Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: remont silnika

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Ostrołęka

Domyślnie

Chodzi mi o ten wężyk za przepustnicą który zdiąłem z pokrywy zaw. to on zasysał powietrze ale jak go zatkałem palcem i pochwili odetkałem to już nie zasysał powietrza jak by sam się zatkał. Dopiero jak nim troche poruszałem to dopiero zaczynal spowrotem zasysać. Może jakiś tam zaworek się popsuł?
    Ostatnio edytowane przez wojk2 ; 27-06-2009 o 22:47

czapka
    Gość

Domyślnie

To może inaczej. Wyciągnij szabelkę poziomu oleju i tam sprawdź czy mocno dmucha. Jeżeli porządnie dmucha to silnik do rozbiórki (lub złomowania) zależy czy pierścienie czy tuleje. Jeżeli nie to głowica do zdjęcia i uszczelniacze do zmiany. Możesz też wykręcić świece i jeżeli czyste to prawdopodobnie wina tkwi w dole a jeżeli nie to góra. Przy okazji zmierz ciśnienie sprężania. Zakładam oczywiście, że to nie lejące wtryskiwacze i ten dym to olej a nie paliwo.
    I jak to mówią, wcześniej skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą (innym mechanikiem) bo stawianie diagnozy na odległość to tak jak operacja przez telefon
    Ostatnio edytowane przez czapka ; 27-06-2009 o 23:04

Mieszka w
    Ostrołęka

Domyślnie

No tak jak wyjmę bagnet to nic nie dmucha. Silnik ten jest po wymianie uszczelniaczy zaworowych, są wstawione nowe tuleje co za tym idzie są nowe piercienie i ma przejechane po remoncie dopiero 400 kilometrów. Chodzi mi o tą rurkę 4 i zaworek 5 na rysunku

czapka
    Gość

Domyślnie

To zaworek zwrotny. Jak nic nie dmucha z bagnetu to pewnie dół jest w porządku. Jeżeli to uszczelniacze to bardzo będzie dymił rano przy odpaleniu.
    Co silnik miał wymienione, jakiej jakości były części i jak fachowo zostało to zrobione wie tylko ten, który to robił. Na pewno nie klient. Nie raz widziałem przypadek gdzie przyjeżdzał ktoś twierdząc, że np. głowica zrobiona na zero a po rozbiórce okazało się, że na zero ale nowych części.

Podjedź do jakiegoś rozumnego mechanika i sprawdzi to w pół godziny. Będziesz miał pewność.

Mieszka w
    Ostrołęka

Domyślnie

Częci sam osobicie kupowałem, uszczelniacze erlinga blok i wał sam woziłem do Białegostoku do szlifu i tulejowania, no ale masz rację nie widziałem jak składał czy napewno uszczelniacze wymienił. Z rana po odpaleniu też nie puszcza dymka.

janek156
    Gość

Domyślnie

Witaj kolego- masz na świeżo motor złozony na 5W.. -zalezy jak Ci dokładnie spasowali tłok-pierścień-cylinder, w sumie to nie raz juz widziałem auta po remoncie które do pewnego momementu palą więcej oleju (w graicach rozsądku). po kilku, kilkunastu tysiącach spalanie oleju maleje. Dobrze by było po kilku tys. zmienić oliwe na taką jak chce producent np 10w40. pozdrawiam

dejwa1
    Gość

Domyślnie

panowie przeciez pierścienie sie układaja i to normalna sprawa. Po ok 500 km powinno sie ustatkowac

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jak na mój gust to silnik został źle złożony (pierścienie)
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

czapka
    Gość

Domyślnie

Panowie - jeżeli by to były pierścienie to by były przedmuchy.

Mieszka w
    Ostrołęka

Domyślnie

Mam jeszcze jedno pytanie przy dobieraniu uszczelki pod głowice a wybierałem z dwóch, które się różniły tylko jednym otworem olejowym jedna mniła mniejszy od drugiej ja założylem tą (mechanik) el626727 z tą większą dziurą w opisie od 95r druga to ta z mniejszą dziurą el006702 w opisie od 97r. Założyliśmy taką tylko dla tego iż byla taka w cześniej założona. A może powinna być ta zmniejszą dziurą?
    auto 2001 150koni