Panowie temat nie polega chyba na przelicytowywaniu się tylko w pomocy koledze w zakupie auta. Nie wierzyć na słowo cwaniakom ani w "super promocje". Ja wiem co w auto włożyłem i wiem że na tym pojeżdżę. Życzę Ci T1GRE trafienia na dobry egzemplarz!
Każdy ceni swoje auto jak chce. Nikt fullas'owi nie zabroni krzyczeć za swoją 32tyś. Ale 99% zainteresowanych jej nie kupi. Choć z drugiej strony spójrz kolego na to inaczej: kupi za 15 drugie tyle włoży i dalej jest mocno na plus. A wiesz czemu? Bo wie że te części wsadzał on i mają 0 przebiegu, a nie Ty np wadliwy wysprzęglik 30 tyś temu który padnie mu za pół roku ( taki przykład z kosmosu). Ważne jest aby nie kupować auta za psie pieniądze samemu. I liczyć się z tym że coś co kosztuje 2/3 średniej ceny rynkowej finalnie wyniesie tyle samo. Racja, okazje nie istnieją. Ale 10 letnie w miare sprawne auto musi kiedyś spaść poniżej tych 20 tyś zł i to jest właśnie ten okres.
Ale Alfaholicy to wcale nie jest gwarancja pewnego źródła, są przykłady na forumPrzy kupnie auta trzeba być bardzo czujnym, a i tak wszystkiego się nie zauważy i pewne rzeczy wyjdą dopiero po zakupie. 120KM to niewiele na takie auto, ale moim zdaniem do spokojnej jazdy wystarcza.
Czyli co ziomeczki gdyby kupować alfe 159 za 15-20 to tak ale trzeba być czujnym?
32 kafle to dla mnie za dużo.Stanowczo.Jest tu może ktoś kto kupił za 15-20 tyś , rok użytkował i jest zadowolony?
Bo wy pewnie sprzedajecie za 28-35 tyś ponieważ macie dopieszczone wersje
A ja nie mam tak dużo hajsu.Czyli ogólnie nie polecacie zakupu alfa 159 za 15-20 kafli?
Drugie pytanie dla wszystkich profesorów o specjalności Alfa Romeo 159 : Na co zwracać uwagę przy zakupie Alfy 159?
Wszystko zależy od egzemplarza, tylko po prostu nie ma co liczyć, że za 20 tysięcy kupisz samochód segmentu D, klasy premium nie wymagający wkładu finansowego, z niewielkim rzeczywistym przebiegiem i bez powypadkowej historii. Trzeba dokładnie sprawdzić samochód przed zakupem, co i tak nie da Ci 100% pewności, że niedługo po zakupie coś nie wyjdzie. Ale takiej pewności nie ma nigdy, niezależnie od ceny, silnika, modelu, ani marki.
Za po przynajmniej pozwoli odsiać ulepy złożone z 2 i zajeżdżone egzemplarze.
- - - Updated - - -
Zwrócić uwagę trzeba na... wszystko.
Szczególną uwagę na bolączki wszystkich nowoczesnych dieseli. W 159 częste są problemy z układem wspomagania. Zwróć uwagę, czy kierownica nie wibruje zanadto przy obracaniu na postoju. Zapytaj, czy właściciel usuwał klapy wirowe z kolektora dolotowego...
Ogólnie przejrzyj tematy z http://www.forum.alfaholicy.org/159_...y_czytaj_.html
Jak tak patrzę na ceny, to zastanawiam się ile jest warta moja 159 2.4 (210) sedan ti 2008 , pełne wyposażenie bez dużej navi, dołożony xenon. Mechanicznie: nowy ori. rozrząd, oleje, filtry, świece, paski, kolektor bez klap, egr-dpf out + delikatny program, wszystkie wtryskiwacze po regenaracji, turbo sprawdzone (czyszczenie + ustawianie+nowy overboost), sprzęgło wymienione. Na ile można taka 159 wycenić?
Sam jestem ciekaw ile taka jest warta. Ja obstawiam że z 35-40k . Ale wszystko też zależy jakiego kupca trafisz. Jak ktoś szuka konkretnego egzemplarz i inne nie wchodzą w grę to jest w stanie dołożyć. Jak ktoś szuka i nie ma sprecyzowane czego chce i tylko żeby było dobre to nie dołoży.