Dzieki za szybkie odpowiedzi. Piorek widzialem wlasnie ze sie reguluje napinacz,ale manual mam po niemiecku i do konca nie czaje o co chodzi. Trzeba miec jakis przyrzad zeby ustawic ten napinacz?
Gepart dzieki za info o rabacie.
Dzieki za szybkie odpowiedzi. Piorek widzialem wlasnie ze sie reguluje napinacz,ale manual mam po niemiecku i do konca nie czaje o co chodzi. Trzeba miec jakis przyrzad zeby ustawic ten napinacz?
Gepart dzieki za info o rabacie.
Jesli dobrze pamietam to taki bolec o kwadratowym boku 3/8". Ja uzylem po prostu przedluzki do grzechotki 3/8".
Musi on wejsc w kwadratowy otwor który masz w obudowie napinacza.
W skrocie najpierw poluzowywujesz śruby, pozniej cofasz (przeciwnie do ruchu wskazowek zegara) o 2-3mm za pomocą tego bolca, następnie w drugą stronę aż znaki(wybrzuszenie na kółku oraz taka jakby strzałka wychodząca spod rolki) sie pokryją i dokręcasz śruby.
Ostatnio edytowane przez piorek ; 11-11-2015 o 20:53
Kurcze nie potrafie sobie tego wyobrazić,ale jak wszystko rozbiore to pewnie skapne się o co chodziA orientujesz się jak jest z wymianą paska rozrządu? Są znaki na wałkach i na 'kole' co jest umieszczone na wale?
Przytoczylem Ci procedure serwisowa - brzmi to niespecjalnie, ale zasada jest taka ze musisz napiąć napinacz (znaki się zchodzą na napinaczu) i dokręcasz. Cala filozofia
Odnośnie wymiany paska i ustawienia - tak, sa znaki na wałkach i na kole, nie potrzeba zadnych blokad - raczej bez problemu je zauwazysz. Zreszta zerknij zanim zdejmiesz pasek jak jest teraz ustawione - np ustaw i krec dotad az ustawisz na jednym wałku rozrzadu znaki i wtedy zerknij jak to wyglada na kole, zeby nie pomylić znaków![]()
Zeby nie rozbierać całego kolektora dolotowego, na prawej głowicy (blizej grodzi) mozna na 1 cylindrze uzyc przyrzadu do wskazywanie GMP (Gornego Martwego Punktu). Niektorzy twierdza ze to ryzykowne, natomiast zauwazylem ze nawet manual fabryczny radzi zrobić to w ten sposób. Wówczas zdejmujesz tylko pokrywe zaworów z głowicy lewej (bliżej zderzaka), osłony rozrządu i wszystko co pozwoli Ci na wymienienie paska i dostęp do koła.
Ostatnio edytowane przez piorek ; 11-11-2015 o 21:15
Musze i tak wymienic uszczelke pod deklem od strony grodzi bo delkiatnie puszcza olej. Chcialem wymienic rozrzad w serwisie AR w holandii,ale zawolali 1800euro a zwykly mechanik ok 800e wiec zbieram informacje i sam sie za to zabieram. Jeszcze tylko blokady na walki kupie bo ponac bez nich jest problem z wymiana paska.
Przeczytaj dokładnieDo silnikow V6 12v nie ma blokad - na walkach rozrzadu masz znaki, bardzo dobrze widoczne kreski/rysy ktore musza się zchodzić
![]()
Dzieki PIOREK za wytłumaczenie wszystkiego. Pozostalo tylko kompletowanie czesci i do pracy![]()
Witam posiadam GTV 2.0 v6 napinacze dyco nie napinają paska do końca silnik dostawał lekkiej wibracji po odjęciu gazu, miałem z tym problem . Ja zrobiłem napinacz z innego modelu i jest OK. Dayco nie polecam. Pozdrawiam. Napinacze można oryginalne dostać jeszcze w Niemczech jest sklep w Hannoverze nazwy nie pamiętam.
Wojo003 moze miales zle ustawiony napinacz i dlatego nie napinal do konca.
Słuchajcie, z tym Dayco to może była jakaś seria (a może tak jak pisze kolega wyżej).
My mamy nowa dostawę i nic nie wskazuje na to że jest coś z nimi nie tak.
-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368