Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Temat: Nerwowo się prowadzi.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Szanowny Panie Kolego, wydaj najpierw jakieś 20 zł na sprawdzenie luzów w zawieszeniu na stacji diagnostycznej, jeżeli nie ma luzów to udaj się następnie na sprawdzenie geometrii/zbieżności. U mnie w temacie ( patrz sygnatura ) nie ma książkowej geometrii, a samochód bez problemu zapier... 180 na autostradzie bez nerwowych manewrów / myszkowania itp itd + tak jak Koledzy wcześniej wspomnieli - sprawdź ciśnienie w oponach
    Ostatnio edytowane przez sebawroc ; 18-02-2016 o 18:49

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 JTD 16v 2002

Domyślnie

Drogi kolego, miałem te same objawy.
    Auto ściągało na prawą stronę. Podczas jazdy na wprost konieczna była korekta to w lewo, to w prawo. Do tego drobne stuki i puki w zawieszeniu.
    Przy pierwszej diagnozie stwierdzono zużyte górne wahacze, które faktycznie były dość wyeksploatowane.
    Jednak ich wymiana nie poprawiła prowadzenia, więc auto trafiło ponownie do mechanika.
    Poprawę przyniosła dopiero wymiana drążków kierowniczych. Teraz jest tak jak być powinno, auto jedzie prosto, nie trzeba korygować toru jazdy na prostej drodze. Dodam, że byłem na dwóch różnych stacjach po wymianie wahaczy i nie było tego widać. Dopiero w trójkę udało się odnaleźć przyczynę owego stanu (jedna osoba kręciła kierownicą, druga trzymała koło, a trzecia obserwowała co się dzieje).