Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Alfa 156 Selespeed - komu udała się kalibracja przepustnicy

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał alfeusz156 Zobacz post
    Witajcie,

podkusiło mnie, wyjąłem przepustnicę do czyszczenia i po założeniu spowrotem obroty ustawiły się na 2 tys., nie chcą schodzić płynnie.
    Ogólnie nie działa żadna procedura przyuczenia na nowo (zapłon -90 sekund - wyłączyć itd.)
    W multiecuscanie też nie ma opcji resetowania adaptacji.
    Byłem w serwisie na examinerze, też nie ma takiej opcji w programie.

Może ktoś wie jak to naprawić?
    W MES jest możliwość zrobienia resetu - było wiele razy na forum, jak to zrobić. Trzeba zrobić reset ECU i powinno pomóc. Żadne inne zabiegi, jak odłączanie akumulatora, itp. na nic się zdadzą.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    156 selespeed

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    W MES jest możliwość zrobienia resetu - było wiele razy na forum, jak to zrobić. Trzeba zrobić reset ECU i powinno pomóc. Żadne inne zabiegi, jak odłączanie akumulatora, itp. na nic się zdadzą.
    Jest, ale nie dla motronica 3.1.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Küsnacht ZH/Warszawa/Puławy
    Auto
    AR 156 3.0 V6 '02

Domyślnie

Nie wiem jak jest w Selespeedzie (ME 7.3.1), ale mogę Ci opowiedzieć jak to wygląda w V6 CF3 (ME 3.1):
    - przepustnica w stanie spoczynkowym (zapłon wyłączony, bez prądu) jest odrobinę uchylona, to na wypadek jakby coś się z nią popsuło i trzeba byłoby gdzieś powoli dojechać
    - jak się zdejmie dolot, to można delikatnie naciskając motylek albo przepustnicę całkowicie zamknąć, albo całkowicie otworzyć (zapłon wyłączony). Dlatego się pytałem, czy ruszałeś blaszkę, bo jak ja czyściłem u siebie, to nierówno tą blaszkę przykręciłem i przepustnica nie mogła się zamknąć całkowicie i wtedy silnik ciekawie się zachowywał, tak więc sprawdź, czy u ciebie do końca się zamyka i nic jej nie blokuje
    - jak włączę zapłon i nic nie dotykam przez jakiś czas (nie pamiętam dokładnie, 20-30 sekund) to ECU zaczyna kalibrować przepustnicę co słychać i co ważniejsze, widać. Najpierw ECU spróbuje ją całkowicie zamknąć, wyznaczy dolny kąt, a potem spróbuje całkowicie otworzyć wyznaczając górny kąt
    - jeśli dobrze wszystko podpiąłeś, to wciskając pedał gazu na wyłączonym silniku i włączonym zapłonie przepustnica będzie się otwierać tylko tak około do połowy i jakbyś próbował naciskać motylek palcem, to nie bardzo się będzie dało, bo ECU poda większy prąd (przepustnica działa jak serwomechanizm)
    Pozdrawiam,
    Adam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Oborniki Śląskie
    Auto
    Alfa 159 TBi

Domyślnie

Hej,

Sorki że bez cytatu, ale jakoś na tel nie ogarniam forum do końca.

Na tyle co się naszukałem to ECU bosha Me3.1 i me7.3
    1 to to samo. (może dla różnych marek oznaczenia).
    Tylko, ze niestetymaja różne wersje dokładnie numerów i różnic nie znam. U mnie ECU wyglądało tak:
    http://m.ebay.co.uk/itm/Alfa-Romeo-1...072?nav=SEARCH

Z numerem 032 na naklejkce i takie też kupiłem.

Co do adaptacji, to ta procedura z 60s wydawała się najbliższą faktycznego działaniu, ale nic nie dała na dłuższą metę. Nie obserwowałem tego z otwartym dolotem także tutaj nie potwierdzę, ani nie zaprzeczę działaniu procedury. Niemniej jednak u mnie efektywność była znikoma.

Pozdrowionka
    Henieq

P.s. Błąd przerwy w obwodzie przepływomierza mi się pojawiał, nie pamiętam numeru. A na wykresie napięć przepływki straszna świeczka od czasu do czasu. Duże skoki.
    (no i znalazłem odpowiedz z cytatem... )
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	images.jpg
Wyświetleń:	15
Rozmiar:	19.6 KB
ID:	208603  
    Ostatnio edytowane przez henieq ; 22-08-2016 o 23:17