jest zmiana panewek przy 160tys...

w 20v/20vt za to słabe są pompy olejowe....
    nie ma idealnego motoru...

Cytat Napisał robak#21 Zobacz post
    eee coś kiepski mechanik chyba myślał o 20vt bo ta 16 to strasznie awaryjny motor ,starszy silnik 4 cylindry 190hp ciężko z częściami dużo osób z Włoch ściąga ,20vt nowsze dużo mniej awaryjne 5 cylindrów 220hp co do potencjału to na czipie 250hp a potem to juz wymiana gratów

co do turbo/ kompresor

turbo zero awaryjnosći przez trzy lata i dalej lata
    ale jeśli masz możliwość swapa ,choć piszesz ze silnik w stanie idealnym hmm to tego swapa bym pochopnie nie robił

Pozdrawiam

Użytkownik Ogier Avatar mar222
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 164

Domyślnie

Jak juz to pomyśl o soft turbo nie wymaga ingerencji tzn kute bebechy itp. spowodowane jest to tym że cisnienie doładowania nie przekracza 0.5 bara.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

skąd ten pomysł, że kompresor jest taki dobry do TS'a?

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał mar222 Zobacz post
    Jak juz to pomyśl o soft turbo nie wymaga ingerencji tzn kute bebechy itp. spowodowane jest to tym że cisnienie doładowania nie przekracza 0.5 bara.
    To ile można dmuchać bez ingerencji w bebechy, gdy stopień sprężania jest obniżony do 7,5:1?
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Użytkownik Ogier Avatar mar222
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 164

Domyślnie

Wszystko zalezy w jaki silnik i w jakim stanie jest oraz czym chcesz dmuchać soft turbo daje max 0,5-0,6bara i tez bedziesz miał psssssss ponoc z 1 litra pojemnosci da sie wyciagnac 100KM i max moment obrotowy wzrasta o 50% tak sie chwala producenci moje zdanie jest takie ze powyzej 0.6 trzeba kute korby i tłoki załozyć niby jak masz niski (7,5:1) stopien spręzenia to mozna sobie troszku wiecj pozwolic teoretycznie (1,4-1.6bara) ale lepiej dmuchac na zimne taka jest moja opinia

Co do kompresora tez dobre rozwiazanie moze nawet lepsze niz turbo do ts-a
    kompresor ciagnie od najnizszych obrotów i nie ma nagłego skoku momentu obrotowego i mocy co
    w turbo takie nagłe wzrosty mocy i momentu odbijaja sie na zywotnsci jednostki.Ale turbo daje wiekszego kopa cos za cos.
    Ostatnio edytowane przez mar222 ; 25-02-2011 o 16:54

Dante[PL]
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał b.pawelek Zobacz post
    skąd ten pomysł, że kompresor jest taki dobry do TS'a?
    Autodelta proponuje obydwie opcje. Rozmawialem z nimi na jednych z targow i powiedzieli ze kompresor obchodzi sie z wlochami delikatniej niz turbo. sam osobiscie zbieram kase na kompresor i niestety wiem ze glownym kosztem sa graty. cene ktora mi powiedziano mozna umiescic miedzy 10 a 15 k pln...kompresora trzeba szukac samemu po dealerach rotrexa...czasem maja jakies w dobrych pieniadzach...mam natomiast pytanie w kwestii technicznej...nie wiem jak polaczyc kompresor?