Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: Pomoc przy diagnozie hałasu w 159

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Przypnę się do tematu, bo mam podobny problem i niezidentyfikowany jeszcze dźwięk narastający podczas rozpędzania auta
    https://www.youtube.com/watch?v=YbQH...ature=youtu.be
    Nagrałem dźwięk przy podniesionych przednich kołach - podczas kręcenia mamy taki oto dźwięk, który pasuje mi do tego podczas jazdy. Podczas jazdy głośniejszy jest po rozgrzaniu silnika. Łożysko podpory już wymienione więc odpada, czy to koła łożyska kół, trudno wybadać. Podczas jazdy i sprawdzeniu podczas skręcenia nic niepokojącego nie zauważyłem.
    Będę wdzięczny za jakieś sugestie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar oleksy00
    Mieszka w
    Wrocław/Ostrzeszów, Poland
    Auto
    Giulietta QV 280HP/434Nm

Domyślnie

Ja mam to samo, od 40kkm słyszę metaliczne szuranie niezależne od prędkości (łożysko na atakujacym albo coś z dyfrem, nie tykam póki nie śmierdzi), a od wczoraj doszedł typowy dźwięk łożyska z koła, ale... Nie ma znaczenie obciążenie lewo prawo, opony przelozylem lewa z prawa i nie ma rowniez różnicy, podnioslem auto na podnośniku i kręcilem przednimi kołami to nie zauważyłem niczego niepokojącego, kręcą się normalnie, nie ma luzow, z tyłu mam natomiast nowe łożyska więc to nie one. Dźwięk dochodzi ewidentnie z przodu auta, ciężko określić z której strony. Dostaje już szewskiej pasji bo do dźwięku skrzyni się przyzwyczajalem bardzo długo a teraz jeszcze to.

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał oleksy00 Zobacz post
    Ja mam to samo, od 40kkm słyszę metaliczne szuranie niezależne od prędkości (łożysko na atakujacym albo coś z dyfrem, nie tykam póki nie śmierdzi), a od wczoraj doszedł typowy dźwięk łożyska z koła, ale... Nie ma znaczenie obciążenie lewo prawo, opony przelozylem lewa z prawa i nie ma rowniez różnicy, podnioslem auto na podnośniku i kręcilem przednimi kołami to nie zauważyłem niczego niepokojącego, kręcą się normalnie, nie ma luzow, z tyłu mam natomiast nowe łożyska więc to nie one. Dźwięk dochodzi ewidentnie z przodu auta, ciężko określić z której strony. Dostaje już szewskiej pasji bo do dźwięku skrzyni się przyzwyczajalem bardzo długo a teraz jeszcze to.
    Kurcze dziwny to dźwięk, byłem przekonany, że to szura łożysko podpory pod obciążeniem. Przed wymianą skrzyni ten dźwięk też się pojawił i szurało (nie było to te samo szuranie, o którym mowa w temacie skrzyni i jej łożysk), ale ewidentnie związane było z ruchem auta. Ujawnia się po rozgrzaniu silnika. Na postoju, na luzie nic nie słychać. Po wymianie skrzyni OK, pozostał tylko ten dźwięk Podczas obracania kołem i półosiami słychać pewnie stukot, który nagrałem i mam wrażenie, że to to może odzywać się podczas jazdy. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Ale co to stuka to nie wiem. Wnętrze skrzyni to raczej nie, tym bardziej, że została wymieniona i jaki to musiałby być zbieg okoliczności żeby w oby skrzyniach był ten sam problem.
    Ostatnio edytowane przez AlfaLorenzo ; 04-08-2015 o 08:48