A są inne typy ? Ponoć termostat w mojej był wymieniany rok temu.
A są inne typy ? Ponoć termostat w mojej był wymieniany rok temu.
Podepne się, a w 1.9 JTDm 150PS? Mi dogrzewa się prawie do 90 stopni, gdzieś czytałem, że w tych silnikach (jtdm) to normalne.
Zly termostat
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ciecz chłodząca ma się rozgrzewać prawie do 90 stopni a dokładniej do 88 i w zimie w silnikach jtd naprawdę jest ciężko nagrzać auto jak się jeździ na niskich obrotach, zauważyłem też że jeśli nawet wskazówka pokazuje 88 stopni i zaraz po tym się zwolni, przyhamuje czy stanie w korku to temp potrafi spaść, wskazówka nie jest tak dokładna jak odczyt z kompa, jeśli silnik osiągnie 88 stopni i będziemy jadę chwilę z taką temperaturą to później nawet na luzie wskazówka nie spada poniżej tej wartości, także nie piszcie że przy każdym spadku jest termostat do wymiany tylko trzeba najpierw poobserwować jak się zachowuje i nagrzewa silnik w zimie.
Równie dobrze może być sam czujnik w termostacie walnięty co pokazuje temperaturę na zegarze a to jest tańsze niż od razu kupno nowego termostatu.
termostat na bank
Jestem właśnie po samodzielnej wymianie termostatu i teraz dogrzewa się równo do 90 stopni i nie opada wskazówka, wcześniej było max 75-85 stopni. Najlepiej to sobie sprawdzic komputerem temperaturę silnika i po kłopocie![]()
Na pierwszy rzut oka niczym zauważalnym, ale:
1. Bardzo powolnym uśmiercaniem turbosprężarki, a w szczególe jej wałka "przyjmującego" spaliny "na klatę" - spaliny są złej jakości, bo ze spalania oleju napędowego w za niskiej temperaturze.
2. Nawet po kilku minutach jazdy na obrotach > 2000 temperatura nie zbliża się nawet do 75 stopni, o 90 nie ma prawie że mowy - a to powoduje, że ciepło w kabinie robi się baaardzo późno, co jest ogromnym dyskomfortem zimą.
3. Generalnie delikatnie większe spalanie, bo silnik po przekroczeniu temperatury 50-60 stopni musi od razu nagrzać cały płyn chłodzący "dużego obiegu" a w tym chłodnicę itd. zanim sam się nagrzeje i da trochę ciepła dla pasażerów.
Generalnie termostat to kilka stówek, które wymienia się raz na kilka lat, albo nawet raz na żywot dupowozu, więc zwlekanie jest niewskazane.
ps. pisałem z własnych doświadczeń. Tak, turbosprężarkę regenerowałem... pół roku po wymianie termostatu (3 zimy jeździłem na zbyt wcześnie się otwierającym) :>
L.
podepnę sie pod temat wymieniałem termostat 2 lata temu do dzisiaj żadnego problemu ze wskazaniami nie ma bo wskazówka stoi równo na 90C wiadomo ogrzewanie trochę zbija temp, ale nie w tym problem, po podpięciu kompa temperatura wskazuje =80 max 82-3 przy czym na wskaźniku sterczy równe 90C, termostat to oryginał BEHR