Dziene bo ja mam 4.1 i jakos nigdy przy brembo pedal nie spadal do podlogi.
Wymiencie plyn.
Wheller juz zajechal pompe na 5.1 i potwierdzi moje slowa.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dziene bo ja mam 4.1 i jakos nigdy przy brembo pedal nie spadal do podlogi.
Wymiencie plyn.
Wheller juz zajechal pompe na 5.1 i potwierdzi moje slowa.
A ja mam pytanie z innej beczki jeśli można od czego pasują zaciski i tarcze 330? Słyszałem że jeszcze od 166?
Poszerzone zaciski od 166, adaptery dorobione, tarcze od GT 3.2 klocki pod 166.
uu.. to pewnie ciężko coś takiego dorwać albo samemu trzeba dłubać
No z tym płynem może być coś na rzeczy, też po roku z haczykiem używania 5.1 (z większymi zaciskami , przewodami goodridge itd.) mam wrażenie jakby deskowatości hamulców, większe ich wyczucie mam teraz w 156 1,6 TS ze zwykłymi zaciskami, starym płynem 4 i gładkimi brembo + premiery ferodo niż w drugiej 156 z 4 tłoczkowymi zaciskami + gładkie brembo 305mm i klocki DS2500.
Ale te uszczelniacze nie powodowałyby ubytków płynu ? innych objawów?
Auto będzie mieć niedługo większy serwis, płyn zamierzałem na 4 zmienić tak czy siak, więc i tej pompie poproszę żeby się przyjrzeli.
@mlody354 : rozważ jeszcze zmianę na 305mm - pasują (czasem się trafiają choć faktycznie nieczęsto) plug & play zaciski z Grtande Punto Abarth (i Mito QV również). Tylko kompletne muszą być - z łącznikiem do zwrotnicy. Żadnych przeróbek , adapterów itd. nie trzeba , tarcze dostępne (z Gtv 3.0 lub pierwszych roczników GTA - 305mm 5x98) , klocki z tegoż punto abarth .
Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 04-08-2015 o 23:28
Jeśli chodzi o specyfikację DOT 5.1 to jest dokładnie tak jak pisze tomSRT
Można dyskutować o tym czy przypadkiem płyn nie jest „na wyrost” ale jeśli chodzi o wpływ na uszczelnia układu hamulcowego to nie ma różnicy w stosunku do DOT 4.0
Na tym płynie jeżdżę od nie dawna a opisana przez menie twardość hamulca pojawiła się jeszcze przed wymianą
Ostatnio trochę „pomęczyłem” hamulce w Alfie i zauważyłem poprawę ale dalej mam wrażenie, że to nie to co powinno być
Andrzejsr – czy przez „deskowatość” rozumiesz podobne zjawisko jak u mnie ?
Majster_85
U mnie zaraz po wymianie pedał zachowywał się dokładnie tak jak przed – czyli był dosyć twardy
Teraz po paru ostrzejszych przejażdżkach jest nieco lepiej czyli pedał nie jest aż tak twardy i da się lepiej wyczuć hamulce
Ostatnio edytowane przez Proboszcz ; 05-08-2015 o 09:59
Proboszcz - tak, takie mam podobne wrażenia jak piszesz - wcześniej mam wrażenie że im mocniej naciskałem tym nieproporocjonalnie mocniej siłą hamowania wzrastała , było to przyjemniejsze i bardziej naturalne i z większym wyczuciem pedłu, a teraz jakby bardziej liniowo , więc w efekcie mocniej cisnę żeby tą samą siłę otrzymać. I też mam wrażenie że od dnia to zależy, po kilku hamowaniach jest często jakby lepiej ale nie jest to to, co było niedługo po wymianie zwykłych na 4-tłoczkowe. Ja się jeszcze zastanawiam czy na tarczach nie mam pozostałości klocków poprzednich (DS uno) i teraz założone DS 2500 jakoś nie współgrają z tą warstwą (w artykułach o "dociearaniu" (bleeding) coś takiego piszą).
Mówię tu ciągle o wrażeniach z cywilnej jazdy. MOże po prostu ten płyn 5.1 tak bardzo wody nałapał, na pewno przesadziłem z jego czasem bo ponoć do roku i wymiana tak ? a u mnie już kilka miesięcy więcej. Liczę że ta wymiana pomoże, zobaczymy.
Aha, auto nie stało, używane co dzień praktycznie.
Tym bardziej okres wymiany ponizej roku.
Wymien płyn. Napisz wynik.