Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Wibracje, drgania nadwozia 2,4 jtd

zenek2562
    Gość

Domyślnie

Tak JTD 2000r i mam to samo co koledzy wyzej ze od 1500 do 2000tys obrotow jest takie dziwne jak by buczenie. apropo tych podusze ile ich jest i gdzie je mozna dostac ??
    Jak pala wasze JTD?? bo u mnie nie pali na dotych a tym bardziej jak jest juz nagrzana to jeszcze dluzej trwa odpalanie.
    Ostatnio edytowane przez zenek2562 ; 12-06-2009 o 15:16

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Ostrwiec Św
    Auto
    156 - 1.9 JTD - 2004

Domyślnie

W mojej alfce wymieniłem sprzęgło + dwumas + poduszkę pod skrzynią chociaż to wcześniejsza nie wykazywała śladów zużycia. Efekt makabryczny, po zapaleniu przenoszą się drgania na karoserie, pedały, kierownicę, plastiki dostają wibracji, aż buczy jazda jak traktorem. Totalna załamka, poradzćcie co można zrobić??

Dzieki i pozdrawiam.

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaBravo Zobacz post
    W mojej alfce wymieniłem sprzęgło + dwumas + poduszkę pod skrzynią chociaż to wcześniejsza nie wykazywała śladów zużycia. Efekt makabryczny, po zapaleniu przenoszą się drgania na karoserie, pedały, kierownicę, plastiki dostają wibracji, aż buczy jazda jak traktorem. Totalna załamka, poradzćcie co można zrobić??

Dzieki i pozdrawiam.
    A poduszki pod silnikiem i łapa silnika?
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Ostrwiec Św
    Auto
    156 - 1.9 JTD - 2004

Domyślnie

Cytat Napisał Izane Zobacz post
    A poduszki pod silnikiem i łapa silnika?
    Czy łapa też podlega zużyciu?

Wcześniej wyglądało to tak, silnik przy zapalaniu podskakiwał i szarpało budą, stąd wymieniłem dwumas + tylnią poduszkę po skrzynia. Poduszki pod silnikiem nie ruszalem. Teraz jest porażka, chociaż juz silnik przy zapalaniu nie podskakuje za to kabina cała drga, najbardziej na jałowym, chociaż podczad jazdy też drgania przenoszą sie na karoseria. autko ma 6 lat i już poleciały tez poduszki??
    Ostatnio edytowane przez AlfaBravo ; 03-12-2010 o 18:43

Użytkownik Embrion Avatar collins
    Auto
    Alfa Romeo 156 S-wagon 2,4 JTD 100kW rok 2000

Domyślnie

Cytat Napisał przemo27 Zobacz post
    (...) Przy okazji sprawdź sobie stan 2-masy napędu urządzeń pomocniczych , tam guma ma jeszcze mniejszą trwałość. U mnie koło było w kiepskim stanie i powodowało silne wibracje podczas jazdy w końcu pasek klinowy uległ rozcięciu wzdłuż ( nowy napinacz również uległ przedwczesnemu zużyciu i musiałem go wymienić , na szczęście jakoś dotoczyłem się do mechanika. (...)
    Od kilku miesięcy borykam się z problemem piszczącego paska klinowego urządzeń pomocniczych. Po każdorazowej wymianie różnych jego elementów (jedna rolka, następna rolka, 2x napinacz, 4x pasek) znowu piszczy, a na dodatek występują drobne drgania praktycznie przez cały czas. Myślicie, że to może być koło 2 masowe urządzeń pomocniczych? Kolejny wydatek mnie dobija... A sądzę, że do wymiany może być też założony miesiąc temu nowy napinacz.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Koledzy miałem kiedyś AR156 z silnikiem 2.4JTD 10V, problem z drganiami na biegu jałowym był spowodowany kołem pasowym na wale (uszkodzeniem wkładki tłumiącej), po wymianie przez 10tkm było dobrze i znowu koło pasowe zaczęło się odzywać - znajomy mechanik powiedział, że winne jest "sztywne" koło pasowe na alternatorze i wymienił je na koło za sprzęgłem jednokierunkowym (potem takie były fabrycznie)- od tego momentu
    przejechane było ponad 30 tkm i był idealny spokój.
    Pomijam oczywiście koło zamachowe dwumasowe ale ono daje inne objawy.
    Radzę dokładnie sprawdzić stan koła pasowego na wale, dobrym sprawdzianem jest zrzucenie paska wielorowkowego i uruchomienie silnika.

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

szwagier wymieniał to koło i mechanik jak mu kupił koło to tego samego tygodnia 2 raz je wymieniał na takie samo nie pamiętam firmy... po krótkim czasie(kilka dni) znowu zaczęło się odzywać i wtedy juz wymieniał chyba na oryginał... rok i spokój
    co do drgań tak jak juz pisali albo przegub wew. albo poduchy powodują drgania... ewentualnie jak masz przy wydechu zamiast tej siatki kawałek rury wspawany to wydech Ci wtedy powoduje drgania... poduchy są 3... pod bezpiecznikami, pod silnikiem i do góry przy kielichu od strony pasażera... osobiście ja ją wymieniałem bo guma była trochę nadpęknięta i troche mniej przy gaszeniu telepotało...