♥ Anonima Lombarda Fabbrica Automobili ♥
Alfa Romeo 156 [1.8 T.S 16v 144HP 2001r ] SPORTPACK / Berilna / 2008-2011r
Alfa Romeo 156 [2.4 JTD 10v 136HP 1999r ] SPORTPACK / Berilna / 2011 - .....
Alfa Romeo 159 [2.4 JTDm 20v 200HP 2007] SPORTWAGON / 2018-.....
MI się bryczka podoba...![]()
Zaraziłem się wirusem alfa
Sport Wagon nijak ma się do pojęcia kombi utrwalonego w naszych umysłach . Bagażnik mniejszy ja w sedanie nie licząc faktu że na plus można zaliczyć składane oparcia tylnych foteli . SW powstał żeby wyglądać ja twierdzą ... a dla mnie to konieczność wymuszona przez rynek .
Chociaż jak by nie patrzeć to najpiękniejsze "kombi " jakie świat widział. Ale dla mnie 156 tylko sedan.
Moim zdaniem.. Sport Wagon.. Pomimo swietnej nazwy i odzwierciedlenia swojego image'u pasuje swietnie.. Rozni się z daleka od Sedana.. No i jak wspomniales skladane oparcia to duzy plus..Co do wielkosci bagaznika sie nie wypowiem poniewaz niestety jeszcze nie mialem stycznosci z ta wspaniala ver. Reasumujac.. Wyglada i zapewne jest troszke pakowniejszy.. A piszac kombi pisalem ogolnie.. Poniewaz mowiac czy nawet piszac SW, SportWagon zapewne wiekszy % kierowcow nie wie o co chodzi .. Wiec to tak zwyczajnie ot z przyzwyczajeniaPozdrawiam
![]()
♥ Anonima Lombarda Fabbrica Automobili ♥
Alfa Romeo 156 [1.8 T.S 16v 144HP 2001r ] SPORTPACK / Berilna / 2008-2011r
Alfa Romeo 156 [2.4 JTD 10v 136HP 1999r ] SPORTPACK / Berilna / 2011 - .....
Alfa Romeo 159 [2.4 JTDm 20v 200HP 2007] SPORTWAGON / 2018-.....
SW to nazwa własna producenta - ale typ nadwozia to KOMBI
tak samo można by powiedzieć ze peugeot 206SW to nie kombi bo to 'station wagon'
mitsubishi lancer sportback to nie hatchback bo 'sportback'
bmw też nia ma kombi bo ma 'touring'
a Audi a4 też nie można kupić z nadwoziem kombi tylko 'Avant'?
nawet u fiata model marea czy palio nie nazwyało się 'marea kombi' tylko 'weekend' co nie znaczy że rodzaj nadwozia to 'weekend'bo to KOMBI
producenci wprowadzają różne oznaczenia nadwozi w swoich modelach, co nie zmienia faktu że zaliczają się one do konkretnego typu nadwozia - wyobrażacie sobie na allegro wyszukując dla siebie samochodu gdyby na liscie nadwozi było do wyboru 'avant' 'touring' 'sportwagon' 'station wagon' 'wagon (honda)' 'estate (chyba mercedes)' 'vario (seat)' itp? - gdyby to rozumieć jako RODZAJ NADWOZIA? - czym oczywiscie nie jest...
i koniec kropka![]()
Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 17-05-2009 o 23:13
dla mnie piękny projekt , i szkoda że tylko projekt
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Oczywiście, że SW to nadwozie kombi.
Trochę mnie rozwala nazwa sportowe kombi jak niektórzy mówią. Bo kombi to mi się kojarzy z warzywniakiem a nie sportem. Podobnie jak sportowe pantofle, sportowa koszula (z kołnierzykiem, guzikami i mankietami) czy sportowa limuzyna. Jestem zdegustowany i pod wrazeniem możliwości tworców tak absurdalnych nazw. Niedlugo wymyslą pewnie sportowe diesle, sportowe betoniarki, sportowe dlugopisy, sportowe prezerwatywy czy sportowe cienie do powiek. Litosci!!!
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest