Nie wiem jak jest w Selespeedzie (ME 7.3.1), ale mogę Ci opowiedzieć jak to wygląda w V6 CF3 (ME 3.1):
- przepustnica w stanie spoczynkowym (zapłon wyłączony, bez prądu) jest odrobinę uchylona, to na wypadek jakby coś się z nią popsuło i trzeba byłoby gdzieś powoli dojechać
- jak się zdejmie dolot, to można delikatnie naciskając motylek albo przepustnicę całkowicie zamknąć, albo całkowicie otworzyć (zapłon wyłączony). Dlatego się pytałem, czy ruszałeś blaszkę, bo jak ja czyściłem u siebie, to nierówno tą blaszkę przykręciłem i przepustnica nie mogła się zamknąć całkowicie i wtedy silnik ciekawie się zachowywał, tak więc sprawdź, czy u ciebie do końca się zamyka i nic jej nie blokuje
- jak włączę zapłon i nic nie dotykam przez jakiś czas (nie pamiętam dokładnie, 20-30 sekund) to ECU zaczyna kalibrować przepustnicę co słychać i co ważniejsze, widać. Najpierw ECU spróbuje ją całkowicie zamknąć, wyznaczy dolny kąt, a potem spróbuje całkowicie otworzyć wyznaczając górny kąt
- jeśli dobrze wszystko podpiąłeś, to wciskając pedał gazu na wyłączonym silniku i włączonym zapłonie przepustnica będzie się otwierać tylko tak około do połowy i jakbyś próbował naciskać motylek palcem, to nie bardzo się będzie dało, bo ECU poda większy prąd (przepustnica działa jak serwomechanizm)
Pozdrawiam,
Adam
Hej,
Sorki że bez cytatu, ale jakoś na tel nie ogarniam forum do końca.
Na tyle co się naszukałem to ECU bosha Me3.1 i me7.3
1 to to samo. (może dla różnych marek oznaczenia).
Tylko, ze niestetymaja różne wersje dokładnie numerów i różnic nie znam. U mnie ECU wyglądało tak:
http://m.ebay.co.uk/itm/Alfa-Romeo-1...072?nav=SEARCH
Z numerem 032 na naklejkce i takie też kupiłem.
Co do adaptacji, to ta procedura z 60s wydawała się najbliższą faktycznego działaniu, ale nic nie dała na dłuższą metę. Nie obserwowałem tego z otwartym dolotem także tutaj nie potwierdzę, ani nie zaprzeczę działaniu procedury. Niemniej jednak u mnie efektywność była znikoma.
Pozdrowionka
Henieq
P.s. Błąd przerwy w obwodzie przepływomierza mi się pojawiał, nie pamiętam numeru. A na wykresie napięć przepływki straszna świeczka od czasu do czasu. Duże skoki.
(no i znalazłem odpowiedz z cytatem...)
Ostatnio edytowane przez henieq ; 22-08-2016 o 23:17