Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Temat: 2.4 JTDM 200 a 210

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Inny

Domyślnie

No na razie diagnozy jeszcze nie mam ale coś się już zaczęło dziać. Na początek sprawdzony rozrząd i tu jest ok. Ciśnienie sprężania ok. Niestety tyle wiem czyli nie wiele. Jutro z rana będzie próba wyciągnięcia wtrysków bo na razie dziś nie chciały wyjść. Czymś na razie są zapsikane i może jutro odpuszczą i się zawiezie do sprawdzenia. Do tego zdejmiemy kolektor ssący bo na razie podejrzewa znajomy klapy. Ale coś na ten temat dopiero jutro. Będę pisał na bieżąco.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Annik
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

Witaj,
    nie panikuj za wczasu. Może to być równie dobrze prozaiczna przyczyna, np. nieszczelny dolot (sprawdzałeś?) czy uwalony któryś z czujników (przepływka, ciśnienie paliwa, doładowania)

Pozdr.
    DF
    Była 147 JTDm 1.9 Distinctive 2005
    Była 159 JTDm 2.4 SW Q-tr TI 2007
    Była Alfa Giulietta 1.4-TRB-170CV-CF5-DISTINTIVE x 2
    Obecnie Giulia VELOCE Q4

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Inny

Domyślnie

Dolot szczelny, a czujniki w sumie to nie wiem czy nie sprawdzane były. Podejrzewam że kompa podpinał na początek i nic nie mówił, ale jutro jeszcze zapytam jutro. Mam dzwonić koło południa czy wyszły wtryski i co z kolektorem.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Inny

Domyślnie

No i jak na razie okazuje się że zawór na pierwszym cylindrze z jakiegoś powodu otwiera się i zamyka nie tak jak trzeba. A w zasadzie to chyba właśnie się nie zamyka tak jak trzeba tylko teraz nie wiadomo czemu. Jutro może już będzie wszystko rozebrane może i nawet z głowicą bo już w połowie osprzęt zwalony. O dziwo nie wiem czemu kolektor jest aluminiowy a auto produkcja 10.2007.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał artek88 Zobacz post
    No i jak na razie okazuje się że zawór na pierwszym cylindrze z jakiegoś powodu otwiera się i zamyka nie tak jak trzeba. A w zasadzie to chyba właśnie się nie zamyka tak jak trzeba tylko teraz nie wiadomo czemu. Jutro może już będzie wszystko rozebrane może i nawet z głowicą bo już w połowie osprzęt zwalony. O dziwo nie wiem czemu kolektor jest aluminiowy a auto produkcja 10.2007.
    w 2.4 byly tylko alu kolektory niezaleznie od daty produkcji tylko 1.9 16v byly plastiki po lifcie

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Inny

Domyślnie

A no widzisz. Zastanawiało mnie to. Klapy chodzą ok ale raczej wylecą profilaktycznie. Ale jednak tak czy siak to najważniejsze żeby głowica się okazała cała.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Zawór się nie zamyka, ale rozrząd i sprężanie ok. Czyli hydro zagadka tzn diesel zagadka.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Inny

Domyślnie

Zaznaczam że na mechanice się nie znam, ale potrzebuje rady od bardziej doświadczonych i może od osób co przerabiali podobne problemy. Sprawa przestaje pasować do tematu początkowego ale kontynuuje go tutaj. Okazało się że zawór wydechowy na pierwszym cylindrze się urwał ale na tyle szczęśliwie, że nie wypadł ze swojego kanału i nic nie uszkodził. Na tłoku nawet nie ma śladu więc tu można mówić o szczęściu. Obiecałem sobie, że auto zrobię porządnie bo zbyt długo chciałem go mieć żeby teraz odpuścić jak już udało mi się go kupić i nawet jak będzie trzeba podpisać pakt z diabłem żeby za wszystko zapłacić to podpisze ;], i jeśli żona mnie nie zabije jak się dowie ile to wszystko ma kosztować to chcę się cieszyć nim następne lata jak dziecko. Ok, do sedna. Cały osprzęt zrzucony. Wtryski poszły do sprawdzenia, turbo poszło do sprawdzenia. Mam nadzieje że będzie z nimi ok. Prawdziwy problem mam z głowicą i tu moje największe na razie pytanie do was. Głowica oddana do fachowców co naprawiają głowice. Na razie ma być sprawdzona jej szczelność. Problem polega na tym ze są 4 małe pęknięcia pomiędzy zaworami. Po jednym na cylinder. Tam gdzie głowica wylądowała mówią, że to norma w tych głowicach ( sam czytałem o tym dużo i faktycznie temat pękanych głowic w 2.4 jest poruszany mega często) i jeśli będzie szczelna to nie warto naprawiać tych pęknięć i osłabiać materiału spawaniem. Mój mechanik mi potwierdził tą teorie że racji w tym sporo. Poza tym powołując się na przykłady w starych WV to takie pęknięcia występowały w prawie każdych głowicach po dużych przebiegach i się tego nie robiło jeżeli były szczelne i śmigało to dalej. Ja natomiast nie mam jakoś pewności i nie wiem co robić jeśli się okaże że głowica jest szczelna ( o ile oczywiście jest, bo jak nie to wtedy sprawa się sama rozwiąże). Niech się ktoś obyty w temacie wypowie proszę czy w przypadku kiedy głowica jest szczelna to czy warto spawać te pęknięcia czy nie? Ja osobiście ich nie widziałem ale mojemu mechanikowi ufam w 100%. On twierdzi że są naprawdę nie duże. Ja jak jeździłem autem nie zauważyłem ubytku płynu. Jak się ma temat głowic regenerowanych bo nowe podobno są nie do dostania, a jak się znajdzie to gdzieś widziałem temat ze nowa głowica to koszt rzędu 5tyś zł. Dzięki wszystkim z góry za pomoc.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Świętokrzyskie, Staszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 200KM

Domyślnie

Absolutnie odpada spawanie ! pogorszysz temat

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał artek88 Zobacz post
    Zaznaczam że na mechanice się nie znam, ale potrzebuje rady od bardziej doświadczonych i może od osób co przerabiali podobne problemy. Sprawa przestaje pasować do tematu początkowego ale kontynuuje go tutaj. Okazało się że zawór wydechowy na pierwszym cylindrze się urwał ale na tyle szczęśliwie, że nie wypadł ze swojego kanału i nic nie uszkodził. Na tłoku nawet nie ma śladu więc tu można mówić o szczęściu. Obiecałem sobie, że auto zrobię porządnie bo zbyt długo chciałem go mieć żeby teraz odpuścić jak już udało mi się go kupić i nawet jak będzie trzeba podpisać pakt z diabłem żeby za wszystko zapłacić to podpisze ;], i jeśli żona mnie nie zabije jak się dowie ile to wszystko ma kosztować to chcę się cieszyć nim następne lata jak dziecko. Ok, do sedna. Cały osprzęt zrzucony. Wtryski poszły do sprawdzenia, turbo poszło do sprawdzenia. Mam nadzieje że będzie z nimi ok. Prawdziwy problem mam z głowicą i tu moje największe na razie pytanie do was. Głowica oddana do fachowców co naprawiają głowice. Na razie ma być sprawdzona jej szczelność. Problem polega na tym ze są 4 małe pęknięcia pomiędzy zaworami. Po jednym na cylinder. Tam gdzie głowica wylądowała mówią, że to norma w tych głowicach ( sam czytałem o tym dużo i faktycznie temat pękanych głowic w 2.4 jest poruszany mega często) i jeśli będzie szczelna to nie warto naprawiać tych pęknięć i osłabiać materiału spawaniem. Mój mechanik mi potwierdził tą teorie że racji w tym sporo. Poza tym powołując się na przykłady w starych WV to takie pęknięcia występowały w prawie każdych głowicach po dużych przebiegach i się tego nie robiło jeżeli były szczelne i śmigało to dalej. Ja natomiast nie mam jakoś pewności i nie wiem co robić jeśli się okaże że głowica jest szczelna ( o ile oczywiście jest, bo jak nie to wtedy sprawa się sama rozwiąże). Niech się ktoś obyty w temacie wypowie proszę czy w przypadku kiedy głowica jest szczelna to czy warto spawać te pęknięcia czy nie? Ja osobiście ich nie widziałem ale mojemu mechanikowi ufam w 100%. On twierdzi że są naprawdę nie duże. Ja jak jeździłem autem nie zauważyłem ubytku płynu. Jak się ma temat głowic regenerowanych bo nowe podobno są nie do dostania, a jak się znajdzie to gdzieś widziałem temat ze nowa głowica to koszt rzędu 5tyś zł. Dzięki wszystkim z góry za pomoc.
    przypomnę Ci co napisałem w pierwszej odpowiedzi na Twój temat:
    Cytat Napisał epsonix
    spróbuj zadzwonić do Cinsoft-u koło Gliwic, Marcin miał dostęp w miarę przyzwoitych cenach do głowic albo i całych silników (nowych) 2.4 z tego co mi się wydaje
    po Twoim ostatnim poście mam odczucie że nie dzwoniłeś nawet, bo napisałeś w kontekście głowic:
    bo nowe podobno są nie do dostania
    prawie jestem pewien że Marcin miał właśnie głowice nowe dostępne, ale nie będę za Ciebie potwierdzał u niego (http://www.cinsoft.pl) - sprawdz i daj znać tu w wątku.

sugeruję jeszcze raz przeczytać post #2 i zrobić auto porządnie, usunąć DPF, kolektor wydechowy naprawić bo pewnie też już nie za dobrze wygląda (planowanie, szpilki, uszczelka) i ogarnąć głowicę, a 2 pierwsze po to żeby głowica (nie ważne czy obecna naprawiana czy nowa) nie wysypała się.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 13-09-2016 o 22:09