Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: nissan p12 czy alfa 159

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał psylo Zobacz post
    Jakie są te porąbane patenty, tak z ciekawości? Bo sam takich w 159 nie dostrzegłem, ale wcześniej też włoskimi autami jeździłem więc być może miałem już sprany mózg
    O 156 będę pisał, 159 znam z przejażdżek:

- pedały za blisko siebie i ta podkładka z lewej takoż. W zasadzie nie ma trasy żebym przy przyspieszaniu nie zawadził lewą noga o hamulec. Prawej nogi na gazie nie idzie wygodnie ustawić.

- regulacja nawiewów idiotyczna, poza tym ta sztuczna głupota która zawiaduje wentylacją działa wedle dziwnego algorytmu. Może to jest zepsute, nie wiem - rzecz w tym że trudno zauważyć różnicę.

- klapa bagażnika bez uchwytu, bez opcji otwarcia z kluczyka

- ogólnie całość podporządkowana formie, nie funkcji

- klamki dizajnerskie i niewygodne zarazem. O dziwo tył się lepiej sprawdza.

- pod maską tez różne patenty, ale akurat silnik nie jest złą stroną tego samochodu (chociaż wyciszenie masakrycznie kiepskie)

- przyciski do grzania foteli...

- podłokietnik w sumie nie wiadomo po co, bo za krótki

- regulacja podświetlenia deski i ekranika osobno. W dodatku regulacja przy pomocy przycisków, nie potencjometru

- brak cupholderów

Tu jest jeszcze to i owo na temat, rozrzucone po całym wątku: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...dm_2006_a.html

Ja już trochę przywykłem, ale do pewnych rzeczy nie da się przywyknąć, jak do tego cholernego walenia stopą w hamulec przy zmianie biegu, albo ciągłego wymuszania nawiewu na szybę zimą, bo przecież komputer wie lepiej gdzie ma dmuchać.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar SimonG
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    W211 T 320CDI

Domyślnie

Cytat Napisał psylo Zobacz post
    Jakie są te porąbane patenty, tak z ciekawości? Bo sam takich w 159 nie dostrzegłem, ale wcześniej też włoskimi autami jeździłem więc być może miałem już sprany mózg
    Moim zdaniem brak, choć raz zostałem wyśmiany za ręczny, który z widzenia jest po stronie pasażera i brak cup holderów. Cup holder w desce faktycznie by się jakiś przydał a co do ręcznego to jest wygodny, albo się przyzwyczaiłem.

Pokrywa bagażnika też nie ma "specjalnego" uchwytu, tragedii nie ma, i wygląda ładnie. Ogólnie siedząc w środku lub oglądając niektóre elementy zewnętrza samochodu widać, że ktoś wolał żeby było ładniej, a to że nieco mniej funkcjonalnie to trudno.

Jak na moje da się fajnie jeździć, jechać na zakupy, w dalszą podróż z pasażerami z tyłu, auto jak na swój klimat i tak funkcjonalne.
    Ostatnio edytowane przez SimonG ; 14-01-2016 o 19:02

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SimonG Zobacz post
    auto jak na swój klimat i tak funkcjonalne.
    Noo, tak... jeśli chodzi o klimat to mi volvo lepiej leży jednak. Chociaż fakt że za żadnym samochodem po zaparkowaniu* się nie oglądałem tak jak za alfą.

---
    * No wiecie - ten moment kiedy zamykacie samochód i idziecie do domu czy gdzie tam, co chwila się oglądając niby żeby sprawdzić czy równo zaparkowany, a tak naprawdę żeby się upewnić że na pewno zaj*biście wygląda

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Cytat Napisał heliogabal Zobacz post
    - pedały za blisko siebie i ta podkładka z lewej takoż. W zasadzie nie ma trasy żebym przy przyspieszaniu nie zawadził lewą noga o hamulec. Prawej nogi na gazie nie idzie wygodnie ustawić.
    Nigdy nie zwróciłem uwagi na to, jako wadę... Może faktycznie są blisko, bo bez problemu stosowałem tam "heel and toe", ale żeby przypadkowo zawadzać o hamulec to mi się nigdy nie udało.

- regulacja nawiewów idiotyczna, poza tym ta sztuczna głupota która zawiaduje wentylacją działa wedle dziwnego algorytmu. Może to jest zepsute, nie wiem - rzecz w tym że trudno zauważyć różnicę.
    Z tym się nie zgodzę, przynajmniej w przypadku 147 i 159 (156 nie miałem). Automatyka i w ogóle klimatyzacja w AR działa IMO bardzo dobrze, to jedna z głównych rzeczy na które teraz narzekam po przesiadce na Forda Mondeo. A czujnik jakości powietrza z automatycznym włączaniem wewnętrznego obiegu to było mistrzostwo świata do jazdy w mieście. Nie potrafiłem tego docenić dopóki się nie przesiadłem na auto bez tej funkcji. Nie wiem jak w 156, ale w 159 po ręcznym włączniu/wyłączeniu któregokolwiek kierunku nawiewu klimatyzacja przechodziła w tryb "ręcznego" sterowania i tak już zostawała do momentu przełączenia jej znowu na pełny automat. Niemniej jednak ja prawie zawsze korzystałem z automatyki, bo jak dla mnie sprawowała się wyśmienicie.
    O ile nie było aż takiej różnicy między sterowaniem klimatyzacji w 156 i 159 to przypuszczam, że coś tam mogłeś mieć uszkodzone jeśli musiałeś ciągle ręcznie przełączać nawiew na szybę...

- klapa bagażnika bez uchwytu, bez opcji otwarcia z kluczyka
    Racja z brakiem uchwytu... To obowiązuje też w 159 ale wyłącznie przed liftem, później logo jest jednocześnie uchwytem i przyciskiem (odchyla się). Natomiast dziwne, że nie miałeś otwierania bagażnika z kluczyka - to już nawet w 147 było. Mam na myśli otwieranie przyciskiem, bezprzewodowe.

- klamki dizajnerskie i niewygodne zarazem. O dziwo tył się lepiej sprawdza.
    Z tym też się nie zgodzę w przypadku 159, tu klamki były bardzo funkcjonalne - w przeciwieństwie do 147 i Mondeo po otwarciu w deszczu/śniegu nie miałem mokrej dłoni, bo od góry były zabudowane.

- przyciski do grzania foteli...
    Oj to prawda! To chyba ból każdej Alfy. No, chyba że w Julkach/MiTo już tę filozofię zmienili.

- podłokietnik w sumie nie wiadomo po co, bo za krótki
    Ciężko mi powiedzieć jak w 156, ale w 147 i 159 nigdy mi nie przyszło nawet do głowy, że jest za krótki... A korzystałem z nich aktywnie

- brak cupholderów
    147 miała wysuwany cupholder nad radiem, w 159 był podwójny na środku obok ręcznego - ciut niepraktyczny, ale jakiś tam był.
    Były: Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V @175KM/374Nm tuned by weloo [galeria na Flickr] | Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie

Psylo zaciekawiłeś mnie tym podwójnym uchwytem na kubki. U mnie nic takiego nie ma. Jest jeden obok ręcznego na tunelu pod taką roletką. Jak jest tam kubek to nie ma dostępu do popielniczki i zapalniczki. Włosi wymyślili, albo jaranie albo picie. A u Ciebie gdzie te dwa kubany się trzymały?

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Właśnie o tym mówię Może coś pokręciłem, ale wydaje mi się, że tam pod tą roletką dwie puszki wchodziły... Popielniczkę zaraz po zakupie samochodu wyciągnałem, bo jak dla mnie była bezużyteczna
    Były: Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V @175KM/374Nm tuned by weloo [galeria na Flickr] | Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V

heliogabal
    Gość

Domyślnie

159 jest ogólnie sensowniej zrobiona, z tego co zauważyłem. Otwieranie bałaganiażnika z pilota powinno być, owszem, ale ja ten samochód kupiłem z jednym kluczykiem (wiem, słabe). Klamki w 156 są zrobione tak ze trzeba nacisnąć ten wielki przycisk z wkładką, a nie po prostu pociągnąć do siebie. Podłokietnika nie mogę użyć tak żeby oprzeć prawą rękę i chwycić kierę na za piętnaście trzecia, więc po co on tam jest? Zresztą jak oprę lewą rękę o drzwi to też akurat tam gdzie są przyciski.

Co do sterowania nawiewami to nie wiem - może działa to, może nie. Stawiam dolary przeciwko orzechom ze żaden elektryk w Polsce nie będzie w stanie tego stwierdzić, a co dopiero naprawić.

A do heel&toe to bez nakładki na pedał gazu to bym nie umiał. Zresztą w ogóle bym nie umiał.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie

Ja co prawda palę, ale zgodnie z żelazną zasadą nigdy nie w samochodzie, popielnik jest czysty jak łza. Tym się szczycę. Na sto procent pod roletkę wejdzie jeden kubek/puszka, nawet bez popielniczki. Co innego do schowka w podłokietniku można schować aż dwa pełnowymiarowe Żywce. Ta opcja jest nie zalecana w instrukcji obsługi.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Cytat Napisał Moyset Zobacz post
    Co innego do schowka w podłokietniku można schować aż dwa pełnowymiarowe Żywce. Ta opcja jest nie zalecana w instrukcji obsługi.
    O ile dobrze pamiętam ten schowek był klimatyzowany. Przypadek? Nie sądzę

Użytkownik Świeżak Avatar grzesb156
    Mieszka w
    Wroclaw
    Auto
    Byla -156fl 1,9jtd jest 159 2.4

Domyślnie

Uwazam ze w 156 fl bo taka mialem ergonomia byla ok, poprostu wszytko co potrzebne na swoim miejscu i pare rzeczy mi sie podobalo lepiej rozwiazanych niz 159 . W 159 nie podoba mi sie otwieranie bagaznika w suficie , umiejscowienie przyciskow halogenow przednich w gaszczu przyciskow po lewej stronie, ustawianie lusterek na drzwiach po niemiecku.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia