Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: [156] Głośniki głównie przód

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Hej! Dzięki za info, nastawiłem się juz także na Helixy DB 62.1 tył również ale HELIX DB 6.1. Mam nadzieję, że będzie fajnie grać!

Użytkownik Rowerzysta Avatar porterneon
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Stelvio Veloce

Domyślnie

A ja nic nie zmieniam bo mam system Bose

Tak na powaznie to polecam wpiac wzmacniacz, glosniki Hertz i subwoofer. Niestety z glosnikow kabinowych nigdy nie osiagnie sie dobrego basu.

Podane glosniki (link) Helix zaczynaja prace od czestotliwosci 60Hz. Ludzkie ucho slyszy od (okolo) 23Hz. Juz tutaj widac jakie braki sa bez subwoofera. Do tego muzyke odbiera sie nie tylko uszami ale i wibracjami jakie wytwarza fala dzwieku, wiec odtwarzanie dzwiekow ponizej progu slyszenia tez jest wazne.

IMHO jak juz ktos decyduje sie aby przerabiac system dzwiekowy to powinno sie to zrobic dobrze, aby przyjemnosc ze sluchania muzyki byla jaknajwieksza.
    Ostatnio edytowane przez porterneon ; 17-06-2009 o 09:35

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adk
    Mieszka w
    ok. Mińsk Mazowiecki
    Auto
    145 2.0 T.S. QV-style

Domyślnie

Helix DB62.1 to dobry wybór, mają wystarczające wymagania żeby pociągnęło je radio ale dopiero pod wzmacniaczem wyciśniesz z nich to co potrafią Drzwi obowiązkowo do wygłuszenia bo bez tego nie zauważysz różnicy pomiędzy fabrycznym zestawem.

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad sensem montażu głośników w tylne drzwi. Na to konto dołożyłbym kilka zlotych i zaopatrzył się w jakieś konkretne pudlo do bagażnika. 156 do względnie duży samochód, ponadto sedan, bagażnik całkowicie oddzielony od kabiny pasażerskiej, należaloby dobrać jakąś solidną 10" wpasowaną w BR i efekt będzie na pewno

Takie moje zdanie, pozdrawiam i życzę przyjemnego słuchania

Kolego porterneon - jak radzi sobie sub w tym fabrycznym systemie???
    Ostatnio edytowane przez adk ; 17-06-2009 o 09:45

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

W moim założeniu chciałbym osiągnąć jak najlepszy dźwięk przy jak najmniejszej modyfikacji oryginalnej instalacji. Wzmacniacz niby nie problem ale trzeba kable na nowo prowadzić, gdzieś ukryć ten wzmacniacz a tego posunięcia no nie za bardzo chce mi się robić.

Dążę do tego aby Alfa wyglądała i miała jak najwiecej z wyposażenia seryjnego bez kolosalnych modyfikacji.

Skrzynka w bagażniku odpada bo nie chcę zajmować miejsca. Wcześniej jeździłem Fiatem Bravo i wiem co oznacza wibracja we włosach przy dobrym basie i jestem również świadomy tego, że przy Helixach nie osiągnę takiego efektu, jednak staram się go jak najbardziej zmaksymalizować przy seryjnej instalacji i wymianie głośników a tak było w Bravo:

Użytkownik Rowerzysta Avatar porterneon
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Stelvio Veloce

Domyślnie

Fabryczny zestaw Bose gra przyzwoicie, bije na glowe podstawowe naglosnienie, jednak nie powala. Jak podglosnisz muzyke na 75% mozliwosci to subwoofer zanika. Cos jakby brakowalo mu mocy.
    Osobiscie bardziej podoba mi sie brzmienie zestawow zbudowanych o sprzet Harman Kardon, daja one cieplejsza barwe dzwieku.

Fabryczne radio daje mi malo mozliwosci regulacji barwy dzwieku. Jest tylko regulacja poziomu niskich i wysokich tonow oraz balans. Nie ma zadnych fanrycznych exualizerow do wyboru (no chyba ze o czms nie wiem).
    Mam radio z wbudowana nawigacja i telefonem GSM. Jak ktos zna ten model i wie cos wiecej to prosze o informacje.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adk
    Mieszka w
    ok. Mińsk Mazowiecki
    Auto
    145 2.0 T.S. QV-style

Domyślnie

No tego się właśnie spodziewałem, z resztą nie ma co oczekiwać fajerwerków - tam siedzi 16cm głośniczek z tego co pamietam, to jest bolączka każdego systemu fabrycznego, a to że spisuje się lepiej od serii to nie ulega wątpliwości

W tym radiu z navi nie masz rzeczywiście żadnej regulacji, a jedynym wyjściem byłby montaż zewnętrznego procesora między radiem a wzmacniaczem co wiąże się z grubszą dlubaniną, demontażem radia itd itd itd. Nie ma innej możliwości. Caly zestaw jest optymalnie fabrycznie zestrojony i bez ingerencji w samą elektronikę niczego nie zdziałasz

Arek 146
    Gość

Domyślnie

Co lepiej kupic pod samo radio: http://allegro.pl/item675952710_heli...atis_24gw.html
    czy może:
    http://allegro.pl/item675747215_hert...65_tuning.html
    jak tam dystans do tych głośników to uda mi się założyc oryginalną kratkę

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Pod samo radio Helix

Arek 146
    Gość

Domyślnie

Czyli najlepiej na przód:
    http://allegro.pl/item681555857_heli...er_gratis.html
    a na tył:
    http://allegro.pl/item683430676_heli...rancja_fv.html
    Czy do tych głośników zastosowac dystanse?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Chyba będziesz potrzebował, żeby zmieściły Ci się i nie zawadzały o szybę. Myślę, że 10mm wystarczy spokojnie, ale najlepiej zdjąć boczek i zmierzyć...