Moze zaslepie egr a może lepiej kupić nowy . dziś zauważyłem że jak gasze auto to zawor ciśnienia pyka więc wypielem wężyk i ciśnienie zeszło Tak ma być ? Po odpieciu od gruszki też ciśnienie uchodzi to działa prawidłowo czy nie
Moze zaslepie egr a może lepiej kupić nowy . dziś zauważyłem że jak gasze auto to zawor ciśnienia pyka więc wypielem wężyk i ciśnienie zeszło Tak ma być ? Po odpieciu od gruszki też ciśnienie uchodzi to działa prawidłowo czy nie
EGR możesz dokładnie przeczyścić benzyną i rozruszać ten trzpień w środku, żeby się swobodnie poruszał no i zamontuj zaślepkę z dziurkami (w 16v nie można dać pełnej). Jak nie pomoże to nie zaszkodzi![]()
Egr oczyszczony w ogóle nie pracował umysłem i teraz chodzi delikatnie no i zalatwilem go zaślepka z dzurkami czuć poprawę ale tylko powyżej 2tys obrotów do 2 tys to straszny muł jest jest gorzej niż bylo
Ostatnio edytowane przez sebek501 ; 06-09-2016 o 19:40
Co tu teraz zrobić żeby normalnie jechał dziś zauważyłem że spalanie wzrosło mi na 8.7 litra
A cewka EGR-a pracuje ?? A kanały w kolektorze wyczyścileś ?? Trzeba zdjąć przepustnice gaszącą i tam są kanały od EGR-a . U mnie po wyczyszczeniu dalej było zle i dopiero tam po oczyszczeniu EGR zaczął pracować . U mnie podłączenie zaworu sterowania turbiny bezpośrednio do wakumpompy załatwiło sprawę braku mocy poniżej 2 tyś obrotów - po prostu turbina za wolno w pracę szła , podejrzewam u siebie uszkodzony akumulator podciśnienia.
Cewka pracuje wszystko dokładnie oczyszczone . a w którym miejscu sie podłączył do pompy wacu . akumulator podciśnienia to ta puszka przykrecona na bloku za silnikiem
Zaślepiłem wyjście akumulatora wakum i dałem trójnik tam gdzie wychodzi zasilanie do tego akumulatora. Z trojnika podpiąłem się pod rurkę metalową która idzie do zaworu VGT ( czy jakoś tak ). Po odpaleniu wyraznie szybciej zaczęło sciągać silownik turbiny i problem z brakiem mocy do 2 tys się zakończył .
A rurki podciśnieniowe masz całe ?? Ja te rurki gumowe zdjąłem z zaworu i stykając je ze sobą na pracującym silniku patrzyłem jak szybko przesówa się cięgno od sterowania turbiny . U siebie widziałem olbrzymią różnicę w tempie przesówania sie ciegna dlatego ominąłem akumulator podciśnienia i dla spokoju rozłożyłem zawór VGT. Od tego czasu autko normalnie jezdzi . Jeden raz przy małej prędkości obrotowej odczas przyspieszania zapalił check engine i błąd przeładowania .Skasowałem , dostała w dupę i do tej pory nic sie nie dzieje.
Masz rację kolego bardzo powoli cieglo pracuje jutro zrobię tak samo jak ty masz bo dziś nie znalazłem trojnika muszę kupić jak to pomoże to będę mógł zmienić mapę na mocniejszą o jakies 35 km