Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: SZUMY OD 40 km/h

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    ALFA 159 SW jtdm

Domyślnie

Byłem też wczoraj u znajomego mechanika , którego mocną stroną są skrzynie co prawda głównie robi automaty , ale po przejechaniu się alfą stwierdził że to raczej nie łożyska skrzyni bo wydają inny dźwięk. Jestem z nim umówiony za tydzień na wstawienie autka na bliższe oględziny .

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Myślimy jednak, że może to być skrzynia. Nie każde uszkodzenie skrzyni jest takie same i to faktycznie nie jest typowe. Ale w M32 zdarza się właśnie takie wycie. Niezależnie od biegu, od obciążenia, od zakręty. Zależne od prędkości. Cały wątek do przejrzenia:

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ow_klima_.html

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Panowie u mnie w 2.0 przy buczenie/huczenie pojawia się przy ok. 110km/h, a znika przy 130km/h. Zastanawiam się czy to opony (są na wykończeniu - ok. 1,5mm powyżej minimalnego bieżnika) czy łożysko. Skrzynie narazie wykluczam bo w 2.0 nie ma M32, co więcej ani bieg ani wysprzęglanie nie zmienia nic w tym dźwięku. Dodatkowo na dynamicznie pokonywanych zakrętach słychać takie łu-łu-łu (oba kierunki zakrętów). Ktoś coś?

Auto
    ALFA 159 SW jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Myślimy jednak, że może to być skrzynia. Nie każde uszkodzenie skrzyni jest takie same i to faktycznie nie jest typowe. Ale w M32 zdarza się właśnie takie wycie. Niezależnie od biegu, od obciążenia, od zakręty. Zależne od prędkości. Cały wątek do przejrzenia:

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ow_klima_.html

Przeczytałem wszystkie informacje na ten temat i tez obstawiam że to skrzynia , z drugiej strony marze o tym by to było łożysko półosi

Jeszcze jedno czy uszkodzona łożyska skrzyni mają wpływ na wbijanie biegów ?
    u mnie skrzynia chodzi bardzo dobrze.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Kolego, łożysko koła !! wjedź na podnośnik delikatnie podnieś do góry auto, pod jedno koło podłóż np. deske zapal auto włącz 4 bieg rozpędź do 80 jedno kolo, później to samo z drugim i masz jasność które łożysko do wymiany. nie kupuj zamienników tylko SNR nie ma różnicy czy lewe czy prawe.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał ranmar Zobacz post
    Jeszcze jedno czy uszkodzona łożyska skrzyni mają wpływ na wbijanie biegów ?
    u mnie skrzynia chodzi bardzo dobrze.
    Są różne uszkodzenia łożysk tej skrzyni. Przy tym uszkodzeniu nie ma problemu z wbijaniem biegów.

Cytat Napisał bami159 Zobacz post
    Kolego, łożysko koła !! wjedź na podnośnik delikatnie podnieś do góry auto, pod jedno koło podłóż np. deske zapal auto włącz 4 bieg rozpędź do 80 jedno kolo, później to samo z drugim i masz jasność które łożysko do wymiany. nie kupuj zamienników tylko SNR nie ma różnicy czy lewe czy prawe.
    Wymieniłem, nic nie pomogło. Inna sprawa, że metaliczny szum u mnie jest cichy i od 3 lat się nie zmienia. Zresztą kolega Romek miał te same objawy 2-3 lata temu i po wymianie łożysk wszystko chodzi bezgłośnie. Było o tym w podlinkowanym temacie.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 24-09-2015 o 10:49

Użytkownik Świeżak Avatar Romek
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Z tymi szumami jeżdziłem prawie dwa lata i nic oprócz szumów się nie działo. Nie pomógł ceramizer itp. Po wymianie łożysk w skrzyni jeżdżę prawie dwa i łożyska się nie odezwały.

Auto
    ALFA 159 SW jtdm

Domyślnie

Dzisiaj odebrałem auto od mechanika , który to miał zdiagnozować problem a wziął się za wymianę łożysk - koszt 2200 zł

Szumy znikły ale za to jakoś sprzęgło stuka i przy zmianie biegów jest jakby głośniej .
    Czy jak wszystko jest " świeże " to musi się to jakoś od nowa ułożyć ?