kaz156 - Tak hałas ustaje po zwiększeniu obrotów silnika, myślisz, że to może byc dwumas ?
kaz156 - Tak hałas ustaje po zwiększeniu obrotów silnika, myślisz, że to może byc dwumas ?
Zarówno koło zamachowe jak i koło pasowe są dwumasowe. I właśnie przy uszkodzeniu koła dwumasowego słychać duży stukot przy niskich obrotach, który cichnie przy wyższych. Dzieje się tak dlatego, że koło dwumasowe neutralizuje duże zmiany w prędkości obrotowej wału na niskich obrotach. Na wyższych obrotach różnice nie są duże, więc uszkodzone koło dwumasowe cichnie.
Temat znany trzeba poszukać,ale ja robiłem skrzynie wiadomo wszystkie łożyska i teraz w maju komplet dwumas z sprzęgłem i wysprzeglikiem Valeo i olej Fuchs ....... coś tam i dalej mam ten odgłos tylko jest trochę inny , zdecydowanie ciszej ,a i oleju mam 2,9 litra wtajemniczeni wiedzą dlaczego.Tez po wciśnięciu sprzęgła mam ciszę lub jak auto się nagrzeje.Moim zdaniem to coś z smarowaniem , ponieważ jak olej ciepły czyli jak auto się nagrzeje lub w cieplejsze dni cisza.Mam pewna teorie wałek główny w skrzyni ma kanaliki i zanim olej tam się dostanie jak olej gęsty czyli w zimniejsze dni to chrobocze,a jak ciepło i olej rzadszy to szybciej się rozchodzi po skrzyni i nie ma tego chrobotania,ale to takie tylko moje przemyślenia.Niektorzy mają ten chrobot właśnie po wymianie dwumasa,a wcześniej nie mieli,a niektórzy po wymianie mają spokój i ciszę.Moj przebieg to 125 tysięcy ,a mam to od 110 tysięcy
Może to nie to ale u mnie na zimnym silniku strasznie trzaska pokrywa silnika - gumki nie są w najlepszej kondycji. Jak silnik troszkę pochodzi to jest już ciszej.
Witam ponownie problem rozwązany. Wymieniłem dziś koło pasowe i wszystko gra zero dziwnych dzwięków, klekotania itd.
30 Minut roboty i po spawie![]()