Głośniki w 147 to słaby punkt. Dziś miałem się o tym fakcie przekonać po wyjęciu boczka drzwi w celu wymiany zawiasu klamki. W załączeniu fotografie z przednich drzwi. Głośnik ma kosz z cienkiego plastiku, membrana papierowa, niewielkich rozmiarów magnes. To nie wzbudza zaufania.
Podobną sytuację przerabiałem w Mondeo (średnica też 165mm), gdzie po wymianie fabrycznych głośników na Hertz'e serii HSK nastąpiła poprawa dźwięku w każdym aspekcie. HSK Hertz'a ma dość przyzwoitą zwrotnicę i głośniki do przyjęcia. Porównywałem z Morel'ami (nie pamiętam jakiej serii), ale były droższe od HSK o ok 15%. Dźwięk z Morel'i lepszy. Teraz HSK są w wersji wykonania 5, moje były w 3. Niestety sprzedałem je. Seria DSK nie wzbudza mojego zaufania: śmieszna zwrotnica i głośniki niskotonowe jak marketu.
W przypadku 147 są pozytywy: jak widać z podanych wymiarów drzwi (głębokość) zmieści się większość głośników. Niestety trzeba zastosować tuleje dystansowe ze względu na mocowanie, ale są do nabycia. Spróbuję porównać współczesne wersje głośników Morel'a i Hertz'a HSK i wybrać coś sensownego. Jak widać budżet mam dość ograniczony, ale nie samym dźwiękiem człowiek żyje![]()