To ja mogę się wypowiedzieć o MiTo QV, bo posiadam już prawie 3 lata.
Jeżeli chodzi o moc to niby 170 KM, ale w porównaniu z [notranslate]Alfa[/notranslate] 147 150KM podkręconą do ponad 170, to niebo a ziemia tutaj nie zależnie od prędkości wciskasz gaz i leci pięknie, dlatego nie zdecydowałem się na podkręcanie, o którym myślałem zaraz przed zakupem.
Spalanie według mnie niskie, w trasie Wrocław - Frankfurt i z powrotem, średnia prędkość według komputera 110km/h spalenie 6.5l, w mieście więcej niż 8.5 nie miałem, przy mieszanej jeździe 7,2 na ostatnich 4kkm.
Komfort, zależy czy jedziemy na dynamiku czy na normalnym trybie, na dynamiku oczywiście dźwięk jest bardziej basowy, co niektórym pasażerom może przeszkadzać, i zawieszenie jest twardsze (mam wersje z zawieszeniem adaptacyjnym).
Koszty utrzymania, zaraz po kupnie oczywiście do wymiany oleje, filtry i rozrząd, jakieś drobne rzeczy przy zawieszeniu, w ciągu 3 lat dodatkowo wymieniłem tarcze i klocki i to chyba był największy wydatek, a tak to jakieś małe pierdoły, których cena nie przekroczyła 200zł, 2 chyba najpoważniejsze awarie to przetarcie kabla od masy pod akumulatorem, niby częsty przypadek, a drugi to błąd abs i innych systemów, co się okazało, że był to skutek słabego akumulatora, porównując z poprzednimi alfami jakie mieliśmy w rodzinie 147 FL, 156, 159, widać, że jakość jeżeli chodzi o mechanikę jest znacznie lepsza.
Jeżeli chodzi o MulitAir to według mnie mit, bo mam kliku znajomych, który jeżdżą Giuliettami z tym silnikiem i mają po prawie 200kkm i nie mieli z tym problemu, ale oczywiście zależy to od serwisu, jak ktoś wymienia olej, co 30-40kkm (w dodatku na jakiś badziew) to nie ma, co się dziwić.
Ogólnie polecam, jeżeli chodzi o małe sportowe auto, to według mnie jest bardzo ciężko kupić, często są wyżyłowane nie zależnie od ilości km, a powiedz sprzedawcy żeby pokazał jakąś dokumentacje serwisu, albo faktury za części to zaraz oburzony, że mu się na słowo nie wierzy. Swoją MiTo szukałem ponad pół roku, a patrzyłem również za innymi hot hatchami.