Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Temat: falowanie obrotów - ciekawe zjawisko z tym związane

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Teraz przed południem też wybrałem się na przejażdżkę, temperatura powietrza to 15st - również silnik pracował bez zarzutu, rozgrzałem go do ustabilizowania temp cieszy chłodzącej 90st, nadal było w miare ok (minimalne wahania obrotów) - nawet na klimie,

Dopiero po parokrotnym wł/wył klimy obroty zaczęły skakać... tak więc nie wiem co o tym myśleć, ale wydaje mi się że gaz niewiele ma z tym wspólnego.

Dodaję, że wszystko, co opisuje ma identyczne zachowania niezależnie, na jakim paliwie akurat pracuje mój silnik

diesel power http://je.pl/qeuy

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubasz
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm automat 2013r.

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    A jak u ciebie było nie w pełnym słońcu? - np wieczorami. Bo u Mnie teraz (jest ok 10st) obroty chodzą równiutko, nawet na klimie mają tendencję do ustabilizowania się (identyczne objawy na gazie i beznzynie)

zauważyłem też że w upale wystarczy nawet minimalnie zwiększyć obroty (zaledwie o ok 100obr od nominalnych na biegu jałowym) - minimalnie dotkac gazu i na tych troszke wiekszych silnik pracuje już bez skoków :/
    Zmianę mapy wtrysku LPG dokonałem tydzń temu. Teraz przynajmniej nie zmienia mi się mapa wtrysku beznyny. Na benzynie jest OK - niezależnie od temperatury zewn. i rozgrzania silnika. Ale na gazie mam jeszcze wahania biegu jałowego - ale wynika to raczej z tego że miejsce wtrysku benzyny i gazu jest oddalone od siebie o ok 10cm (tak sobie to tłumaczę) - błąd montażowy. Muszę to zmienić! Wcześniej miałem wahania biegu jałowego właściwie do zgaszenia silnika - najgorzej było jak wrzuciłem benzynę. Najbardziej uciążliwe było gdy pracowała klima + temperatura silnika wynosiła 95C i pracował wentylator chłodnicy (to była tragedia). Wystarczyła modyfikacja mapy LPG i teraz jest OK, poza tym co opisywałem wyżej.
    wal_kon