Wiem, że może te moje uwagi odnośnie całkowitego odłączenia LPG są trochę na wyrost ale jednak w takiej sytuacji wolał bym być pewny pracy wyłącznie na jednym paliwie a LPG lubi mieszać - np. nieszczelne wtryski i elektrozawory = duża dawka paliwa przy pacy na PB (LPG + PB)
ALE DZIĘKI CI SERDECZNE ZA TWOJE UWAGI PONIEWAŻ KAŻDA MERYTORYCZNA POMOC JEST BARDZO WAŻNA I POMOCNA. TAK ZROBIĘ ALE O TYM ODPOWIEM ZA CHWILĘ. PO PRZECZYTANIU WCZEŚNIEJSZEGO POSTA ODNOŚNIE SAMEGO KABLA I POŁĄCZENIA Z ECU NATKNĘŁO MNIE IŻ SKORO FIRMA PRODUKUJE KABEL PASUJĄCY POD KILKA MODELI I MAREK, ZAPEWNIA JEGO MULTIFUNKCYJNOŚĆ TO DZIAD POWINIEN DZIAŁAĆ, A FIRMA PRZED WPROWADZENIEM DO SPRZEDAŻY NA PEWNO W FAZIE TESTÓW BORYKAŁA SIĘ Z NIEJEDNYM PROBLEMEM. SZYBKO ZATEM DO NETA, TELEFON DO FIRMY I PODCZAS ROZMOWY OKAZUJE SIĘ ŻE VIAKEN JEST FIRMĄ Z KRAKOWA. PROPONUJĄ ŻEBY ZABRAĆ KOMPUTER, KABEL I PRZYJECHAĆ. NO TO DAWAJ. NA MIEJSCU W 5 MINUT CHŁOPAK POZMIENIAŁ USTAWIENIA PRZESYŁU DANYCH W MENEDŻERZE URZĄDZEŃ I BINGO. ALFA PODŁĄCZONA
JUŻ PO PRACY NA SPOKOJNIE SIĘ PODPINAM I MAM DWA BŁĘDY:
NATOMIAST NAJLEPSZE POJAWIŁO SIĘ GDY CHCIAŁEM OBADAĆ KWESTIĘ POWIETRZA. OTÓŻ PRZEPŁYWKA DZIAŁA ZUPEŁNIE BEZ ZARZUTU, NATOMIAST ILOŚĆ POWIETRZA OCZEKIWANA PRAKTYCZNIE STOI W TYM CZASIE W MIEJSCU BEZ WZGLĘDU NA OBCIĄŻENIE SILNIKA. ZROBIŁEM LOG, LECZ NIE DLA JEDNEGO BIEGU ALE PODCZAS KRÓTKIEJ JAZDY NA RÓŻNYCH BIEGACH ABY ZOBACZYĆ JAK TO WYGLĄDA. DANE PRZENIOSŁEM SOBIE NA WYKRES I WYSZŁO ŻE FAKTYCZNIE ECU OCZEKUJE IŻ NIEZALEŻNIE OD PRZYSPIESZENIA ILOŚĆ POWIETRZA OCZEKIWANEGO SIĘ NIE ZMIENI
Masz rację, po przełączeniu na LPG wyeliminował byś lanie wtryskiwaczy LPG (jeśli sterownik LPG faktycznie odłącza wtryskiwacze PB).
To bez roboty praktycznie możesz odpalić auto przełączyć na LPG i wyjąć przekaźnik pompy paliwa (mechanicznie wyeliminujesz jedne wtryskiwacze po upuszczeniu ciśnienia z listwy i będziesz pewny pracy na jednym paliwie - wyeliminujesz lanie wtrysków PB przy pracy na LPG).
Zastanawia mnie jeszcze opcja na bardzo dużą ilość lewego powietrza (np. pęknięty plastikowy kolektor całkowicie zacięty silnik krokowy wolnych obrotów w pozycji otwartej - chociaż to drugie to chyba za mało powietrza; serwo działa poprawnie? można profilaktycznie sprawdzić czy nie puszcza).
Jeśli dobrze pamiętam z mojej poprzedniej AR146 1.6 z CF1 tam jest taki mega upierdliwy silniczek krokowy od wolnych obrotów. Wyjmij, sprawdź czy się nie zaciął, ew wyczyść jakimś specyfikiem (tzw. "na noc do ropy").
Takie coś:
https://www.google.pl/search?q=alfa+...D4yvJbRE2KM%3A
IDZIEMY CHYBA W TYM SAMYM KIERUNKU, Z RESZTĄ PROBLEM Z POWIETRZEM POTWIERDZAJĄ DANE Z ECU.
1. LAMBDA - WYMIENIĘ JĄ NA NOWĄ I LICZĘ ŻE ILOŚĆ POWIETRZA OCZEKIWANEGO I ZMIERZONEGO SIĘ POKRYJĄ. CHYBA ŻE ŹLE KOMBINUJĘ TO PROSZĘ O POPRAWKĘ.
2. SILNICZEK KROKOWY - DZIADA CZYŚCIŁEM RAZEM Z ZESTAWEM PRZEPUSTNICY. WIADOMO, PROBLEM Z WOLNYMI OBROTAMI - SILNICZEK KROKOWY JAKO JEDEN Z PIERWSZYCH NA WARSZTAT. NIE MNIEJ MOŻE BYŁ ON SOLIDNIE BRUDNY A JA NIE DOCZYŚCIŁEM GO DOKŁADNIE. ZNALAZŁEM FAJNY MANUAL:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to_sam/140284-145_ts_czyszczenie_silniczka_krokowego.html
I ZGODNIE Z NIM WYCZYSZCZĘ GO JESZCZE RAZ. ZASTANAWIA MNIE JESZCZE KONSTRUKCJA SAMEJ PRZEPUSTNICY. OCZYWIŚCIE JEST KROKOWY, TPS O KTÓRYM NIŻEJ, ALE PRZECHODZI PRZEZ NIĄ RÓWNIEŻ OBIEG CIECZY CHŁODZĄCEJ ORAZ DOPROWADZONY PRZEWÓD Z KOMORY KORBOWEJ GDZIE PRZEPŁYW REGULOWANY JEST ZAWORKIEM. SZCZERZE NIE WIEM DLACZEGO JEST TO TAK SKONSTRUOWANE I W JAKIM CELU. MOŻE TU GDZIEŚ LEŻY RÓWNIEŻ PROBLEM?
ZDJĘCIE Z ROZBIÓRKI DO CZYSZCZENIA
Co do TPS - czujnik położenia przepustnicy, pod niego podpięta jest też instalacja gazowa - może tam być problem na wiązce elektrycznej jak jakiś paciulok zakładał gaz.
Czujnik jest na samej przepustnicy. Z czasem może też dojść do całkowitego wytarcia ścieżek czujnika = czujnik do śmieci.
JAK PRZEGLĄDAŁEM INSTALACJĘ ELEKTRYCZNĄ LPG TO NIE JEST ONA WPIĘTA W POWYŻSZY CZUJNIK. SCHEMAT INSTALACJI ESGI RÓWNIEŻ NIE PODAJE PODPIĘCIA POD NIEGO. JAK MOGĘ SPRAWDZIĆ CZY SAM CZUJNIK DZIAŁA POPRAWNIE?
Bardzo przydało by się to połączenie z ECU.
Jaki tam masz sterownik ECU? Może nie w 156 ale w 146 miałem kiedyś problemy z połączeniem się z ECU.
NARESZCIE UDANE
ECU TO BOSCH MOTRONIC M2.10.4 - JAK SIĘ DOWIEDZIAŁEM Z GOOGLA - DOŚĆ UBOGA WERSJA JEŚLI CHODZI O ILOŚĆ ZBIERANYCH I PRZETWARZANYCH DANYCH NA PODSTAWIE KTÓRYCH PRACUJE I KTÓRE MOŻNA SPRAWDZIĆ, ACZKOLWIEK DLA MNIE MA TO PODSTAWOWY "+" KTÓRY OZNACZA ŻE IM MNIEJ CZUJNIKÓW TYM MNIEJ RZECZY KTÓRE SIĘ NA BANK ZEPSUJĄ
Pamiętam że 146 1.6TS nie chciała mi się łączyć żadnymi innymi kablami prócz własnoręcznej budowy VAG KKL (schemat z netu poniżej w linku) + przejściówka PL2303 USB<->RS232.
VAG KKL schemat:
https://www.google.pl/search?q=vag+k...dVQMvUe7rdM%3A
Ten kabel w częściach to będą groszowe sprawy, przejściówka na PL2303 też droga nie jest. Tylko nie bierz takich przejściówek które nie mają złącza DB9 tylko kabelki (one nie mają MAX232 tylko samo PL2303). Bierz taki kabel gdzie z jednej strony jest USB a z drugiej DB9.
Można by jeszcze pokombinować z pominięciem MAX232 w VAG KKL i przejściówce USB i może by zadziałało ale w Twoim przypadku lepiej sprawdzić przetestowane rozwiązanie.
PZDR.