Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: dźwięk "łu łu łu łu" podczas jazdy

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta, 1.6 diesel, 2012

Domyślnie

Jedno z łożysk kół wraz z Piasta wymieniałem ale nie pamietam czy prawe czy lewe , muszę to sprawdzić.
    Łożyska w skrzyni wymienione latem a dźwięk pozostał :/

Mały update problemu. Dźwięk słychać przy dodawaniu gazu i przy toczeniu się auta bez gazu. Niezależnie od tego czy wciśnięte jest sprzęgło czy nie. Co jeszcze zauważyłem...wydaje mi się ze słyszę jakieś chrobotanie na postoju ktore przypomina ten dźwięk pojawiający się w czasie jazdy ale mogę się mylić i mogą to być dwa niezależne dźwięki. W każdym bądź razie mam wrażenie ze oba dźwięki ustają kiedy wciśnie się hamulec.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał dellx Zobacz post
    Jedno z łożysk kół wraz z Piasta wymieniałem ale nie pamietam czy prawe czy lewe , muszę to sprawdzić.
    Łożyska w skrzyni wymienione latem a dźwięk pozostał :/

Mały update problemu. Dźwięk słychać przy dodawaniu gazu i przy toczeniu się auta bez gazu. Niezależnie od tego czy wciśnięte jest sprzęgło czy nie. Co jeszcze zauważyłem...wydaje mi się ze słyszę jakieś chrobotanie na postoju ktore przypomina ten dźwięk pojawiający się w czasie jazdy ale mogę się mylić i mogą to być dwa niezależne dźwięki. W każdym bądź razie mam wrażenie ze oba dźwięki ustają kiedy wciśnie się hamulec.
    Zdejmij pasek pomocniczy i gazuj, jeśli zniknie to już wiadomo gdzie patrzeć. Nie wiem czy pompa wody może takie dźwięki dawać

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM

Domyślnie

U mnie łi łi łi przeszło po wymianie zawieszenia z przodu (wymieniałem wahacze górne i dolne, łączniki stabilizatora, drążki z końcówkami + regeneracja zacisków - prawy przód i lewy tył). Robiłem to na kilka razy i dokładnie nie umiem określić w którym momencie przestało.
    Ten dźwięk prześladował mnie sporo czasu i ni jak nie dało się ustalić przyczyny, ale jak przeszło to nawet nie zauważyłem kiedy.
    Jakbym miał obstawiać co pomogło to typowałbym zaciski lub wahacz dolny... po pewnym czasie zaczęły wychodzić na tych elementach dodatkowe objawy.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Zajrzał bym do dyfra
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta, 1.6 diesel, 2012

Domyślnie

Ktoś już pisał o tym ze dźwięk ustał po regeneracji zacisków i może to jest trop warty podjęcia. Wahacze górne i dolne mam wymienione i to nic nie zmieniło

Olo, co z tym paskiem pomocniczym? Co da jego zdjęcie? Myślisz ze to on może o coś ocierać lub taki dźwięk może wydawać któryś z elementów napędzany przed pasek? Dwa dni temu wymienione zostało koło pasowe i dźwięki pozostały bez zmian.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał dellx Zobacz post
    Ktoś już pisał o tym ze dźwięk ustał po regeneracji zacisków i może to jest trop warty podjęcia. Wahacze górne i dolne mam wymienione i to nic nie zmieniło

Olo, co z tym paskiem pomocniczym? Co da jego zdjęcie? Myślisz ze to on może o coś ocierać lub taki dźwięk może wydawać któryś z elementów napędzany przed pasek? Dwa dni temu wymienione zostało koło pasowe i dźwięki pozostały bez zmian.
    Chodzi o to że wyeleminujesz rolki i osprzęt. Ocierania paska nie brałem pod uwagę bo zapewne jak by tarł to było by widać po jego stanie

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Świeżak Avatar jarecki82
    Mieszka w
    opolskie
    Auto
    159 1.9 JTD 150 eko OFF Panda 1.3JTD Seicento

Domyślnie

dellx:
    Nie wiem czy dostałeś moje odpowiedzi na priv czy nie potrafię odpisać.
    U mnie ucichło po wymianie na nowe zimowe wąskie 205/55 r16 . Może to u mnie ta opona letnia albo łożysko ma lżej jak na tych letnich 235/45 r18
    Może to ten dyfer u Ciebie. U mnie rano po odpaleniu charczy z lewej strony chrobocze, przejadę 2 km i cisza w lecie przy wyższych temperaturach chrobotania nie było w ogóle, i to mówią jest mechanizm różnicowy.
    łu,łu,łu na szczęście minęło.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159 2,0 jtdm 16v 2011r

Domyślnie

Ja obstawiam - piasta, a dokładnej łożysko przednie. Niewiele da się usłyszeć kręcąc kołem. Bez obciążenia nie będzie huczeć. Jeszcze jedno, może aczkolwiek nie musi być tak, że przy skręcaniu w lewo lub prawo może być słychać bardziej lub częściowo zanikać. Różnie to bywa.
    Ostatnio edytowane przez irek81 ; 19-11-2017 o 22:13