Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Temat: MA do wymiany! Nieodpowiedni olej?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Mito 1.4 MA 105KM '10

Domyślnie

FAP zaproponował 25% rabatu na części. Jutro dzwonie do FAP , bo chyba coś za mało dali...:/

- - - Updated - - -

No właśnie, ciekawe czy sama usterka MA może doprowadzić do uszkodzenia cewek?

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał AlfMito Zobacz post
    No właśnie, ciekawe czy sama usterka MA może doprowadzić do uszkodzenia cewek?
    mało prawdopodobne , chyba jeszcze nie było takiego przypadku - w każdym razie ja nie słyszałem a choćby z forum też nie kojarzę , chyba że to naprawdę taki przypadek jeden na milion

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

[QUOTE=AlfMito;1822360]FAP zaproponował 25% rabatu na części. Jutro dzwonie do FAP , bo chyba coś za mało dali...:/

- - - Updated - - -
    no to niech się w ...trąbkę pocałują

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Jakbyś się dodzwonił gdzieś dalej niż na call center, to podziel się numerem bezpośrednim.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Trochę słabo te 25% Mogliby dać chociaż 50 %. Poza tym uszkodzenie modułu MA może powodować wypadanie zapłonu, co mogło zostać błędne zinterpretowane jako właśnie awaria cewki. Tak sobie gdybam

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Mito 1.4 MA 105KM '10

Domyślnie

Wygląda to tak, że FAP daje 20% na robociznę i 25% na części. Dzwoniłem z odwołaniem i odpowiedź idzie już listownie. Pewnie Nic więcej nie dadzą. Sprawa załatwiana przez call Center. W Aso Fiata gość na informację że lali zły olej tylko się skrzywił. Świece i cewkę oddali w bagażniku. Cewka ponoć na bank uwalona bo silnik nie chodził na wszystko gary nawet na zimnym. Po wymianie cewki gdy jest zimny chodzi ok do momentu nagrzania, wtedy pracuje ns 3 cylindry (wg nich MA padnięty). Świece wyglądały na naprawdę zmęczone, cala ceramika przypalona.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał AlfMito Zobacz post
    Wygląda to tak, że FAP daje 20% na robociznę i 25% na części. Dzwoniłem z odwołaniem i odpowiedź idzie już listownie. Pewnie Nic więcej nie dadzą. Sprawa załatwiana przez call Center. W Aso Fiata gość na informację że lali zły olej tylko się skrzywił. Świece i cewkę oddali w bagażniku. Cewka ponoć na bank uwalona bo silnik nie chodził na wszystko gary nawet na zimnym. Po wymianie cewki gdy jest zimny chodzi ok do momentu nagrzania, wtedy pracuje ns 3 cylindry (wg nich MA padnięty). Świece wyglądały na naprawdę zmęczone, cala ceramika przypalona.
    MA jest bardzo wrażliwy na interwały zmiany świec. Rzekomo nawet te książkowe 30k to trochę za mało wg niektórych. Jeździłeś autem od początku ? Dają 20% na robociznę i 25% na części na wszystko (tzn. moduł MA, świece i cewkę) ? Ja bym brał, lepiej to niż nic Wyjdzie i tak mniej niż wycena pierwotna ...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotr_c
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Stelvio & Stelvio

Question

Cześć,

podepchnę się pod temat, bo objawy w miciaku podobne: nierówno ciągnie, czasami falują obroty i auto jakby słabsze.
    Wymienione świece, przepustnica wyczyszczona, etc. auto pod komputerem na nic się nie skarży, a jednak...
    Panowie w ASO wzruszyli ramionami twierdząc że wszystko jest OK.

Czy awaria modułu MA wyskoczy na examinerze? A jeśli nie to jak ją zdiagnozować?
    było: MiTo - jeździ nią młoda Alfisti
    AR 166 - takich już teraz nie robią...
    AR 146 1.6 bokser - najlepsza alfa jaką jeździłem

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał piotr_c Zobacz post
    Czy awaria modułu MA wyskoczy na examinerze? A jeśli nie to jak ją zdiagnozować?
    Na to nie ma reguły . Dwie identyczne julki z tego samego okresu produkcji, u kolegi wyskakiwały błedy "wypadanie zapłonów" a w mojej mimo gorszych objawów żadnego błedu nie było chociaż jeden cylinder w końcowej fazie już prawie w ogóle nie pracował. Skonczyło się oczywiście wymianą modułu

Użytkownik Rowerzysta Avatar bogas
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    MiTo 1,4MATB 135KM

Domyślnie

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    to i tak nie najgorzej (jak na 2010r), czasami padł po kilkunastu tyś , często w okolicy 30 tyś

a napisałes to do fap że podejrzewasz winę aso? Jak bym nie pisał bo zaczną zrzucać winę na aso -ci znów zaczną się wypinać i będziesz się bujać z tematem nie wiadomo jak długo. Też sądzę że dostaniesz partycypację w kosztach, oni dobrze wiedzą że wykręcanie się tulei jest wadą mechaniczną a nie winą oleju
    Hej.
    Skąd wiesz o wykręcających się tulejach?
    Czy zatem naprawa nie powinna być banalna?