Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Temat: Jaką długość ma bagnet oleju w 2.0 TS? Może ktoś wrzucić jego zdjęcie?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Gtv TS 916 Lusso, 156 JTD SportPack

Domyślnie

Ten ze zdjęcia to normalny TS tylko że z aluminiową pokrywą (sam ma taki) napisz kolego Funky jaki Ty masz, czyli z plastikową pokrywą czy taką jak na zdjęciach które wkleiłeś, jeśli masz z aluminiową chętnie Ci zmierze długosc i zrobie zdjęcia bagnetu bo możliwe że jakąś minimalną róznice w bagnetach mają te silniki choc nie sądze bo różnice w nich są w innych rzeczach
    PS co do zalania olejem to prawda że wchodzi 4.4 ale często bywa że wejdzie troche mniej a dokładniej może byc tak że wejdzie 4.2 na przykład a 4.4 będzie już powyżej max, nie będe pisac czym to jest spowodowane bo chyba każdy wie Pamiętaj że w TS'sie warto miec poziom pod maxa czy powyżej środka skali, czyli tak około 3/4 tej kreski która stanowi inaczej 1 litr.
    Ostatnio edytowane przez redzi ; 30-05-2009 o 12:03

funky
    Gość

Domyślnie

Wydaje mi sie i z tego co sie orientuje to moj Siderek jako że jest z 97 r. to bedzie zwykly TS, JTS o ile mi wiadomo wychodzily bodajze od 00r. ale z ta moja wiedza to roznie moze byc, w kazdym razie spiderek jest z tych starszych, nawet srodek jest przed liftem jeszcze. Co do roznych wersji silnika TS to moja wiedza jest mala, aczkolwiek pasowaloby to nawet, gdyz az mi sie nie chce wierzyc ze mam oleju zalane az tak grubo ponad maxa. Teraz zalaczam fotki mojego silnika z moim bagnetem lezacym na nim, moze to komus cos powie, i ew. zapytanie, jak moge sprawdzic swoja wersje silnika, jezeli te fotki nic nie powiedza??
    Jakosc kiepska, ale posiadam obecnie paskudny tel(nigdy wiecej LG!!!) z jeszcze paskudniejszym aparatem w sobie i narazie nic ponad to ale za to foty świeże, zrobbione przed chwila.
    ...Sprawdzilem w eperze i wersja silnika to AR16201 jak to komus cos powie
    Ostatnio edytowane przez funky ; 01-06-2009 o 12:55

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto

Domyślnie

Już sprawdziłęś jaką masz wersje w Eperze masz taki sam jak u mnie, nawet z tą samą osłoną kolektorów wydechowych bo były dwa rodzaje, co do silnika JTS to zródła różnie podawają ale był on od 2004 ale na początku roku były jeszcze TS'y, czyli musisz miec taki bagnet jak ja mam

funky
    Gość

Domyślnie

to w taki razie kolego redzi prosze o wiecej info nt. twojego bagnetu (zle to zabrzmialo, wiem, ale tak musi byc) ) czy jest on tej samej dlugosci co u kol. Aniola?? (czyli 55cm czesc metalowa, i 60-61 calosc-co tez i ja mam teraz) ale jesli wyjdzie ze to wlasnie ten bagnet w mojej lalunii wskazuje dobrze liter ponad max, co az mi sie w glowie nie miesci...a co dopiero w misce olejowej. Do tej pory po prostu, utrzymujac dobry kontakt ze sprzedajacym mi auto(moj kolega dobry przeciez) "szacowalismy" ze oleju powinno byc w sam raz...daj znac Redzi zatem jaki ty masz, ale i tak najlepiej bedzie zapodac lalunii nowy olej i wtedy sprawdzic wskazania mojego kijka... pozdro

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Funky a wiesz ze zalany olej "do pelna" czyli ponad stan moze byc ukryciem stukajacych panewek? tak czasem nieuczciwi sprzedawcy robia - mam nadzieje ze tak nie jest w Twoim wypadku
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

funky
    Gość

Domyślnie

no ja tez mam taka nadzieje, silnik chodzi poki co naprawde dobrze, choc jest maly wyciek oleju, o czym wiedzialem przed zakupem, a kolega caly czas twierdzi ze obecny bagnet dluzszy jest od tego co zgubil...jak juz mowilem, najbardziej wiarygodne to zalac nowy olej w ilosci wskazanej przez fabryke, zaczynam zatem szukac jakiegos odpowiedniego oleju...

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

castrol EDGE 10W60 ewentualnie selene, valvoline
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Wchodzi 4.4L oleju. Czego często ludzie w tych zakładach nie wiedzą, więc pilnuj.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

funky
    Gość

Domyślnie

eeech wydaje mi sie ze zaleje jednak tym co bylo do tej pory, czyli Selenią 20K 10w40...ponoc rekomendowana do tego silnika vide FL Tabele Smarowania

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto

Domyślnie

Z małym poślizgiem czasowym ale już pisze jak to u mnie wygląda a więc całkowita długość bagnetu to 56 cm, metalowa część ma 50 cm, co do oleju naprawde polecam Ci Motula 6100 Synergi 10W40, wcześniej miałem taką Selenie jak chcesz kupić i też nie była zła ale na Motulu silnik pracuje jakoś ciszej i bardziej miekko i nie tylko ja mam takie odczucia po zalaniu tego oleju, ma do tego świetne recenzje i kosztuje nawet mniej niż Selenia

Na zdjęciach mój motor bo są dwa rodzaje umiejscowienia bagnetu w silnikach z aluminiowy pokrywą, czyli bo boku i bliżej środka, również są dwa rodzaje pokryw kolektorów wydechowych, ma to znaczenie właśnie ze względu na umiejscowienie bagnetu.

Ostatnio edytowane przez redzi ; 10-06-2009 o 07:58