Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Rozbita 147...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    mercedes 300 SE, Fiat MW 2,0 20v

Domyślnie

Cytat Napisał micorl Zobacz post
    Ze swojego to chyba AC. Jeszcze nie słyszałem, żeby z własnego OC można było cokolwiek zrobić przy swoim aucie...Tak na marginesie...jeśli sprawca jest ustalony to po co bawić się w inne warianty niż likwidacja szkody z jego OC?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
    Źle go zrozumiałeś, bo magil miał pewnie na myśli bezpośrednią likwidację szkody. Niektórzy ubezpieczyciele podpisali porozumienie, w myśl którego szkodę możesz zgłaszać do swojego ubezpieczyciela i on robi wycenę i płaci, po czym rachunek wystawia ubezpieczycielowi sprawcy.

Cytat Napisał maciaba Zobacz post
    Jeśli chcesz, żeby Ci wypłacili gotówkę, to mogą i mają do tego prawo aby zrobić to po niższych kosztach czyli na częściach alternatywnych
    Tu się mylisz. Ubezpieczyciel nie ma prawa wyliczyć szkody (z OC sprawcy) w oparciu o ceny zamienników. Wytyczne KNF wyraźnie precyzują, w jaki sposób ma być wyliczona i wypłacona szkoda.
    specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

I co ma tu byc niby szkoda całkowita ???

Użytkownik Rowerzysta Avatar kivi89
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    159 1.9 8v

Domyślnie

licze na to, że da sie to ładnie poskładać...tylko nie wiem czemu cały czas mechanik mówi, że za mało wypłaca, że lepiej kupić części w kolorze itp..niby powinien miec w tym interes żeby malować bo z tego żyje. No ale co tu gdybac.. w poniedziałek bedzie gość z MTU i zobaczymy co tam wyliczy.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kivi89 Zobacz post
    w poniedziałek bedzie gość z MTU i zobaczymy co tam wyliczy.
    Nie zapomnij mu powiedzieć, że chcesz ocenę techniczną pojazdu i kosztorys naprawy. Potem kosztorys wrzuć na forum lub do mnie na PW - sprawdzę czy jest poprawnie wyliczony. Gdyby się okazało, że jest zaniżony, to ocena techniczna i kosztorys pozwolą na sporządzenie nowego, wyliczonego zgodnie z wytycznymi KNF (czyli na nowych, oryginalnych częściach).
    specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie

Dobra, ale zapominasz i jednej ważnej rzeczy. Jeśli wszystko zrobisz na częściach z ASO, to gwarantuję Ci, że będzie szkoda całkowita.

Aktualnie jestem w bardzo podobnej sytuacji, gość rozwalił mi drzwi, koszt nowych drzwi 3800 w ASO, a samochód wart 6000 więc malutki kroczek i szkoda całkowita.

A szkoda całkowita działa tak, że gość wycenia Ci wartośc pojazdu w dniu szkody, następnie wycenia wartość "wraku" czyli za ile jesteś w stanie go sprzedać, i wypłacają Ci różnicę.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

szkoda całkowita działa tak, że gość wycenia Ci wartośc pojazdu w dniu szkody, następnie wycenia wartość "wraku" czyli za ile jesteś w stanie go sprzedać, i wypłacają Ci różnicę.
    Co nie zmienia faktu, że samochód można naprawiać do pełnej wartości przed szkodą, a fakturę przesłać ubezpieczycielowi.

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kivi89 Zobacz post
    licze na to, że da sie to ładnie poskładać...tylko nie wiem czemu cały czas mechanik mówi, że za mało wypłaca, że lepiej kupić części w kolorze itp..niby powinien miec w tym interes żeby malować bo z tego żyje. No ale co tu gdybac.. w poniedziałek bedzie gość z MTU i zobaczymy co tam wyliczy.
    Dziwny mechanik, to on powinien mieć w tym biznes Im więcej wyciśnie tym więcej dla niego (faktury, zdjęcia, robocizna-a tu może pokombinowac żeby więcej kosztów weszło w części) - Ty masz mieć auto zrobione na tip top i nic Cię więcej nie interesuje. Ja bym zastanowił sie nad tym warsztatem...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał hak64 Zobacz post
    Co nie zmienia faktu, że samochód można naprawiać do pełnej wartości przed szkodą, a fakturę przesłać ubezpieczycielowi.
    dokładnie tak się robi, posiłkujesz się fakturami na części używane

- - - Updated - - -

Dobra, ale zapominasz i jednej ważnej rzeczy. Jeśli wszystko zrobisz na częściach z ASO, to gwarantuję Ci, że będzie szkoda całkowita.

Aktualnie jestem w bardzo podobnej sytuacji, gość rozwalił mi drzwi, koszt nowych drzwi 3800 w ASO, a samochód wart 6000 więc malutki kroczek i szkoda całkowita.

A szkoda całkowita działa tak, że gość wycenia Ci wartośc pojazdu w dniu szkody, następnie wycenia wartość "wraku" czyli za ile jesteś w stanie go sprzedać, i wypłacają Ci różnicę.
    Albo wypłaca albo w ramach tej kwoty robią ci blachę wraz z częściami, malowaniem + robocizna.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie

Jeśli naprawa przekracza wartość pojazdu to żaden ubezpieczyciel nie zaakceptuje takiego kosztorysu, bo będzie to szkoda całkowita i takie są przepisy.

Nie zawsze blachę da się naprawić. Warsztaty, które maja naprawy bezgotówkowe nie będą Ci się bawić w klepanie spawanie i tony szpachli bo to nietechnologiczne jest. Moje drzwi dostały prosto we wzmocnienie (rurkę od wewnątrz) i jak to wyklepiesz?

Użytkownik Znawca Avatar opozycjonista
    Auto
    Kotek XE

Domyślnie

po co klepać drzwi od 156? ile kosztują na allegro? 50zł? stówę?
    ...

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Jeśli naprawa przekracza wartość pojazdu to żaden ubezpieczyciel nie zaakceptuje takiego kosztorysu, bo będzie to szkoda całkowita i takie są przepisy.

Nie zawsze blachę da się naprawić. Warsztaty, które maja naprawy bezgotówkowe nie będą Ci się bawić w klepanie spawanie i tony szpachli bo to nietechnologiczne jest. Moje drzwi dostały prosto we wzmocnienie (rurkę od wewnątrz) i jak to wyklepiesz?
    Teściowie mieli rozbity samochód - gośc wjechał i w dupę. Określono szkodę całkowitą. Warsztat w ramach dostępnej kwoty zrobił podłogę wraz z tylną belką, tylną klapę + tylne lampy + malowanie. I nie ma tam ani grama szpachli i tez nie klepał klapy, bo tego się nie robi. Zostały kupione części na fakturę i zrobione. Dziś śladu nie ma że była szkoda. Wszystko pięknie spasowane, nawet udało im się szybę tylną przełożyć do nowej klapy, więc zostały stare oznaczenia szyb. Auto poszło zaraz po naprawie do stacji diagnostycznej i przeszło przegląd bez najmniejszych problemów.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał opozycjonista Zobacz post
    po co klepać drzwi od 156? ile kosztują na allegro? 50zł? stówę?
    dokładnie, najlepiej kupić na fakturę drzwi bądź klapę w tym samym kolorze, bez zadrapań, Gdyby się nie udało, wtedy kupuje się w innym i lakieruje. Warsztat zajmujący się naprawą bierze cały problem i robotę na siebie. Ty odbierasz auta w umówionym terminie.