Padł akumulator. Prawdopodobnie jedna cela . napięcie bez obciążenia będzie ok po podłączeniu spadnie do kilku voltów. mniejszy spadek napięcia jest nawet przy kręceniu rozrusznikiem wiec spaliło by ci instalacje gdyby coś pobierało tyle prądu.
Padł akumulator. Prawdopodobnie jedna cela . napięcie bez obciążenia będzie ok po podłączeniu spadnie do kilku voltów. mniejszy spadek napięcia jest nawet przy kręceniu rozrusznikiem wiec spaliło by ci instalacje gdyby coś pobierało tyle prądu.
Ano, tak też może być jak kolega pisze. Może być tak że pobór prądu będziesz miał na poziomie 100mA, a i tak spadnie drastycznie napięcie.
Podłącz auto pod prostownik i przekręć stacyjkę w pozycję ON - broń boże nie odpalaj samochodu na prostowniku! Sprawdź czy będzie się wszystko prawidłowo zachowywać - jeśli tak - aku do wymiany
Panowie przekonałem sąsiada żeby dał przełożyć aku od siebie, autko zagrało aż miło. Macie te głowy nie od parady!!! Jadę dzisiaj z aku do serwisu bo mam jeszcze 6 m-cy gwarancji.
Przeraża mnie fakt że aku wytrzymuje teraz 2-3 lata i kaplica...![]()
Moj zimą też kręcił jak szalony i tym bardziej się dziwię że padł teraz. Dodam że mam Centra-Futura, wcześniej też miałem aku tej firmy i nie było problemu.
Ogólnie powiedziałem kolesiowi z serwisu, że musi mi dać akumulator na czas reklamacji mojego i jakiś tam dostanę. Zobaczymy.
Ładowanie sprawdzone, działa jak należy, alternator miałem regenerowany. Ogólnie temat można uznać za zamknięty, dzieki Panowie za pomoc. Czekam teraz na pozytywne rozpatrzenie reklamacji.
PS. Pan od akumulatorów i reklamacji powiedział że to normalne że mógł się skonczyć po 2.5 roku użytkowania, bo np. taksówkarzom siadają aku po 5 miesiącach. W sumie co mnie to interesuje!? Kupiłem nowy za 389 zł! Mało tego rekalamacja może zostać rozpatrzona negatywnie i będą chcieli żebym kupił nowy. Trudno będę się odwoływał. Pan mi tłumaczy, że teraz akumulatory są nad wyraz wysilane...hehe dobre sobie. Niech zaczną produkować takie które sprostają dzisiejszym wymaganiom prądożernych aut. Dodam, że nie mam gamy dodatkowo obciążających aku produktów w aucie, typu CB-Radio, Navi, TV itp. Więc nie przyjmuje tłumaczenia że aku skonczyło się przez nadmierne wysilenie.
Jaki dokładnie miałeś akumulator?
Centra Futura CA770 77Ah 760A taki dokładnie z 36 miesięczną gwarancją.
http://www.ceneo.pl/30734960
No i okazało się że reklamacji nie uznano, więc aku zepsuł się z mojej winy przez przeładowanie/niedoładowanie. Centra do mojej Alfy dedykuje CA640 który ma prąd rozruchu 640A, a przeczytałem naprawdę wiele tekstu przed zakupem aku który padł i wszyscy polecali akumulatory z prądem rozruchu powyżej 700A...
Ponadto wymiary dedykowanego przez Centre CA640 (242x175x190) nie zgadzają się z wymiarami poprzedniego CA770 (278x175x190), więc nie wiem o co chodzi?
Ma ktoś dostęp do danych fabrycznych akumulatora zalecanego przez producenta AR?