Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Import 159, kto pomoze

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał Mark.87 Zobacz post
    To ja mam ostatnie pytanie, przykladowy link
    http://allegro.pl/audi-a4-2-7tdi-179...752068127.html
    a akcyza gdzie? dlaczego sprzedajacy nie pisze nic o akcyzie ktora tutaj wyszla by prawe 5tys?? zaplacil juz akcyze??
    Na samym dole ogłoszenia widnieje zdanie:

"OGŁOSZENIE NA PROŚBĘ ZNAJOMEGO. NIE ODPOWIADAM NA E-MAILE!!! Sprzedający nie odpowiada za błędy w ogłoszeniu oraz ogłoszenie nie jest informacją handlową."

Jak dla mnie takie stwierdzenie mówi samo za siebie - gdyby coś było niezgodnego z ogłoszeniem, to zawsze jest podkładka, że ogłoszenie nie było "informacją handlową"
    A po za tym na zdrowy rozum tak jak zauważyłeś, skoro nie ma wzmianki o akcyzie tzn, że nie jest opłacona, tak jak i recykling i tłumaczenia zapewne.

BTw gdyby ktoś chciał udupić takiego gościa, a to auto rzeczywiście stoi na terenie Polski, to generalnie Polskie Prawo Celne mówi, że osoba wprowadzająca taki samochód na obszar Państwa Polskiego jest zobowiązana do dokonania opłaty akcyzowej w ciągu 14 dni od dnia wkroczenia na tenże obszar. Także gdyby ktoś to kupił a był cwańszy niż ten handlarz, to by później teoretycznie mógł domagać się uiszczenia opłaty akcyzowej poprzez zgłoszenia takiego faktu do urzędu celnego. Minus tego byłby pewnie taki, że auto znalazłoby się jakiś czas w urzędniczej próżni, gdyż nie dałoby się go zarejestrować do czasu dokonania opłaty akcyzowej i odsetek z tym związanych

Użytkownik Alfa i Omega Avatar szejk
    Mieszka w
    Zachodniopomorskie/Lubuskie
    Auto
    Alfa 159 2.4 210km Q4/159 2.0 JTDM TI

Domyślnie

Kolego Mark, widzę, że nigdy nie rejestrowałeś auta zza granicy.
    Ja już mam 3 Alfę i jak przy pierwszej przyczepili mi się do za niskiej ceny na umowie (finalnie rozeszło się o dopłatę 70zł, ale jednak), tak od tamtej pory wiem, że zbyt niskie kwoty na umowie nie przejdą.
    Przy obecnym systemie przejdzie każda cena, ale wtedy dość szybko przysyłają Ci pismo o dopłatę.

Swoją drogą płacenie akcyzy za auto z EU jest conajmniej dziwnym procederem...
    Były: Alfa SW 156 2004r 1.9 JTD 16v 140km, Alfa SW 159 2007r 2.4 JTDm Q4 210km
    Jest: Alfa SW 159 TI 2010r 2.0 JTDM 170km

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

To ja mam ostatnie pytanie, przykladowy link
    http://allegro.pl/audi-a4-2-7tdi-179...752068127.html
    a akcyza gdzie? dlaczego sprzedajacy nie pisze nic o akcyzie ktora tutaj wyszla by prawe 5tys?? zaplacil juz akcyze??
    Z ciekawości zadzwoń i zapytaj, Urząd Celny i Skarbowy ściga takich ludzi, ale wiadomo, że wszystkich nie złapią.
    Ogolnie liczba ogłoszeń na tzw. niemca spadła w ciągu 2 lata do jakis kilku procent, a kiedyś to była ponad połowa lub 3/4 sprowadzonych samochodów.
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

W takim razie za co placi sie akcyze jesli nie za kwote z umowy x 18,6%??
    Urząd Celny bierze pod uwagę wartość celną, a nie wartość transakcyjną.
    Jak raz usłyszałem w UC od celnika (faktycznie za tyle wylicytowałem, miałem nawet wydruk z eBay) - "Ale ja nie twierdzę, że Pan za tyle nie kupił. Pana szczęście. Twierdzę tylko, że wartość celna jest wyższa."
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Urząd Celny bierze pod uwagę wartość celną, a nie wartość transakcyjną.
    Jak raz usłyszałem w UC od celnika (faktycznie za tyle wylicytowałem, miałem nawet wydruk z eBay) - "Ale ja nie twierdzę, że Pan za tyle nie kupił. Pana szczęście. Twierdzę tylko, że wartość celna jest wyższa."
    to już temat na forum prawne raczej...
    ale z tego co się orientuje, to przy młodych rocznikach i pojemnościach powyżej 2.0L warto wynająć sobie rzeczoznawce, który odpowiednio opiszę auto, obniżające jego teoretyczną wartość bliżej rzeczywistej którą się zapłaciło...
    koszt nie wielki, gdy ma się odprowadzić akcyze na poziomie 18,6%, bo tylko 200-300zł w zależności od miejsca zamieszkania
    przy autach poniżej 2.0L gra raczej nie warta świeczki, chyba że auto jest jakoś uszkodzone, a części potrzebne do wymiany są stosunkowo drogie

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Ogólnie zaniżenie wartości bez opinii rzeczoznawcy nie przejdzie,jak ktoś myśli inaczej to tylko czas marnuje
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał kubicze Zobacz post
    Ogólnie zaniżenie wartości bez opinii rzeczoznawcy nie przejdzie,jak ktoś myśli inaczej to tylko czas marnuje
    i tak każdy przychodzi do celnego z zaniżoną fakturą, dlatego urzędasy się wycwaniły i liczą od wartości katalogowej...

Mark.87
    Gość

Domyślnie

dzieki za wyjasnienie bo w temacie akcyz itp jestem zielony ,No wiec pozostaje mi sciagnac 159 z silnikiem 1,9 badz kupic krajowa z dobrego zrodla(od forumowicza np) z motorem 2,4 jesli taka sie trafi.
    Szkoda ze nasze przepisy sa takie kosztowne bo mialem duza chec kiedys na Volvo S60 2.4d5,ale jednak to spojrzenie alfy jest bezcenne

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

dzieki za wyjasnienie bo w temacie akcyz itp jestem zielony ,No wiec pozostaje mi sciagnac 159 z silnikiem 1,9 badz kupic krajowa z dobrego zrodla(od forumowicza np) z motorem 2,4 jesli taka sie trafi.
    Szkoda ze nasze przepisy sa takie kosztowne bo mialem duza chec kiedys na Volvo S60 2.4d5,ale jednak to spojrzenie alfy jest bezcenne
    Przecież możesz poszukać 159 2.4JTDm z już opłaconą akcyzą...
    Ja dopiero co taką wyrwałem tu na miejscu w Polsce sprowadzoną z Niemiec, nigdy nie zarejestrowaną w Polsce, ze zrobionymi wszystkimi opłatami, zostaje tylko rejestracja 258zł, przegląd i OC

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

z wlasnego doswiadczenia jak sciagnalem pierwsza 156 ( a to bylo chyba 2007r) powiem tak ze musialem tluamczyc sie w UC i w US, ale powiedzialem wprost ze auto zostalo sciagniete cale porysowane (tak faktycznie mialo kilka rys widocznych), w UC powiedzialem celnikowi ze mozemy isc na zewnatrz i sam zobaczy auto, ale w US baba doslowanie mnie wysmiala
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!