p0238 i p1238 występujące razem to nie koniecznie egr. p1238 to za duży pomiar na przepływce podczas bardzo dużych przeładowań (p0238) co jest z godne z fizyką
Ale oczywiście do EGRa też warto zajrzeć.
p0238 i p1238 występujące razem to nie koniecznie egr. p1238 to za duży pomiar na przepływce podczas bardzo dużych przeładowań (p0238) co jest z godne z fizyką
Ale oczywiście do EGRa też warto zajrzeć.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Miałem ten sam problem. Turbina się nie włączała odpowiednio szybko. Przy turbinie jest takie cięgno, które ją uruchamia. Sprawdź czy chodzi luźno (delikatnie poruszaj ok 0,5cm góra i dół). Jak nie to chyba turbina do czyszczenia. Ja to miałem na 4 - 5 biegu przy lekkim obciążeniu silnika np. przy wyprzedzaniu. Koszt ok 500zł z robotą.
Widzisz tylko ja mieszkam w bloku i nie mam nawet narzędzi do takich robótek. Co mogę robię sam. Bardziej jestem zdolny bawić się elektryką i elektroniką.
A co do tych czujników u mnie też dawało na nim znać, ale to była kwestia przeczyszczenia czujnika przy egr. Też się strachu najadłem. I z tego, co wiem niedrożny czujnik może źle sterować turbiną.
Co do mojej naprawy nie było aż tak różowo, ale całej regenerować nie musiałem. DO tego jeszcze poduszka, czujnik, uszczelki przy wydechu i jakieś drobnostki i się w sumie uzbierało. Niestety nie mieszkam w stolicy.
Też mieszkam w bloku a do mechanika mam prawie 20 km
Teraz by znowu nie zamulić turbiny od czasu do czasu dawaj ostro w gaz podczas jazdy. Ciągłe zamulanie i jazda eko powoduje szybkie zabrudzenie sterowania. Niech się przedmucha czasami porządnie ukł. wydechowy![]()
To od czasu do czasu do krakowa jeżdżę po autostradziecały silnik po godzinie na wyższych obrotach pracuje ciszej, mniej pali i jazda jest płynniejsza. Chyba w każdym dizlu
![]()
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
mam ten sam błąd przepływka daje połowę powietrza niż potrzebuje silnik a spalanie zwala z nóg no bo czymś trzeba nadrobić braki w mieszance, czyszczenie nic nie dało.
Ale sam P1238 ? Bo już mi się miesza
Jeśli tak, to zaślep dla testu EGR i nie przejmuj się błędem. Powinno pomóc.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
A właśnie że to zaślepiony EGR powoduje ten błąd, przed chwilą doszedłem końca z tym problemem.
Błąd po wykasowaniu pokazywał się na niskich obrotach (wtedy jak EGR ma być otwarty) wyczyściłem przepływkę czujnik doładowania i wszystko po drodze co było a błąd dalej się pokazuje.
Mierzona masa powietrza na luzie wynosiła 560 a powinna 250 (coś około nie pamiętam dokładnie) a na wysokich obrotach powinna być 1200 a była max 800, komputer był w trybie serwisowym i przyją właśnie to 560 i powierał więcej jak się dawało gazu ale nie tyle ile powinien. Po wyczyszczeniu i odślepieniu EGR wartości się ładnie pokrywają i błędu już nie ma, no i spalanie spadło bo mieszanka nie jest już tak bogata, nie brakuje silnikowi powietrza.