Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Alfa Romeo Giulietta QV 2011 - Czy warto w PL czy lepiej na zachód ?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    1 alfa ever ;)

Domyślnie

Cytat Napisał steve_vega Zobacz post

Kolego Zmianowy - po czym wnosisz, że ta czerwona QVka z Carserwisu nie jest bezwypadkowa ? Owszem, przeszukiwałem forum i jest wątek o zakupie używanej Giulietta, ale nie doczytałem jeszcze wszystkich 663 odpowiedzi : )
    Wystarczy "looknąć" na daty wpisów i nie czytać starszych od auta + 2lata...

Jeśli chodzi o mój styl jazdy to niekoniecznie w moim wypadku są to najważniejsze informacje. Jest to moje trzecie auto i tym razem planuję zakup czegoś co mi się podoba a nie tylko będzie ekonomiczne. Robię rocznie ok 15k. Codzienne dojazdy do pracy to ok 40km dziennie przez cały rok + plus dłuższe wyjazdy kilkanaście razy w roku. Celuję w benzynę bo nie przepadam za dieslami.
    Jeśli tak to dlaczego przejmujesz się kosztami utrzymania? Trudno przepadać za dieslami przy takim rocznym przebiegu Moje pytanie było czysto teoretyczne bo pytasz o koszty ect... ale widać, że w Twoim przypadku nie są to najważniejsze informację

Z postu Osadnika wnioskuję, że przy 100k trzeba robić rozrząd jeśli nie był robiony. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie są to koszta robocizny w ASO i poza ASO ? Czy jest to kwota ok. 2k czy 5k ?
    Info z ASO Katowice --> kpl rozrząd +-1,5k

Jeśli chodzi o rachunek jaki potrzebuję to hmm - w sumie się nad tym nie zastanawiałem więc muszę pogłębić trochę swoją wiedzę na ten temat. Planuję zakup na osobę fizyczną.
    Osobą fizyczną jest także działalność jednoosobowa

Dzięki za odpowiedzi i podesłane linki. Te autka z linków mi się podobają, chociaż kolor je dyskwalifikuje ( nie szukam białej ). Poza tym, cena trochę przekracza moje obecne możliwości. Nie znaczy to, że nie mógłbym poczekać z pół roku i dozbierać do 55k
    Jeśli planujesz kupić QVke na allegro/otomoto, na dodatek krajówkę i dyskwalifikujesz auto ze względu na kolor to możesz się nie doczekać. Jak już pisałem, ja swojej szukałem ponad 6 miesięcy i to nie kolor był wyznacznikiem.
    Moim skromnym zdaniem (podkreślam jeszcze raz MOIM!) po kolorze się nie jeździ

Pozdrawiam,
    Osadnik

Użytkownik Świeżak Avatar wolnemiasto
    Mieszka w
    freie stadt Danzig
    Auto
    Giulietta QV, Suzuki Swift Sport

Domyślnie

jak kupujesz nowe to wybierasz, jak używane to bierzesz to co jest oczywiście o pewnych parametrach
    Władcy Północy

Użytkownik Pirat drogowy Avatar oleksy00
    Mieszka w
    Wrocław/Ostrzeszów, Poland
    Auto
    Giulietta QV 280HP/434Nm

Domyślnie

Ja robiłem w ASO rozrząd ostatnio i z pompą wody i robocizną dałem ok. 800zł jakby coś. A i pamiętaj, że jak celujesz w auto 2010-2011 rok to i tak ten rozrząd wypada wymienić nawet jak auto przejechane ma okolice 50tys. Bo rozrząd wypada co 5 lat zmieniać, obojętnie jaki przebieg, chyba, że lubisz dreszczyk emocji.

Auto
    dopiero będzie

Domyślnie

Może Tobie Osadnik wystarczy znaczek Alfy na masce i poza tym kolor może być różowy, fotele w panterkę, a deska rozdzielcza może migać w rytm muzyki, ale to nie to co ja szukam : )

Mówiąc o kosztach miałem na myśli codziennie koszty paliwa, że nie interesuje mnie czy pali 7 czy 10 litrów. Nie znaczy to, że nie interesuje mnie ile będzie mnie kosztował serwis w przeciągu 3-4 lat - stąd pytanie między innymi o rozrząd.

Czy ktoś wie lub pamięta co piszą o turbie w książce serwisowej ? Czy np po określonej ilości kilometrów bądź lat trzeba oddać ją do renowacji ? Wymienić łożyska lub kółka ? Co instrukcja pisze na ten temat ?

Osoba fizyczna to nie działalność gospodarcza nawet jednoosobowa.

Pozdro

Auto
    1 alfa ever ;)

Domyślnie

Może Tobie Osadnik wystarczy znaczek Alfy na masce i poza tym kolor może być różowy, fotele w panterkę, a deska rozdzielcza może migać w rytm muzyki, ale to nie to co ja szukam : )
    Takiego wynalazku to jeszcze nie widziałem... chyba przeglądamy inne aukcje samochodowe. Kolorów do wyboru jest garstka stąd moja odpowiedź! Jeśli chcesz wydać 50k na QVkę + odpowiedni kolor + coś tam jeszcze, to tak jak pisałem: Możesz się nie doczekać. Trzymam kciuki.

O rozrząd dostałeś dwie odpowiedzi. Do kalkulacji kosztów przyjmij tą wyższą wycenę i problem z głowy.
    Dalej nie uważam, że styl jazdy jest bez znaczenia. Będziesz bardziej deptał - części będą się szybciej zużywały.
    Klocki, tarcze, turbosprężarka, układ chłodzenia, układ przeniesienia napędu, układ wydechowy, zawieszenie, trzeba wymieniać dalej?
    W tej cenie ciężko będzie odszukać przysłowiową igłę.

Jako przykład mogę podać jedną QVkę z Poznania. Byłem i oglądałem. Około 50 tyś km miała przejechane. Lejący amortyzator tylni (najlepiej wymienić parę) + niedziałający DNA + czujnik kąta skrętu do wymiany (2-1,5k). Po tym zrezygnowałem z dalszych oględzin...

Jeśli już mamy łapać się za słówka to miałem na myśli: jednoosobowa działalność osoby fizycznej.
    Ostatnio edytowane przez Osadnik ; 14-03-2016 o 10:20 Powód: 50tyś km w QV

Auto
    dopiero będzie

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź

Jeśli chodzi o DNA to po czym poznałeś, że nie działa ? Nie miałem nigdy z nim do czynienia. Czy jechałeś autem, przełączyłeś i nic się nie zmieniło ? Czy fizycznie nie działał przycisk zmiany trybu ?

Auto
    1 alfa ever ;)

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź

Jeśli chodzi o DNA to po czym poznałeś, że nie działa ? Nie miałem nigdy z nim do czynienia. Czy jechałeś autem, przełączyłeś i nic się nie zmieniło ? Czy fizycznie nie działał przycisk zmiany trybu ?
    Witaj.
    W dniu oględzin dysponowałem oryginalnym komputerem diagnostycznym grupy Fiata.

Komputer pokazywał błąd ciągły tego podzespołu (ostatnio rozpoznany 38 razy!)
    W podpowiedziach serwisowych było: Awaria przełącznika, wypięta wtyczka, przerwana instalacja, awaria komputera głównego, awaria złącza.

Jazdą trudno nazwać parking dealerski Przełącznik nie zmieniał trybu.
    Możliwe, że to była tylko wypięta wtyczka, ale nie chciałem ryzykować.

Auto
    Giulietta QV 2011

Domyślnie

Cytat Napisał Zmianowy Zobacz post
    Bo jej poprzedni właściciel oddał ją w rozliczeniu a kupił nową QV.
    No właśnie byłem zainteresowany tym egzemplarzem. Dziwna sprawa.

Auto jest całe polakierowane od nowa.
    Nie ma książeczki, niby nowy rozrząd.
    Pochodzi ze Szwajcarii lub Luksemburga.
    Wcześniej sprzedawało go R-Cars i dopisywało, że auto po zabiegach blacharsko-lakierniczych czego carserwis też nie ukrywa.

Czy ktoś wie na ile była to poważna sytuacja czy możemy przyjąć, że jeśli jest całe malowane to mamy do czynienia z wrakiem?

Auto
    1 alfa ever ;)

Domyślnie

Cytat Napisał swierqman Zobacz post
    No właśnie byłem zainteresowany tym egzemplarzem. Dziwna sprawa.

Auto jest całe polakierowane od nowa.
    Nie ma książeczki, niby nowy rozrząd.
    Wcześniej sprzedawało go R-Cars i dopisywało, że auto po zabiegach blacharsko-lakierniczych czego carserwis też nie ukrywa.

Czy ktoś wie na ile była to poważna sytuacja czy możemy przyjąć, że jeśli jest całe malowane to mamy do czynienia z wrakiem?
    Ja na Twoim miejscu, po takich info przestałbym interesować się tym egzemplarzem. Kolor chociaż zgadza się z VINem? Polerowany, rozumiem... ale cały malowany?
    Topielec!? Gradobicie (wątpię)? Dachowana? Atak kosmitów?

Brak książki w tak młodym aucie? Przecież było na gwarancji.... ]
    Rozrząd to mały PIKUŚ...
    Moim zdaniem ktoś chce/chciał duuużżżooo ukryć.
    To nie jest zakup na 1-2 miesiące, można nieźle "utopić"... (Twoja kasa, nie moja sprawa)

Auto
    Giulietta QV 2011

Domyślnie

Ok badam teraz:

na olx biała za 46,5k (nie mogę jeszcze dodawać linków....)

do 149 tyś. użytkowany przez fana marki w Szwecji (otrzymałem link do forum z nim), w Polsce od pół roku z zamiarem sprzedaży przez właściciela, obecnie 156 tyś.

jest książka, wymienione: pasek, świece, tylne klocki, regularnie filtry i oleje

właściciel zgadza się na dowolne aso, po weekendzie wyślę tam chyba autotesto

coś jeszcze powinienem?