Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Konkurencyjne Hot Hatche vs Wloska Koniczyna

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    mito

Domyślnie

To ja mogę się wypowiedzieć o MiTo QV, bo posiadam już prawie 3 lata.
    Jeżeli chodzi o moc to niby 170 KM, ale w porównaniu z [notranslate]Alfa[/notranslate] 147 150KM podkręconą do ponad 170, to niebo a ziemia tutaj nie zależnie od prędkości wciskasz gaz i leci pięknie, dlatego nie zdecydowałem się na podkręcanie, o którym myślałem zaraz przed zakupem.
    Spalanie według mnie niskie, w trasie Wrocław - Frankfurt i z powrotem, średnia prędkość według komputera 110km/h spalenie 6.5l, w mieście więcej niż 8.5 nie miałem, przy mieszanej jeździe 7,2 na ostatnich 4kkm.
    Komfort, zależy czy jedziemy na dynamiku czy na normalnym trybie, na dynamiku oczywiście dźwięk jest bardziej basowy, co niektórym pasażerom może przeszkadzać, i zawieszenie jest twardsze (mam wersje z zawieszeniem adaptacyjnym).
    Koszty utrzymania, zaraz po kupnie oczywiście do wymiany oleje, filtry i rozrząd, jakieś drobne rzeczy przy zawieszeniu, w ciągu 3 lat dodatkowo wymieniłem tarcze i klocki i to chyba był największy wydatek, a tak to jakieś małe pierdoły, których cena nie przekroczyła 200zł, 2 chyba najpoważniejsze awarie to przetarcie kabla od masy pod akumulatorem, niby częsty przypadek, a drugi to błąd abs i innych systemów, co się okazało, że był to skutek słabego akumulatora, porównując z poprzednimi alfami jakie mieliśmy w rodzinie 147 FL, 156, 159, widać, że jakość jeżeli chodzi o mechanikę jest znacznie lepsza.
    Jeżeli chodzi o MulitAir to według mnie mit, bo mam kliku znajomych, który jeżdżą Giuliettami z tym silnikiem i mają po prawie 200kkm i nie mieli z tym problemu, ale oczywiście zależy to od serwisu, jak ktoś wymienia olej, co 30-40kkm (w dodatku na jakiś badziew) to nie ma, co się dziwić.

Ogólnie polecam, jeżeli chodzi o małe sportowe auto, to według mnie jest bardzo ciężko kupić, często są wyżyłowane nie zależnie od ilości km, a powiedz sprzedawcy żeby pokazał jakąś dokumentacje serwisu, albo faktury za części to zaraz oburzony, że mu się na słowo nie wierzy. Swoją MiTo szukałem ponad pół roku, a patrzyłem również za innymi hot hatchami.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce TI

Domyślnie

Jestem w szoku jak malo pali twoje MiTo. U mnie w miescie 1.4 tb 155km ponizej 10 to nie zejde. Srednia z miasta (Poznan) to 10.5-11.5L
    Błędów zadnych nie mam także nie wiem co jest grane. Tankujesz 95 czy 98?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

A500 ma jedną wadę- 5-biegówa skrzynia i mogłaby być TCT

ZBANOWANY Świeżak
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    Stelvio 2.0; Giulietta 1.4 multiair

Domyślnie

Cytat Napisał Strzalka Zobacz post
    Jestem w szoku jak malo pali twoje MiTo. U mnie w miescie 1.4 tb 155km ponizej 10 to nie zejde. Srednia z miasta (Poznan) to 10.5-11.5L
    Wszystko zależy od stylu jazdy i jak kto uważa jazdę miejską. Jak się bujam po mieście delikatnie w niedziele albo wieczorem to potrafi zejść do 6.5 a normalnie w tygodniu to 11. Miasto Kalisz. Do pracy mam 3 km to silnik się nie dogrzewa wiec spalanie rośnie nawet do 12. Jak tylko przejadę kawałek dalej to spada do 10.5- 11. Znam tez takich, co dojeżdżają do Kalisza 8-10km i tez twierdzą ze to spalanie typowo miejskie.
    Wydaję się ze jak najbardziej pali Ci w porządku
    Ostatnio edytowane przez west_23 ; 17-07-2017 o 06:54

Użytkownik Rowerzysta Avatar Doblo
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta QV - 156FL 2.5 V6

Domyślnie

Abarth ale Garande Punto w pakiecie essesesesesessssesseseee 180KM
    You can't be a true petrolhead until you've owned an Alfa Romeo

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    mito

Domyślnie

Ja do pracy zwykle lecę obwodnica tak 15 km, ale z tego 5 to stoję w korkach, całość zajmuje mi tak (35-45min)(Wrocław), to jadę w trybie normalnym, a jak gdzieś dalej lub poza miast to dynamic i z lekkim deptaniem, żeby była ta przyjemność z jazdy. Ogólnie ciężko jest spalić ponad 8.5 litra.
    Dla porównania w Alfie 147 z dieslem spalanie miałem zwykle około 6.5l, w trasie poniżej 6, znajomy w Giuliettcie z dokładnie z tym samym silnikiem średnio ma 8l, a w ogóle jej nie oszczędza.
    Tankuje zwykle 98.

Użytkownik Świeżak Avatar GMB_156
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Tonale Edizione Speciale

Domyślnie

Cytat Napisał Strzalka Zobacz post
    Według komputera masz takie spalanie? Czy wyliczyłeś rzeczywiste? Mi komputer pokazuje średnio 8.3l/100km, a jeżdżę non stop w mieście Po poprzednim właścicielu pokazywał 9,8
    147 1.6 TS 120KM -> była
    156 1.9 JTD 8V 115KM -> była
    MiTo 1.4 TB 155KM -> była
    156 FL 1.9 JTD 16V 140KM -> była
    156 2.5 V6 190KM -> była
    Tonale Edizione Speciale 130KM 1.5 130 + 20KM -> jest
    Jaguar F-Type S AWD 3.0 V6 381KM -> jest

Użytkownik Świeżak Avatar Czarek_S
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Mito 1,4 TB 170KM

Domyślnie

Hej

moje MiTo QV też paliło mi w granicach 6,5 litra a jeździłem nim codziennie 120 km do pracy i z powrotem po górzystym terenie z prędkościami 80-140 km/h. MultiAir ma 2 zalety - fajniej rozłożony moment i niższe spalanie od TurboJeta. Awarii modułu niestety nie uniknąłem ale temat dzisiaj do ogarnięcia bez większego problemu (jeśli używany to najlepiej wymienić na taki z wersji USA).

MiTo fajne auto tylko głośne. Teraz składam do kupy Abartha 500 USA więc jak już wydłubię to będę miał porównanie.