-
Użytkownik
Rowerzysta
Zawsze jak czytam o Twin Sparkach to panuje jakiś obłędny strach przed tym silnikiem. Myślę, różnice w cenie rozrządu 1,6, a 2,0 nie są aż takie. A sam wariator. Chyba boją się go Ci, którzy nigdy TS nie mieli. Mam trzeciego Twin Sparka, sumarycznie przejechane ponad 300tys i nigdy nie ruszałem wariatora w żadnej alfie. Wcześniej jeździłem na Mobilu 10W40, teraz na Seleni 20K (czyli tez nic nie wyszukanego). Do miasta faktycznie chyba wybrałbym 1,6. A jeśli auto ma być użytkowane i w trasach, to jest jeszcze 1.8
-
ja właśnie jestem po wymianie rozrządu po 120000 km - razem z rolkami balansu wyszło cos około 1 tyś,. zł. Wariator nie wykazuje śladów zużycia, więc zostawiony stary...olej motul 10 w 40 MNie w 2,0 brakuje mocy - nie wyobrażam sobie jeździc 1.6 105 Km...
-
W każdym aucie brakuje mocy po jakimś czasie
-
tp prawda - szkoda, że a w 147 nie było 2.5 V6...
-
Trochę nie rozumiem, bo mówimy tutaj, że samochód będzie używany w MIEŚCIE, czyli prędkości 40-50km/h sporadycznie 60-70km/h. Więc w żadnym z tych przypadków nie rozumiem tego "braku mocy", chyba przesadą jest mówienie, że nie rozkula się to do 50km/h... To kwestia 2-3sec od startu. No chyba, że ktoś jest amatorem wyścigów spod świateł, to zwracam honor.
Ja na ten przykład, w starej alfie mogłem trochę narzekać na brak mocy, bo jeździłem głownie trasy, czasem nie dało się sprawnie wyprzedzić, czy załadowany wjechać pod dużą górkę mając np. 110km/h na liczniku, gdzie trzymałem gaz do oporu i różaniec w ręce... Ale jeżdżąc w mieście, gdzie ZAWSZE jakiś dziadek w TDI przed Tobą jedzie, czy ki inny matiz, do prędkości 50km/h to na prawdę traci to jakie kol wiek znaczenie...
Jeździłem każdą wersją TS i w życiu do miasta nie pokusiłbym się o 2.0TS, w ostateczności, wóz albo przewóz to 2.0JTS...
Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 23-11-2016 o 22:25
-
Użytkownik
Alfa i Omega
-
Użytkownik
Świeżak
-
Użytkownik
Maniak resoraków
Nikt nie kupuje auta tylko do miasta, wiadomo, że w pewnym momencie wyjedzie się gdzieś dalej, pytanie tylko czy to będzie 10km czy 100km.
Ja wybrałem 1.6 120hp i jest słabo, wolne to i pali bardzo dużo jak na oferowane osiągi, bo w okolicach 12l/100km. Do tego przez ponad rok już zrobiłem w aucie dużo rzeczy z wymianą rozrządu z wariatorem włącznie. Gdybym miał drugi raz wybierać to na pewno nie kupił bym Alfy...
-
jasne - alfa to badziew ...inne fury sie nie psujo...
-
Użytkownik
Świeżak
Uprawnienia