Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Akcyza 2017

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9jtd 16v 2007

Domyślnie

dzięki kolego za wytłumaczenie wszystko jest tutaj .Wklejam link dla innych gdyby szukali info http://www.druki.rejestracjasamochod...iedlencze.html
    Ostatnio edytowane przez jackblackxxx ; 03-12-2016 o 13:11 Powód: błąd

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał e-essential Zobacz post
    Polska bezprawia. Taka akcyza na używkę to nic innego jak cło. Zmiana nazwy niczego nie zmienia, nazwali sobie cło akcyzą, a takie cło w EU jest nielegalne.
    Akcyza za używany samochód? Przecież raz już była zapłacona przez pierwszego właściciela w chwili zakupu. Tylko w Polsce takie bezprawie i złodziejstwo.
    W Irlandii jest VRT, jak jeszcze tam mieszkałem to minimalnie się orientowałem i w zależności od bodajże pojemności to było w okolicach 25% wartości auta, były chyba też zniżki o połowe na hybrydy czy elektryczne. Pewnie w wielu innych krajach EU też jest coś takiego.

Akcyza to nie cło, bo obowiązuje tez na samochody wyprodukowane w Polsce taka sama stawka. Gdyby to było cło, to nie dotyczyłoby samochodów wyprodukowanych w Polsce.

A to że z nas zdzierają to inna sprawa (mam na myśli >2.0L obecnie)
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 03-12-2016 o 17:07
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

W tej chwili mozna jeszcze obniżyć wartość za pomocą wyceny......jest to istotne przy starszych ale wartościowych pojazdach.Nowe przepisy to wykluczają.Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar Essential
    Mieszka w
    Warsaw
    Auto
    Giulietta 1.4 TB MA 170 KM TCT Distinctive, Skywindow + Sport 2 + Premium + Infotainme

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    W Irlandii jest VRT, jak jeszcze tam mieszkałem to w zależności od bodajże pojemności to było w okolicach 25% wartości auta, były chyba też zniżki o połowe na hybrydy czy elektryczne. Pewnie w wielu innych krajach EU też jest coś takiego.

Akcyza to nie cło, bo obowiązuje tez na samochody wyprodukowane w Polsce taka sama stawka. Gdyby to było cło, to nie dotyczyłoby samochodów wyprodukowanych w Polsce.

A to że z nas zdzierają to inna sprawa (mam na myśli >2.0L obecnie)
    To nazwijmy to np daniną, haraczem, etc; kwestia nomenklatury, szukają gdzie się da, żeby zedrzeć.
    VRT można nie zapłacić, np masz dowód na posiadanie pojazdu za granicą przez okres dłuższy niż 6 miesięcy i zamierzasz mieszkać w Irlandii tylko tymczasowo, albo potrafisz udowodnić urzędnikom, że posiadasz pojazd za granicą przez okres dłuższy niż 6 miesięcy i zamierzasz osiedlić się w Irlandii na stałe

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

co kraj to obyczaj, większość rządów próbuje łupić swoich obywateli, a szczególnie w bardziej rozwiniętych/bogatszych krajach, gdzie musi starczyć na rozbudowany socjal. przykład z mieniem przesiedleńczym i VRT w Irlandii, taki sobie, bo takie przypadki to margines, pewnie poniżej 0.1% rejestrowanych aut. Dlatego tam na to przyzwolili, natomiast większość ludzi i tak musi zapłacić VRT, które jest wyższe niż nasza najwyższa stawka akcyzy.

co nie zmienia faktu że podatków płacić nie lubie, no ale co zrobić, trzeba. Tu na forum możemy sobie za to pomarudzić.

Co do nowej akcyzy, mam trochę mieszane uczucia - nie będzie się opłacało zbytnio sprowadzać jakiegoś fajnego youngtimera z dużym silnikiem (jakieś coupe czy choćby Spider V6 dla fun-u jako 3 samochód w domu), a szkoda, bo takie auta mają swój urok na drodze, będzie na pewno tego znacznie mniej. Z drugiej strony jak ktoś będzie chciał sobie kupić nową Giulie Quadrifoglio, to jest szansa że cena w salonie będzie mogła spaść o te powiedzmy 40-50tys właśnie dzięki nowej stawce akcyzy.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 03-12-2016 o 17:55
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak Avatar gregor159german
    Mieszka w
    Kempten \ Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 T.Spark

Domyślnie

Cytat Napisał jackblackxxx Zobacz post
    Koledzy teraz akcyza wynosi około 950 pln, a jak to będzie wyglądać w przypadku naszych aut np. Mój 2007 jtdm 1,9 .Pytam bo mieszkam w Niemczech i nie wiem czy nie przerejestrowac auta na Polskie tablice, choć to trochę ryzykowne w De,bo tutaj trzeba płacić podatek drogowy.
    Ja za 1.9 ale jts płacę w DE 100€ ROCZNIE podatku!... Bez przesady ale nie warto kombinować moim zdaniem przy takich śmiesznych kwotach a kara potem jak złapią to 1000€ + wszystkie zaległe składki za zeszłe lata nie płacone. Niedawno znajoma dzwoniła z płaczem do żony, że jej męża złapali a 10 lat już tu w Niemczech siedzą i dojeb...razem prawie 2500€ bo Polak mądry do szkody...szkoda gadać...jak to tutaj mówią "selber Schuld".
    Ale każdy robi jak chce.
    Mi tam nic do tego
    Pozdrawiam[emoji6]

Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Akcyza za używany samochód? Przecież raz już była zapłacona przez pierwszego właściciela w chwili zakupu. Tylko w Polsce takie bezprawie i złodziejstwo.[/FONT]
    Ech, kolego, zapoznaj się lepiej z tą tematyką a nie pisz bzdur. Spróbuj wywieźć samochód kupiony w Polsce do Holandii, Danii i tam zarejestrować – będziesz musiał zapłacić horrendalny podatek. Dodatkowo – za jego unikanie są olbrzymie kary. W Niemczech jest podobnie. Nie wiem jak w innych krajach, ale obrót samochodami został wyłączony ze swobody handlu w UE.

Użytkownik Świeżak Avatar Essential
    Mieszka w
    Warsaw
    Auto
    Giulietta 1.4 TB MA 170 KM TCT Distinctive, Skywindow + Sport 2 + Premium + Infotainme

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Ech, kolego, zapoznaj się lepiej z tą tematyką a nie pisz bzdur. Spróbuj wywieźć samochód kupiony w Polsce do Holandii, Danii i tam zarejestrować – będziesz musiał zapłacić horrendalny podatek. Dodatkowo – za jego unikanie są olbrzymie kary. W Niemczech jest podobnie. Nie wiem jak w innych krajach, ale obrót samochodami został wyłączony ze swobody handlu w UE.

A jaki widzisz problem w wywiezieniu samochodu z Polski i zarejestrowaniu go w Holandii? Możesz coś więcej o tym "horrendalnym podatku"? Wiesz jaka jest stawka BPM, stawka MRB? Jeśli nie to zapoznaj się i nie pisz bzdur.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9jtd 16v 2007

Domyślnie

kolego gregor159german mieszkam w De juz prawie 5 lat i płacę Teilkasko 500 euro na rok i podatek też i się po poprostu wystraszyłem ,że będzie jakiś ogromny podatek,dlatego pytałem,ale na szczęście jest procedura mienia przesiedleńczego,więc nie trzeba kombinować
    Ostatnio edytowane przez jackblackxxx ; 03-12-2016 o 21:29

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

A jaki widzisz problem w wywiezieniu samochodu z Polski i zarejestrowaniu go w Holandii? Możesz coś więcej o tym "horrendalnym podatku"? Wiesz jaka jest stawka BPM, stawka MRB? Jeśli nie to zapoznaj się i nie pisz bzdur.
    Podatek BPM po eksporcie AR 159 1.9 jtdm z Polski do Holandii będzie kilkakrotnie wyższy (mi wyliczyło 4500 E, ale widziałem gdzieś kwoty 2-3 tys. E) niż analogiczny podatek akcyzowy do opłacenia przy imporcie analogicznego auta do Polski (akcyza mniej niż 1000 zł).

Więc nie pisz tutaj:
    Tylko w Polsce takie bezprawie i złodziejstwo
    Bo to bzdura, jak widzisz inne kraje też narzucają podatki i to kilkakrotnie większe.