Przecież jak DPF jest nie obecny, to nie da się wypalić serwisowo i fizycznie???
Nadal brak tego błędu. Czasem pada czujnik różnicy ciśnień i tak się dzieje.
Przecież jak DPF jest nie obecny, to nie da się wypalić serwisowo i fizycznie???
Nadal brak tego błędu. Czasem pada czujnik różnicy ciśnień i tak się dzieje.
Błędu żadnego nie było po prostu dwóch laików dorwało się do komputera nie mając pojęcia o jego wskazaniach... kolejni rzeźbiarze z dpfem
Chodzi o to, ze oboje nie macie pojęcia o samochodzieSkoro nie było błędu to po co wypalał statycznie? Wypalanie serwisowe bez powodu to niepotrzebne obciążenie dla silnika. Zapchanie nic nie spadło bo po wypalaniu serwisowym dopiero w czasie jazdy jak załączy się wypalania automatyczne spadnie Ci w granice 20-30%....
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 25-10-2016 o 09:21
ja sie przyznaje ze z dieslem nie mialem do czynienia. Zawsze byly alfy benzynowe. Najwazniejsze ze wszystko ok. Musze pomyslec o innym fachowcu![]()
I to jest najlepszy wniosek w tym temacie "zmienić mechanika" . Parę lat temu sam przesiadłem się z TS-a na JTDm i mogę ci tylko poradzić że powinieneś troszkę poczytać na tym forum jak prawidłowo użytkować disla żeby długie lata cieszyć się z bezawaryjnej pracy tego dość trwałego silnika.
wlasnie opinia o jtd przesadzila o zakupie. Jest kilka rzeczy do zrobienia. Skoro z dpf jest wszystko ok to najpowazniejsza rzecza do zrobienia jest skrzynia. Slawetne lozyska chuczace. Zaraz po swiecie idzie do robienia.
Poza skrzynia 1.9 ma jeszcze jakies bolaczki ktorym trzeba sie przyjzec?
Jeżeli masz wersję 16V to należy wywalić klapy z kolektora, poza tym to raczej standardowo to co w dieslu. Wymieniać olej co 10-15 tys. dbać o filtr powietrza, paliwa itp. Co może się popsuć w tym silniku to głównie osprzęt: turbo, dwumasa, ewentualnie wtryski. Ale to tak jak w każdym dieslu, nie jest to jakieś delikatne w porównaniu do innych silników diesla. Skoro nie masz doświadczenia z takimi silnikami: studzić turbinę, nie gazować zbyt ostro na zimnym silniku, nie jeździć na zbyt niskich obrotach (generalnie zakres 2000-3500 można uznać za dobry, poniżej to tylko gdy nie przyspieszasz mocno, unikać mocniejszego wciskania gazu poniżej 1500 obrotów).
tak 16v mam. A klapy sie jakos sprawdza? wiem ze lubia sie urywac
Po czym rozpoznac ze dpf a AR sie wypala. Posiadam 1.9 JTDM 16v 150km
Podłączę się pod wątek bo również mam problem z DPF w AR159 1.9JTDM 16v 150KM. Świeci się błąd DPF (nie pamiętam kodu, ale to jest błąd bezpośrednio DPF a nie czegoś pobocznego). Silnik nie ma mocy, pod górę ledwo podjeżdża. Po odpaleniu kilkaset metrów normalnie a potem brak mocy (na zimnym i ciepłym silniku). Dziś próba wypalenia DPF w serwisie bez powodzenia - komputer sam odrzuca możliwość wypalenia po próbie inicjowania. Zapełnienie 78% wg. wskazań. Ktoś przerabiał podobny temat może? Czujnik różnicy ciśnień może, ale czy on nie powinien pokazać swojego błędu?