Panewki to zupełnie inny dźwięk, poza tym panewki waliły by cały czas, na jałowym też.
Przejechane mam 134 tys. Katalizator u mnie raczej odpada, wymieniałem go 2 tygodnie temu. Z tego co mi mówił mechanik to przepływka u mnie jest ok.
Panewki to zupełnie inny dźwięk, poza tym panewki waliły by cały czas, na jałowym też.
Przejechane mam 134 tys. Katalizator u mnie raczej odpada, wymieniałem go 2 tygodnie temu. Z tego co mi mówił mechanik to przepływka u mnie jest ok.
Spalanie stukowe/błąd występuje przy źle ustawionym rozrządzie.
Pokazuje mi w FES ze mam wyłączną kontrolę spalania stukowego. Czemu tak jest?
ponieważ silnik nie-zarejestrował takiego problemu
Miałem to samo w 146 ts i rady na to nie było , no może po za paliwem , a wymieniłem już wszystko co się dało z czujnikiem piezo włącznie a nawet centralką wtrysku na próbę - i bez skutku . Dzwoniło nawet na 99 okt.tylko dużo mniej. W chłodne dni problemu nie było , im ciepłej tym głośniej było słychać a w upały najbardziej z tym że u mnie to było jak dawałem mało gazu dosłownie minimalna dawka paliwa tak na granicy i pod małym obciążeniem , jak tylko depnąłem gaz do dechy to efekt z miejsca ustawał . Taki chyba już urok M.1.5.5 ....
czujnik spalania stukowego przykręcony jest pod kolektorem ssącym, do bloku silnika
jak już pisałem sam czujnik nie jest winny i jego wymiana nic nie pomoże jeśli w ECU nie ma błędu tego czujnika (nawiasem mówiąc to w nim się nie ma co zepsuć) ale jak ktoś koniecznie chce niech wymienia, dostęp jest dobry ale lusterko będzie przydatne. Proponuje potestować paliwo na różnych stacjach i zostać przy tym na którym efektu nie będzie lub będzie w największym stopniu ograniczony , najlepiej od PB98 wzwyż
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 07-09-2015 o 09:02
Witam
Zatankowałem na Orlenie do pełna paliwo Verva 98 no i stuków nie ma. I teraz pytanie czy da się z tym coś zrobić czy pozostaje mi tankowanie droższego paliwa? Raz na jakiś czas spoko, można zalać 98, ale tak za każdym razem to mi się średnio widzi...
Ja jeszcze myślałem nad wtryskiwczami i chyba w najbliższym czasie wymontuje i wyśle do regeneracji - może mają już za małą wydajność i nie podają tyle paliwa ile komputer by chciał - ale to tylko takie moje gdybanie....
AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6
Daj sobie spokój , strata czasu i pieniędzy a nic to nie zmieni. Możesz zalać jakiś markowy cleaner do wtrysków jak już koniecznie chcesz coś dla nich zrobićto jest częstym problemem jeśli chodzi o benzynowe silniki , wątpię w zużycie - to nie diesel gdzie są sporo większe ciśnienia obciążenia itd. Temperatury zewn. spadną to i stukać nie będzie