Maciej czy teraz wymieniając wkład rozumiem ze ustawiać bedę cały reflektor a nie sam wkład? On przykręcany jest na sztywno?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Maciej czy teraz wymieniając wkład rozumiem ze ustawiać bedę cały reflektor a nie sam wkład? On przykręcany jest na sztywno?
Generalnie to są dwa problemy. Jak już jakimś cudem znajdziesz wkład (nie może być od anglika) to kolejnym problemem jest rozklejenie lampy. Jeżeli nie masz smykałki do majsterkowania to już lepiej kupić całą lampę :]
Jeżeli jednak chcesz się w to pobawić, to tego odbłyśnika (jeżeli faktycznie pękł) nie koniecznie musisz szukać. Jeżeli pękł między odbłyśnikami to można go skleić na długo wiążący klej epoksydowy ( dwuskładnikowy do metalu, 2h schnięcia).
Odbłyśnik trzyma się obudowy na 2 przegubach do regulacji wysokości, na przegubie od silniczka do regulacji elektrycznej wysokości oraz na wysuwanym uchwycie przy soczewce. Natomiast do obłyśnika przykręcona jest soczewka ze stelażem.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców"
OK, nie bardzo teraz kumam co jest sklejone w lampie, obudowa jest klejem połączona? Ponoć odbłyśniki są przykręcane? Zamówiłem już reflektor-dawcę, przyjrzę się mu na stole, będzie mi łatwiej zrozumieć o czym mówisz![]()
klosz do obudowy. Jest to klej do szyb, także podgrzanie nic nie daje, trzeba go rozciąć (klej w sensie). Drugi reflektor nie koniecznie był Ci potrzebny. Odbłyśnik jest jednolity, nie da się go wyjąć z lampy bez oddzielenia kloszu od obudowy. Łatwiej byłoby mi coś Ci doradzić gdyby widział co się u Ciebie stało. Cyknij jakąś fotkę.
PS. W lampie wszystko prócz silniczka mocowane jest za pomocą torxów, T25 lub T27.
Ostatnio edytowane przez Maciej69 ; 03-09-2015 o 16:02
Ja rozginałem mocowanie, żarówki, by trzymało się odbłyśnika. (Palcem w rękawiczce)...
Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV
Jak ten klej rozciąć? Jest plastyczny czy twardy?
Cyknij i wrzuć fotkę co się tam podziało
Już po, pęknięty zespolony odbłyśnik, nie wiadomo od czego. Wymienili mi odbłyśnik na inny z reflektora-dawcy, dodatkowo wymieniony został mały odbłyśnik świateł mijania. Oryginalny był juz lekko wypalony. Jako ciekawostka, żarówka była źle osadzona, prawdopodobnie dla tego że pęknięty odbłyśnik uniemozliwiał jej odpowiednie zabezpieczenie, niemniej żaróweczka zdążyła wytrzeć niesymetrycznie gniazdo w którym siedziała
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk![]()
Ostatnio edytowane przez Czarny Kocur ; 15-09-2015 o 20:21
pękło mi identycznie :] Ale ja miałem gniazda i odbłyśniki w porządku więc to tylko skleiłem. Także miałem jednak racje :]
Odbłyśnik w soczewce był ok? Bo ja przy okazji rozklejania lampy wymieniłem na bixenon i dołożyłem ringi
Odbłyśnik soczewki spece wzięli z lampy dawcy, miał lepsze lusterko. Maciej diagnoza w punkt! dzięki
Zastanawia mnie tylko dla czego to pękło, lampa była bez jakichkolwiek uszkodzeń mechanicznych.
Nic, teraz chcę wymienić jeszcze drogowe H7 na jakieś long range i kierunki na oryginalne chromowane bańki,
bagatela 25 zł sztuka gdzie zwykła bańka kosztuje 5 zł![]()