Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Rzuciła palenie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Skoro mówicie, że się mylę to może zacznij od najłatwiejszych rzeczy

Mi kiedyś Laguna nie chciała odpalać i okazało się, że odpięła się wtyczka od regulatora ciśnienia na pompie Common rail.

Dlatego ja bym najpierw posprawdzał, czy wszystkie wtyczki wszędzie są porządnie wciśnięte i stykają.

Posprawdzałbym też pod maską wszystkie przewody paliwowe, odpowietrznik na filtrze paliwa i czujnik ciśnienia. Może gdzieś złapało nieszczelność i się zapowietrza.

To chyba najłatwiejsza rzecz do sprawdzenia i nic nie kosztuje.

Użytkownik Świeżak Avatar Budzy
    Auto
    Sprzedany

Domyślnie

Więc tak. Skaner pokazał 0 błędów. Czujnik położenia wału na pewno działa, bo poprawnie pokazuje obroty silnika. Przepływka ok. Ciśnienie w układzie 403 kPA - jednak co dziwne niezmienne. Nie powinno się czasem minimalnie chociaż zmieniać podczas prób rozruchu? Dla pewności ładuje akumulator chociaż szczerze wątpię żeby to była przyczyna... Zaczynam powoli wierzyć że stereotyp dotyczący Alf wcale nie jest taki z palca wyssany

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

A, co oznaczają te symbole, w lewym dolnym rogu, czy to nie jest problem z immobilizerem?

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Sprawdź w parametrach ecu czy rozruch jest dozwolony - czy go czasem elektronika nie trzyma

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 150 KM 2008 r.

Domyślnie

Kolego, miałem identycznie w to lato. Przyczyny mogą być inne, ale warto sprawdzić w parametrach po podpięciu interfejsu: ciśnienie paliwa zmierzone i ciśnienie paliwa oczekiwane. Jeśli zmierzone będzie kilka, kilkanaście, a oczekiwane ok. 300 (z tego co pamiętam) to znaczy że nie masz wysokiego ciśnienia paliwa i tu trzeba szukać przyczyny.

Przyczyn może być wiele. Możliwe że coś w elektryce zawiniło (ruszałeś coś pod maską przed awarią?) i wtedy na wstępie trzeba byłoby poruszać wtyczkami od pompy wysokiego ciśnienia oraz regulatora ciśnienia, a jeśli nie pomoże – szukać pomocy u elektryka samochodowego. Możliwe )i to było u mnie) – że przywiesił się regulator wysokiego ciśnienia (u mnie po niemal całkowitym rozładowaniu akumulatora puścił, zrobiłem płukankę i już jest ok). Możliwe że nawaliła pompa wysokiego ciśnienia. Możliwe że ciśnienia nie daje pompa przy zbiorniku paliwa (wtedy po odłączeniu przewodów paliwowych od filtra przy kręceniu rozrusznikiem nie wytryskiwałoby paliwa).

Sprawdź też dobrze bezpieczniki, te od dużych napięć przy akumulatorze. Zobacz czy zabezpieczenie w razie wypadku ci nie wybiło - w podłodze z przodu pod fotelem kierowcy (okrągły przycisk który powinien być wciśnięty).
    Ostatnio edytowane przez SimonV ; 19-11-2015 o 16:56

Auto
    Sprzedany

Domyślnie

Komputer podłączony pod VAG pokazywał niezmiennie 403 kPa ciśnienia paliwa jako wartość zmierzoną. To mnie właśnie ciekawi, przecież jakieś drobne wahania powinny chyba występować?
    - Pod maską nic nie ruszane. Zrobiłem krótką trasę, zostawiłem auto, po 20 minutach już nie odpalił.
    - Bezpieczniki sprawdzone, wszystkie OK
    - Włącznik bezwładnościowy też sprawdzony (Ten przycisk pod fotelem kierowcy), jest OK
    Ostatnio edytowane przez Budzy ; 19-11-2015 o 18:11

Użytkownik Ogier Avatar kamil8746
    Auto
    xxx

Domyślnie

Może taki trop jak regulator ciśnienia pompy sie zacioł. Rozbierz wyczyść go i sprawdz.
    Diagnostyka komputerowa,kasowanie błędów, resetowanie inspekcji, podglad parametrów. Milicz i okolice więcej priv

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

A może spróbuj wdusić przycisk odblokowujący pompę paliwa - ten pod dywanikiem.

Użytkownik Świeżak Avatar Color
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Ten komunikat pojawia się gdy jest problem między innymi z blokadą kierownicy. Blokada jest sterowana modułem elektronicznym z silniczkiem i mikrowłącznikiem który potrafi być zawodny. Po włożeniu kluczyka powinno być słychać dźwięk odblokowania kierownicy. Gdzieś na forum jest opisana diagnoza i naprawa blokady kierownicy razem z foto.

Auto
    Sprzedany

Domyślnie

Więc tak. Pompa paliwa nie dostaje + zasilania. Problem zlokalizowałem między złączem w komorze silnika a tym w skrzynce bezpieczników obok kierowcy. Daje się "przedzwonić" ale + po niej nie przechodzi. Rezystancja na poziomie 15kOhm. Pompa spięta "na krótko" pracuje, jednak kiedy doszedłem do tego momentu aku był już tak wyjechany, że komp zaczął wywalać głupie błędy i nie chciał odpalić. Podładuję przez noc i działam jutro....