w tym momencie praca sztangi to najmniejszy problem , o wiele gorsze to kopcenie na siwo i wycie;
koniecznie 'zrzuć' ten wąż od turbiny do ICka i zobacz co się dzieje
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
no i mam jasność.byłem u mechanika ściągneliśmy wąż z turbiny i jest zarżnięta na amen.W środku wszystko lata.Całe szczęscie że rozpiepszone elementy nie dostały się do silnika bo bym jeszcze motor zajebał na amen.Regenerować nie ma już chyba czego bo cały środek turbiny jest do wyrzucenia.Najprawdopodobniej obudowa od środka jest też pocharatana(stąd te metaliczne dźwięki). Muszę kupić nową turbinę.Jestem totalnie załamany.
Przykra sprawa kolego.
Dokładnie , tak jak napisałeś , dobrze że silnikowi się nic nie stało.
Tu masz adres dobrej wrocławskiej firmy, także handlują turbosprężarkami , może jak oddasz twoją uszkodzoną to obniżą cenę.
Co sądzicie koledzy o tej??
@NOWE TURBO GT2256V 1.9/2.0TDI 1.9/2.4JTD +230ps@ (609270204) - motoAllegro
niby nowa ale bez gwarancji? Podpowiedźcie mi jeszcze czy będę w stanie sam zdemontować starą i zamontować nowe turbo czy to wyższa szkoła jazdy
---------- Post dodany o godzinie 19:12 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:10 ----------
Gdzie ten adresik???
ta z allegro ciekawa propozycja , spytaj czy daje gwarancję ;
BTW skąd on ma tak tanie, nowe turbawki. Coś to dziwne.
Turbosprężarki: naprawa i regeneracja turbosprężarek - Turbojulita turbosprężarki
Dasz radę sam to zrobić , ale trzeba uważać na przyrdzewiałe śruby , trzeba zakupić nowe uszczelki . Delikatna robota.
Ostatnio edytowane przez sedici ; 20-04-2009 o 21:16
Elektromechanika Pojazdowa FM w Sztumie sprawdzone na własnej skórze 100% satysfakcji, regeneruja i załatwiaja fabrycznie regenerowane
" - elegancka pomiędzy sportowymi
- sportowa pomiędzy eleganckimi
- fascynująca piękność w segmencie E"
Zdecydowałem się jednak na nową.(W jedynym autoryzowanym serwisie Garrett w Polsce, Apropos firma Garrett informuje że nie ma oryginalnych zestawów naprawczych do ich turbin ze zmienna geometrią łopatek) Kosztuje 2800 zł przy oddaniu starej.Ma gwarancję na 2 lata i300 000 km.Dzisiaj zdemontowałem swoją. Ma kompletnie pocharatane łopatki i brakuje śruby na końcu trzpienia.Prawdopodobnie to ona się odkręciła i pocharatała łopatki.IC jest cały zalany olejem, jutro go wyciągam i będę czyścił.Podpowiedźcie co jeszcze warto sprawdzić puki mam rozebrane auto.???Czy po założeniu turbiny normalnie odpalić auto,odczekać chwilkę i ma chodzić???.Wymieniam też przy okazji olej w silniku (5W-50 Mobil)
filtr powietrza i filtr paliwa.Podpowiedzcie mi jeszcze czy wystarczy zdjąć stary filtr paliwa,założyć nowy i odpalić auto czy może gdzieś się pompuje paliwo do filtra i co z odpowietrzeniem???
Olej 5W-50 Mobil to olej z priorytetem stosowania w silniku benzynowym, trzeba było lepiej zalac dedykowany 0W40 diesel (API CF). Układ sam się odpowietrza wystarczy wtylko wymienić filtr paliwa
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Oczywiście kup nowe uszczelki , nową turbosprężarkę zalej olejem przed montażem , po zamontowaniu odpal auto i niech pochodzi trochę na wolnych obrotach , później pierwsze kilometry warto delikatnie przejeździć . Warto by było gumowe przewody od doładowania przeczyścić w środku , przepustnicę też.
Odnośnie filtra paliwa ,najpierw wykręcasz podstawę filtra z przedniej grodzi (afkors wcześniej wypinasz wtyczki i przewody od paliwa) , następnie od podstawy odkręcasz filtr paliwa, w nowym smarujesz uszczelkę paliwem i wkręcasz w podstawę , do nowego wkręcasz czujnik obecności wody (na dole filtra - bardzo delikatnie bo czujnik jest cały plastikowy !) . Montujesz wszystko z powrotem do auta , podpinasz wszystkie przewody i przekręcasz kluczyk w stacyjce w położenie MAR (nie odpalasz silnika) , pompa w baku sama nabije paliwa (warto tak 3-4 razy kluczyk przekręcić). I wsio.