Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Źle złożona przekładnia kierownicza - lewe koło ociera o stabilizator

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 1999

Domyślnie

Nie nic z tych rzeczy nie zauważyłem. Kolo co do mnie dzwonił czyli szef coś wspominał o lekkim luzie że mechanik znalazł ale sam mechanik nic takiego nie mówił. Zawieszenie też miało być bardzo wybite a okazało się że jest lekki luz na sworzniach wahaczy poprzecznych (bananach) reszta sztywna, koła nie są rozkraczone a tuleje od e39 świeżo co włożyłem.

Zrobię jak piszecie i zobaczymy jak wyjdzie.

Użytkownik Znawca Avatar motogold
    Mieszka w
    Łebcz
    Auto
    alfa 166 2,4 jtd 1999/alfa 166 2,4 2003 150km

Domyślnie

Daj znać jak wyszło.Tylko pamiętaj.Z lewej wykręcasz a z prawej wkręcasz i tyle samo obrotów.Później kiere ustaw(jak będzie potrzeba a prawdopodobnie będzie bo przestawi się w lewo). i na zbieżność do doregulowania.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj dopiero miałem czas by się tym zająć. Zmierzyłem odległość od korpusu do zwrotnicy i na 99% jest taka sama po obu stronach jeżeli dobrze to robiłem. Z lewej strony wykręciłem dwa zwoje a z prawej wkręciłem dwa (praktycznie jest teraz po równo), koło przestało dotykać stabilizatora i nawet jest lekki luz chociaż dalej nie taki jak po stronie prawej. Kierownica podczas jazdy na wprost jest teraz skręcona w lewo.
    Zdemontowałem obie elastyczne osłony z przekładni i chyba znalazłem przyczynę różnicy skrętu. Ktoś tam już był i demontował oba drążki i złożył źle. Po obu stronach brakuje po jednym elemencie. Po stronie lewej jest tulejka z białego tworzywa której po stronie prawej brakuje z kolei po prawej jest metalowa podkładka której nie ma po lewej stronie.

Użytkownik Świeżak Avatar KarolAR
    Mieszka w
    LCH
    Auto
    166 3.2 TI 2005r. Q2, Była 166 2.4JTD 2000r.

Domyślnie

Jeśli dobrze pamiętam, a wymieniałem maglownicę kilka miesięcy temu to tam nie miałem takiej teflonowej białej tulejki. Po obu stronach do maglownicy nakręcone były bezpośrednio drążki kierownicze.
    Jest:
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI 2005 Q2 & Kawasaki ZX7R 1998
    Alfa Romeo 147 1.9JTDm TI 2007

Była:
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2000

Użytkownik Znawca Avatar motogold
    Mieszka w
    Łebcz
    Auto
    alfa 166 2,4 jtd 1999/alfa 166 2,4 2003 150km

Domyślnie

Wątpię żeby ktoś,kto jakiekolwiek ma pojęcie o mechanice,zrobiłby druciarstwo z przekładnią i tym autem jeździł,nie bojąc się,że się rozwali na drzewie.Może masz założone z jednej strony z jednej firmy a z drugiej z innej.Inny zamiennik.Ot tyle teorii spiskowej.Jeżeli nie ma tam luzów po obu stronach,to wykręć jak wcześnie pisałem jeszcze 1 obrót i będzie po równo.Skok gwintu tam jest x 1,5,więc po 3 obrotach masz 4,5mm co na kole da około 1 cm a tyle Ci brakowało przecież.
    o kierownicy pisałem,że skręci w lewo.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał KarolAR Zobacz post
    nie miałem takiej teflonowej białej tulejki.
    Może inna przekładnia?! Wymieniałem kiedyś drążki w BMW E39 i też nic tam nie było ale cała listwa była równej średnicy. A tutaj jest zwężana przy drążkach i tulejka siedzi właśnie na tym zwężeniu.

Cytat Napisał motogold Zobacz post
    Ot tyle teorii spiskowej.
    Jaka tam teoria spiskowa a zwykła partaczka i to nie jedna w tym samochodzie - jak np. po co wymieniać poduszkę pod silnikiem jak można tam wsadzić dodatkowy kawałek twardej gumy!

wykręć jak wcześnie pisałem jeszcze 1 obrót i będzie po równo
    jak to zrobię to prawa będzie mocniej wkręcona, moim zdaniem brak podkładki ma też znaczenie gdyż nie pozwala listwie chować się tak głęboko jak to mam miejsce z lewej. Mierzyłem i różnicy też było parą milimetrów przy maksymalnym skręcie od gałki drążka do korpusu przekładni.

Może masz założone z jednej strony z jednej firmy a z drugiej z innej.Inny zamiennik.
    Bardzo możliwe ale jak to sprawdzić? Nie chce mi się całości rozbierać i porównywać.
    Mam do wymiany dwa wahacze tylne (banany) jak to zrobię, jadę na geometrię to zobaczymy co będzie.

Dziękuję za pomoc!!!