Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Czerwone sprężyny alfa gt

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Ale część z was bujdy pisze !!!

kastasqad89 Bzdury piszesz. Eibach Pro-Kit to coś innego niż SportPack!!!. ProKit ma -30mm, Sportpack ma -20mm.

Z tymi kolorami sprężyn to tez koloryzujecie. Zarówno Eibach ProKit jak i Eibach ProStreet były czarne i czerwone. Kolor oznaczał jedyne, że jednie z nich były wcześniej wyprodukowane (nie pamiętam które). Pierwsze słyszę też o tym by Eibach wypuścił czerwone springi na zamówienie Fiata. A czerwone ProKity w Hondzie, Fordzie czy Bmwiu ??

Darkdancerr o jakich seryjnych amortyzatorach piszesz, że są przystosowane do krótszych sprężyn?? Podaj producenta to od razu kupie z trzy komplety.
    To, że ludzie ładują krótsze i twardsze sprężyny do seryjnych kanapowych amorków nie znaczy, że będzie to fajne jeździło. Poza tym spróbuj wywalczyć gwarancję np. od Bilsteina jak padnie Ci B4 czy B6 na krótszej sprężynie
    No ale czekam byś podał mi nazwę tych amorków. Może po prostu nie jestem na bieżąco.

Do autora. Numer sprężyn znajdziesz tak jak pisze Maxwell. Biały nadruk zarówno na czarnych jak i czerwonych Eibachach po zwenętrznej stronie. Inni producenci też nanoszą oznakowanie na sprężynach więc musisz się trochę pobrudzić. Seryjne amorki podejdą pod prokity ale to dobre rozwiązanie jedynie gdy chodzi Ci o obniżenie. Prowadzenia w taki sposób nie poprawisz. Jeździć to to będzię ale bez szału. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz.

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał Camey Zobacz post
    Seryjne amorki podejdą pod prokity ale to dobre rozwiązanie jedynie gdy chodzi Ci o obniżenie. Prowadzenia w taki sposób nie poprawisz. Jeździć to to będzię ale bez szału. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz.
    Bzdura - oczywiście, że prowadzenie się poprawi.
    Natomiast prawdą jest, że ta poprawa nie dla każdego będzie wystarczająca.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Golf GTI '18/Giulietta 1.4 170 '11

Domyślnie

[...]
    Darkdancerr o jakich seryjnych amortyzatorach piszesz, że są przystosowane do krótszych sprężyn?? Podaj producenta to od razu kupie z trzy komplety.
    [...]
    Seryjne amorki podejdą pod prokity ale to dobre rozwiązanie jedynie gdy chodzi Ci o obniżenie. Prowadzenia w taki sposób nie poprawisz. Jeździć to to będzię ale bez szału. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz.
    Oczywiście miałem na myśli, że seryjny amorki będą działać z krótszymi sprężynami. Poprzez przystosowanie mam na myśli, że zwykłe sprężyny pod wpływem obciążenia również się uginają. Seryjne amortyzatory są przystosowane do maksymalnego ugięcia o około 35mm względem serii, dlatego dużo krótszych sprężyn obniża auto o około 30mm, żeby można było je założyć na seryjne amortyzatory. A przynajmniej taką informację gdzieś czytałem, ale nie jestem w stanie teraz podać źródła.

Co do poprawy prowadzenia to muszę się nie zgodzić. Auto się usztywniło, co dla mnie jest poprawą prowadzenia. Oczywiście jak ktoś chce jeździć po torze, to taki zestaw się nie do końca nadaje, tylko powinno się zainwestować w dobry gwint, ale jeśli ktoś używa auta do jazdy na codzień to według mnie jest to dobre rozwiązanie.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    ALFA GT 1.9 (2005)

Domyślnie

Ok, postaram się sprawdzić jakie mam sprężyny i jak bardzo obniżają i prawdopodobnie założę seryjne amorki.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Cytat Napisał darkdancerr Zobacz post
    Oczywiście miałem na myśli, że seryjny amorki będą działać z krótszymi sprężynami. Poprzez przystosowanie mam na myśli, że zwykłe sprężyny pod wpływem obciążenia również się uginają. Seryjne amortyzatory są przystosowane do maksymalnego ugięcia o około 35mm względem serii, dlatego dużo krótszych sprężyn obniża auto o około 30mm, żeby można było je założyć na seryjne amortyzatory. A przynajmniej taką informację gdzieś czytałem, ale nie jestem w stanie teraz podać źródła.

Który producent podaje takie dane o tych 35mm?? Żaden seryjny amortyzator nie jest do tego przystosowany. To że jedno da się złożyć z drugim i jakoś to będzie jeździć nie znaczy będzie to dobrze funkcjonowało. Zakres pracy amorka się zmieni, charakterystyka tłumienia się zmieni, zarówno dobicie jak i odbicie stanie się bardziej efektownie (nie efektywne).
    Po tym co piszesz dziwi mnie też to, że producenci krótszych sprężyn np. tych -30mm zalecają montaż sprężyn do krótszych amortyzatorów.

A co do poprawy prowadzenia to zapomnieliście wspomnieć o większej nerwowości, myszkowaniu, nieprzewidywalności i mało zwartym działaniu na nierównościach, dobijaniu już przy niewielkim zużyciu amortyzatorów. Więcej plusów nie pamiętam. No ale jak to napisał Pafka - Bzdury piszę

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

dziwi mnie też to, że producenci krótszych sprężyn np. tych -30mm zalecają montaż sprężyn do krótszych amortyzatorów.
    Ze strony Eibacha:
    "Sprężyny Pro-Kit obniżają auto o maksymalnie 40mm (najczęściej jest to jednak wartość 30mm) bez potrzeby wymiany amortyzatorów na sportowe."

A co do poprawy prowadzenia to zapomnieliście wspomnieć o większej nerwowości, myszkowaniu, nieprzewidywalności i mało zwartym działaniu na nierównościach, dobijaniu już przy niewielkim zużyciu amortyzatorów. Więcej plusów nie pamiętam. No ale jak to napisał Pafka - Bzdury piszę
    No to jak wiesz jak moje auto się prowadzi na takim zestawie, to spoko
    Dla mnie obniżony punkt ciężkości auta i zmniejszenie pochylenia przy pokonywaniu zakrętów, daje zauważalne polepszenie właściwości jezdnych - dla Ciebie pogorszenie.
    Moim zdaniem dla kogoś kto autem jeździ na co dzień, i chce zachować "resztki" komfortu, to taki zestaw np. Pro Kit + B4, jest sensownym rozwiązaniem. Sporo ludzi jeździ na takich zestawach, i większość jest zadowolona. W tej większości jestem również ja. Co nie oznacza, że jestem przeciwnikiem amortyzatorów sportowych, i że nigdy takie krótsze amory nie wpadną do mojego auta.
    Choć z drugiej strony miałem kiedyś w innym aucie zestaw Pro Kit + B8, i Twój opis "o większej nerwowości, myszkowaniu, nieprzewidywalności i mało zwartym działaniu na nierównościach, dobijaniu", bardziej pasuje właśnie do zestawu Pro Kit + B8 niż Pro Kit + B4.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia