Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: Błąd P0238 Czujnik Ciśnienia powietrza

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

p0238 i p1238 występujące razem to nie koniecznie egr. p1238 to za duży pomiar na przepływce podczas bardzo dużych przeładowań (p0238) co jest z godne z fizyką

Ale oczywiście do EGRa też warto zajrzeć.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1.9 jtd

Domyślnie

Miałem ten sam problem. Turbina się nie włączała odpowiednio szybko. Przy turbinie jest takie cięgno, które ją uruchamia. Sprawdź czy chodzi luźno (delikatnie poruszaj ok 0,5cm góra i dół). Jak nie to chyba turbina do czyszczenia. Ja to miałem na 4 - 5 biegu przy lekkim obciążeniu silnika np. przy wyprzedzaniu. Koszt ok 500zł z robotą.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał xrayPL Zobacz post
    Koszt ok 500zł z robotą.
    Masakra ile płacicie za czyszczenie turbawki. Wierzyć mi się nie chce. Zapłaciłem stówę w stolicy za jej zdjęcie i założenie, sam wyczyściłem z polerką zmiennej. Banalna robota.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1.9 jtd

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Masakra ile płacicie za czyszczenie turbawki. Wierzyć mi się nie chce. Zapłaciłem stówę w stolicy za jej zdjęcie i założenie, sam wyczyściłem z polerką zmiennej. Banalna robota.
    Widzisz tylko ja mieszkam w bloku i nie mam nawet narzędzi do takich robótek. Co mogę robię sam. Bardziej jestem zdolny bawić się elektryką i elektroniką.

A co do tych czujników u mnie też dawało na nim znać, ale to była kwestia przeczyszczenia czujnika przy egr. Też się strachu najadłem. I z tego, co wiem niedrożny czujnik może źle sterować turbiną.

Co do mojej naprawy nie było aż tak różowo, ale całej regenerować nie musiałem. DO tego jeszcze poduszka, czujnik, uszczelki przy wydechu i jakieś drobnostki i się w sumie uzbierało. Niestety nie mieszkam w stolicy.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Też mieszkam w bloku a do mechanika mam prawie 20 km

Teraz by znowu nie zamulić turbiny od czasu do czasu dawaj ostro w gaz podczas jazdy. Ciągłe zamulanie i jazda eko powoduje szybkie zabrudzenie sterowania. Niech się przedmucha czasami porządnie ukł. wydechowy

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1.9 jtd

Domyślnie

To od czasu do czasu do krakowa jeżdżę po autostradzie cały silnik po godzinie na wyższych obrotach pracuje ciszej, mniej pali i jazda jest płynniejsza. Chyba w każdym dizlu

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    p0238 i p1238 występujące razem to nie koniecznie egr. p1238 to za duży pomiar na przepływce podczas bardzo dużych przeładowań (p0238) co jest z godne z fizyką

Ale oczywiście do EGRa też warto zajrzeć.
    Tak, oczywiście. Ja zrozumiałem, że finalnie wystąpił nie P0238 + P1238 ale sam P1238
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

mam ten sam błąd przepływka daje połowę powietrza niż potrzebuje silnik a spalanie zwala z nóg no bo czymś trzeba nadrobić braki w mieszance, czyszczenie nic nie dało.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Ale sam P1238 ? Bo już mi się miesza
    Jeśli tak, to zaślep dla testu EGR i nie przejmuj się błędem. Powinno pomóc.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Ale sam P1238 ? Bo już mi się miesza
    Jeśli tak, to zaślep dla testu EGR i nie przejmuj się błędem. Powinno pomóc.
    A właśnie że to zaślepiony EGR powoduje ten błąd, przed chwilą doszedłem końca z tym problemem.
    Błąd po wykasowaniu pokazywał się na niskich obrotach (wtedy jak EGR ma być otwarty) wyczyściłem przepływkę czujnik doładowania i wszystko po drodze co było a błąd dalej się pokazuje.

Mierzona masa powietrza na luzie wynosiła 560 a powinna 250 (coś około nie pamiętam dokładnie) a na wysokich obrotach powinna być 1200 a była max 800, komputer był w trybie serwisowym i przyją właśnie to 560 i powierał więcej jak się dawało gazu ale nie tyle ile powinien. Po wyczyszczeniu i odślepieniu EGR wartości się ładnie pokrywają i błędu już nie ma, no i spalanie spadło bo mieszanka nie jest już tak bogata, nie brakuje silnikowi powietrza.