Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Wskazowka turbiny

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    sucha beskidzka
    Auto
    alfa romeo 159 sportwagon, 1.9jtdm 150KM, 2008r

Domyślnie

Ani troche

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Cytat Napisał lukaszg Zobacz post
    Wiem wiem ze przy dpf spada na zero , ciekawi mnie tylko to ze z hamowania silnikiem przy delikatnym dodaniu gazu opada prawie do zera, pozniej troche dodaje gazuwiecej i juz rośnie. Interesuje mnie sam ten spadek
    Zgaduję, że EGR masz na pokładzie i działa. U mnie było podobnie. Przy delikatnym gazie i niskich obrotach wskaźnik doładowania leciał na dół. W późniejszym czasie zaczęło się poszarpywanie i EGRowi powiedziałem BYE BYE. I jest teraz tak jak powinno być od początku

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    sucha beskidzka
    Auto

Domyślnie

Kolego wwwlewy chyba Twoja teoria jest najbardziej prawdopodobna bo kiedys tam przed paroma miesicami wyskoczyc mi w logach blad egr skasowałem ale zaczelo sie takie dziwne przyspieszanie z poszarpywaniem. Jak sprawdzić egr najprościej? Mesem? Czy go na stol i 12v? Kupowales nowy?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

EGRa w naszych bellach się nie: sprawdza/czyści/wymienia. Tylko zaślepia i wywala z oprogramowania ECU. Można zaślepić bez ingerencji w sterownik po chwili pojawi się błąd, ale można z nim jeździć. A sprawdzenie EGRa możesz wykonać odpinając wtyczkę od przepływomierza (wyłącza to sterowanie EGR).

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Cytat Napisał wwwlewy Zobacz post
    EGRa w naszych bellach się nie: sprawdza/czyści/wymienia. Tylko zaślepia i wywala z oprogramowania ECU. Można zaślepić bez ingerencji w sterownik po chwili pojawi się błąd, ale można z nim jeździć. A sprawdzenie EGRa możesz wykonać odpinając wtyczkę od przepływomierza (wyłącza to sterowanie EGR).
    A jak takie zaślepienie egr ma się do jazdy np w Niemczech? Z tego co słyszałem jak cię złapią bez egr, klap albo dpf to mega problem... ale tylko tak słyszałem, więc pytam bardziej obeznanych w temacie Jak to w koncu jest?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    sucha beskidzka
    Auto

Domyślnie

Ja jednak sprobuje wskrzesić ten egr, lubię tak po Bożemu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar awj1
    Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto
    AR 159 1,9 JTDm 8V + mapa EGR Off by maly_777

Domyślnie

Cytat Napisał czaromacz Zobacz post
    A jak takie zaślepienie egr ma się do jazdy np w Niemczech? Z tego co słyszałem jak cię złapią bez egr, klap albo dpf to mega problem... ale tylko tak słyszałem, więc pytam bardziej obeznanych w temacie Jak to w koncu jest?
    A jak mają Ci sprawdzić że EGR (nie będą przecież rozkręcać układu) jest zaślepiony a ECU jest OFF? Klapy też sprawdzają? Jedyne co mogą sprawdzić do DPF. Jednak gdy ktoś zrobił tę operację odpowiednio, czyli rozciął u góry i ładnie zaspawał to nic nie znajdą. A normy spalin bez DPF'a są dalej w normie. Widziałeś kiedyś żeby policja jeździła z przewoźnym kanałem żeby auto mogło wjechać i wtedy sprawdzają DPF??? kolega jest policjantem z drogówki. Jedyne co robią to pytają czy jest DPF (jak im się chce) i wszystko w temacie.
    Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
    -Mamo co to za auto?
    -Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
    -A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
    Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
    Mina ojca BEZCENNA !!!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Cytat Napisał awj1 Zobacz post
    A jak mają Ci sprawdzić że EGR (nie będą przecież rozkręcać układu) jest zaślepiony a ECU jest OFF?
    Jak dymisz na czarno to juz beda miec podejrzenie, wcale nie jest to takie trudne do zdiagnozowania.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar awj1
    Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto
    AR 159 1,9 JTDm 8V + mapa EGR Off by maly_777

Domyślnie

Już parę aut nowych bez DPF'a widziałem. Na postoju jakoś nie dymiły a w czasie jazdy np w mieście przy przyspieszaniu trudno było zauważyć chmurę dymu. A jeśli widzisz policję za sobą a wiesz że nie masz tego czy owego to chyba nie dajesz im pretekstu do zatrzymania. A najgłupszym pretekstem do kontroli to niezapięte pasy, folia na szybach przednich i wystające opony poza obrys auta. Wiem z doświadczenia. I dowodzić idzie do powiatu.
    Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
    -Mamo co to za auto?
    -Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
    -A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
    Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
    Mina ojca BEZCENNA !!!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Cytat Napisał awj1 Zobacz post
    Już parę aut nowych bez DPF'a widziałem. Na postoju jakoś nie dymiły a w czasie jazdy np w mieście przy przyspieszaniu trudno było zauważyć chmurę dymu. A jeśli widzisz policję za sobą a wiesz że nie masz tego czy owego to chyba nie dajesz im pretekstu do zatrzymania. A najgłupszym pretekstem do kontroli to niezapięte pasy, folia na szybach przednich i wystające opony poza obrys auta. Wiem z doświadczenia. I dowodzić idzie do powiatu.
    Auto bez EGR przy zmianie biegu pusci dymek, takze nie trzeba sie jakos starac.

A wracajac do tematu to EGR moze wydawac sie czysty a zapieczona moze byc sztanga ktora pracuje w elektromagnesie. Trzeba ja przeczyszcic i doprowadzic ta sztange do stanu gdzie ruszac sie bedzie bez oporow.

Jest na to metoda inwazyjna opisana na forum, mnie udalo sie zrobic to bezinwazyjnie i na ta chwile nie mam problemu z dzialaniem EGR.
    pozdro