Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Opony 186/65 R15

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał czosnek1802 Zobacz post
    Czemu odradzasz debice frigo(2?)? Przejezdzilem ostatnia zimę w rozmiarze 185/65/14 i muszę powiedzieć że jak dla mnie to lepiej trzyma się drogi na 146, niż continentale ź 6mm bieznikiem nie było górki ood która był nie podjechal. Mowicie że w tym rozmiarze mała różnica cenowa...? Takie właśnie debice komplet 4 szt 500-600zl nowe, a takie Conti czy coś lepszego 800+. Jak dla mnie 300zl roznicy to w ciul, ale co kto woli ja zima szybko nie jeżdżę, robię max 8tys km, więc debice mi wystarczaja bo mają bardzo dobre opinie, parametry i są bardzooo dobre kwestia jeszcze tego żeby oponę dobrać do zimy... Jak wiadomo od lat mamy więcej deszczu, blota posniegowego niż sniegu(chyba że ktoś mieszka w gorach) więc warto wybrać oponę która dobrze odprowadza wodę i jest cicha. Ale tak jak mówiłem, debica jest na tyle tania a i na śniegu Bardzo dobra, i na wodzie nie miałem z nią problemu, że nie zastanawiam się tylko w tym roki też do 147 je kupuje
    Wybór zawsze należy do ciebie, wybierzesz to co uznasz za stosowne
    Pozdro
    Bo była najgorszą zimówką jaką miałem (frigo, fulda kristal cośtam, matador, vredestein snowtrac, conti TS830, nokian WR ). No jedne były gorsze - GY ponad 5cio letnie z felgami kupione na chwilę.
    Może Twoje dobre doświadczenie wynika z tego że frigo miałeś świeżą, a conti stare (mimo grubości bieżnika - to znacznie mniej istotna sprawa w zimówkach , najważniejsza jest świeżość gumy).
    Czas jazy na zimówkach to grubo ponad 50% suchy lub po prostu mokry asfalt, wcale nie śnieg. W takich warunkach frigo była bardzo marna, do tego na śniegu poza pierwszym sezonem już w drugim marna, a w trzecim beznadziejna. Mimo bieżnika.
    Ja mówię o różnicy w cenie między frigo czy inną budżetową 15" a różnicą w złotówkach takich samych opon powiedzmy 19" - w tym ostatnim będzie na jednej oponie wspomniane 3stówki czy 6 stów. A nie na komplecie. W tym sensie jest to mała różnica. Koszt lakierowania zderzaka w razie gdy braknie pół metra w hamowaniu. Co kto woli.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Marcin1630
    Auto
    156

Domyślnie

Dunlop winter response 2 mam teraz założone. Klasa i cisza

Użytkownik Świeżak Avatar Maydrax
    Mieszka w
    Jastrzębie-Zdrój
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 04r

Domyślnie

Faktycznie na oponeo są te Conti TS850 po 229 sztuka i chyba je wezmę.
    Powiedzcie mi tylko jeszcze jaką i czy znaczącą różnice ma wskaźnik 88T a 92T ?

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Bo była najgorszą zimówką jaką miałem (frigo, fulda kristal cośtam, matador, vredestein snowtrac, conti TS830, nokian WR ). No jedne były gorsze - GY ponad 5cio letnie z felgami kupione na chwilę.
    Może Twoje dobre doświadczenie wynika z tego że frigo miałeś świeżą, a conti stare (mimo grubości bieżnika - to znacznie mniej istotna sprawa w zimówkach , najważniejsza jest świeżość gumy).
    Czas jazy na zimówkach to grubo ponad 50% suchy lub po prostu mokry asfalt, wcale nie śnieg. W takich warunkach frigo była bardzo marna, do tego na śniegu poza pierwszym sezonem już w drugim marna, a w trzecim beznadziejna. Mimo bieżnika.
    Ja mówię o różnicy w cenie między frigo czy inną budżetową 15" a różnicą w złotówkach takich samych opon powiedzmy 19" - w tym ostatnim będzie na jednej oponie wspomniane 3stówki czy 6 stów. A nie na komplecie. W tym sensie jest to mała różnica. Koszt lakierowania zderzaka w razie gdy braknie pół metra w hamowaniu. Co kto woli.
    Continentale mam z 2012roku, więc guma nie jest stara. Ja jestem zadowolony i nie bez powodu opony mają bardzo dobra opinie każda opona będzie miała jak wszystko swoich zwolennikow i przeciwnikow. Ja z ręką na sercu polecam, szwagier jeździł na nich trzy zimy juz, zrobił prawie 25tys, zurzycie to 3mm, i nie narzeka na skutecznosc a wręcz sam mi je polecił, a też nie byłem przekonany, bo jak polskie opony mogą być dobre? Â jednak mogą. Najtańsze, a dobre. Dla porownania zawsze możesz założyć temat w hyde parku ź prośbą o opinie tych opon, zobaczymy co ludzie mówią
    A skoro mówisz se w drugim sezonie były już tak gorsze to czemu ich nie sprzedałeś, nie kupiłeś nowych, tylko dopusciles się jazdy w trzecim sezonie.? Opona raczej z wiekiem nie mlodnieje i nie polepsza się ja za tydzień zakladam debice i z chęcią zdam relacje. Opony jeżdżą często po gorach jak i po odsniezonych autostradach więc w każdych warunkach pzdr

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Maydrax Zobacz post
    Faktycznie na oponeo są te Conti TS850 po 229 sztuka i chyba je wezmę.
    Powiedzcie mi tylko jeszcze jaką i czy znaczącą różnice ma wskaźnik 88T a 92T ?
    Na oponeo masz tlumaczenie wszysykich oznaczen, więc łatwo sobie samemu porownac co znacza dane symbole

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Nie sprzedałem gdyż były wystarczające wciąż jeszcze i dostosowałem się. To tak samo jak w deszczu czy przy opadach śniegu - nie zostajesz w domu mimo że miałeś jechać, ale jedziesz - dostosowując się do warunków jazdy.
    Przecież nie mówię że się na frigo nie pojedzie, ale są znacznie lepsze za niewiele więcej - szczególnie w tym rozmiarze właśnie te różnice nie są duże i warto się zastanowić.

syfon
    Gość

Domyślnie

Dębice Frigo są bardzo dobrymi oponami pod warunkiem że mieszkasz w górach, gdzie trzeba często jeździć po zaśnieżonych, stromych drogach. Na asfalcie wypadają kiepsko i należy je wymieniać co dwa max trzy lata.
    Ale jest tania i zacna alternatywa. Sprawdzona przeze mnie w górach właśnie.
    Na śniegu nie gorsza od Frigo i bardzo dobra na asfalt.
    Tu masz oponę taniutką w testach porównywaną do najdroższych gum. Poczytaj np. testy ADAC.
    http://allegro.pl/4xnowe-opony-zimow...719590957.html

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

A tak, zapomiałem o Uniroyal'ach - mam na 166tce te zimówki. Na pewno lepsze od frigo również, gorsze od conti - dużo bardziej miękkie, ale ma to swoje plusy .
    (ps na ADAC skompromitowane nie powołujmy się ale dobre miejsce na sprawdzenie testów z różnych źródeł - jakąś tam średnią można sobie wyciągnąć jest na : http://www.tyrereviews.co.uk/
    Wpisujemy w pole wyszukiwania model opony i mamy poniżej linki do testów z różnych lat, z różnych źródeł.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    A tak, zapomiałem o Uniroyal'ach - mam na 166tce te zimówki. Na pewno lepsze od frigo również, gorsze od conti - dużo bardziej miękkie, ale ma to swoje plusy .
    (ps na ADAC skompromitowane nie powołujmy się ale dobre miejsce na sprawdzenie testów z różnych źródeł - jakąś tam średnią można sobie wyciągnąć jest na : http://www.tyrereviews.co.uk/
    Wpisujemy w pole wyszukiwania model opony i mamy poniżej linki do testów z różnych lat, z różnych źródeł.
    Są również nasze krajowe testy tych gum. Motor w ubiegłym roku również je testował. Opinie były równie pozytywne.
    Jak widze polecane przez Ciebie Continentale to wydatek około 1100-1200 zł za komplet a Uniroyale niecałe 700. Uniroyale ze względu na skład mieszanki i bieżnik bardzo gorąco polecam w trudny teren, tam gdzie faktycznie możemy się spodziewać kłopotów zimą. Jak ktoś jeździ głównie po mieście w centralnej Polsce to pewnie znajdzie się lepsze gumy. Ale raczej nie w tej cenie.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Conti podałem jako przykład - rzuciłem okiem na oponeo i widziałem że były po 220zł (185/65/15) - nie wiem na ile to stała cena, może już podrożały bo się zimno zrobiło skoro podajesz zamiast 900zł 1200. Ogólnie nie chcę wchodzić w detale, ale na ich przykładzie zasugerowałem wykorzystać taniość tego rozmiaru i założyć najlepsze, bo to i tak oszczędniej niż większy rozmiar ale gorszych/tańszych. Jako podejście mądrzejsze niż "wrzucę wielką felgę ale oponki to już najgorsze bo wielkie kosztują wiele".
    Uniroyal jak najbardziej uważam że ok, ale przy różnicy 700zł za uniroyal a 900zł za conti - brałbym conti. Na suchym czy mokrym niezmarźniętym nie tak dobry (pewny , precyzyjny) jak conti , kładzie się boczek bardziej itp., ale do spokojnej jazdy jak najbardziej ok.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Sebek2442
    Mieszka w
    Mistrzewice
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał olaf Zobacz post
    Ja kupiłem takie http://allegro.pl/4-x-195-65r15-zima...646333433.html myslę że będą dawały radę
    Będziesz z nich zadowolony