Może masz założony zbiornik od Crosswagona Q4? - wtedy ma pojemność 50l w tym 7l rezerwy
Może masz założony zbiornik od Crosswagona Q4? - wtedy ma pojemność 50l w tym 7l rezerwy
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
w po zapaleniu rezerwy wlewam maksymalie 43 litry + 7 rezerwy jak piszesz
może tak jest.
Ale zostaje problem jak sie upewnić, czekać az zgasnie silnik?
No i ciągle zostaje pytanie czy to jednak nie walniety paliwomierzy
tak jak pisałem:
Zauważyłem że za szybko opada wskazówka paliwomieża na pierwszej połowie baku. Od pełnego do połowy przejeżdzam średnio 150 km co przy sprawdzonej sredniej 7,6 l/100km daje 10l wiec prawdopodobnie tam własnie "znika" mi brakujace 20l.
Witam
Te wskazniki paliwa to dzialaja jak chca. U mnie (jazda w miescie):
- pierwsza cwiartka znika po 200 km,
- druga cwiartka znika po kolejnych ~150 km,
- trzecia cwiartka znika po kolejnych ~150 km,
- ostatnia ciartka dlugo sie trzyma, wskazowka musi byc duzo ponizej wskaznika rezerwy zeby lampka sie zapalila.
Komputer jak pokazuje dystans do przejechania na paliwie z baku napawa czlowieka wielkim optymizmem. Dla tego traktuje wskazanie poziomu paliwa raczej jako luzna sugestie.
Koledzy z dieslami-nie polecam jazdy do końca paliwa w zbiorniku bo zapowietrzycie sobie uklad paliwowy![]()
Witam
Kiedyś profilaktycznie pytałem się na tym forum, jak odpowietrzyc układ paliwowy w przypadku zużycia wszystkiego paliwa w 1,9 JTD- to mi powiedziano, że wystrczy wlac do zbiornika paliwo 3 razy przekręcic na kilka sekund zapłon po czym normalnie odpalic auto. Pompa ma w tym czasie uzupełnic paliwo w układzie.Nigdy nie próbowałem, czy na pewno tak jest?
A kto ci takich rzeczy nawciskał . Jak zapowietrzysz diesla i nieważne czy jtd, tdi to trzeba go odpowietrzyć.
Zapowietrzony odpali na hol...ale nie jest to sposób polecany raczej ostateczność...mój brat ma DTI z łańcuchem rozrządu to nie ma takiego strachu jak w przypadku paska xD Ciągaliśmy jego auto po zapowietrzeniu i odpala bez problemu![]()
ja mam 63 litry, ostatnio wlałem 62, ale rezerwa długo się już świeciła. Wychodzi u mnie 6 litrów rezerwy i 57 pojemności. Swoją drogą to ciekawe, że na pozór jednakowe auta a takie rozbieżności w bakach..
kiedys w mojej 145 JTD skonczylo mi sie paliwo. Po zatankowaniu dlugo probowalem ale silnik nie chcial zapalic. Zadzwonilem do pal-caru i mechanik poradzil mi, zebym kilkakrotnie przekrecic kluczyk po polowy - tak, jak piszesz wlacza sie wtedy pompa i zasysa paliwo. Pomoglo :-)
Potem jeszcze gadalem o tym z kumplami, ktorzy maja diesele i okazalo sie, ze to sprawdzony sposob ale pod warunkiem, ze ma sie w miare nowy filtr paliwa. Przy starym i zapchanym ten sposob sie nie sprawdza.
Alfoskie wsazniki to tylko bajer, wskazówka do zera i ponad 150km przejechałem (paliwo się nie skończyło) Tyle to na rezerwie ciężko było by zrobić. Mój silnik to 2.0jts także "dobrze" trzeba się starać żeby na 9 l na 100 spalić.