Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Losowo pojawiający się niepokojący dźwięk sprężarki klimatyzacji

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Ghibli'20, Giulia'18, Tonale'23, Spider'99

Domyślnie

te bardzo fajne urządzenia często pokazują złą ilość czynnika - był z tym zamęt bo AR stosowała 3 producentów sprężarek, a potem jeszcze któryś został przejęty przez innego i to wprowadza kolejny zamęt jeśli się próbuje dojść do ładu po producencie sprężarki. w większości 159 bije się 550g, ale tak, część produkcji, niektóre wersje silnikowe (późniejsze 1.9JTDM) mają 460g.

w poprzedniej JTDm nie udało się zlikwidować tego brzęczenia nigdy (występuje tylko jak jest ciepło, a mocniej jak jest upał)- ale też nie nasilało się przez lata i klima dobrze chłodziła. gadałem z gościem który robi tylko z klimatyzacjami samochodowymi (też regeneruje), sprawdził ciśnienia podczas pracy klimy (wszystko było tip top) i powiedział że wewnątrz sprężarki są jakieś tam elementy zaworki czy jakieś blaszki nie pamiętam (w wielu niewymienne, z głowy twierdził że w naszych właśnie są niewymienne) które mogą ulec uszkodzeniu, i tak to będzie brzęczeć. Twierdził że w takich przypadkach wymiana sprężarki jeśli ktoś chce mieć 100% ciszę.

W TBi brzęczało, taka maszyna ładna u mojego mechanika pokazała 460g, nabiliśmy, była masakra -ze 3x głośniej i dłużej niż na Twoim filmiku, podjechałem do ASO, a im zaś maszyna (oni mieli taką wielką jak średniej wielkości lodówka, a nie plastikową zabawkę wielkości walizki), im pokazało 550g, tyle nabili i przez 1.5roku ani nie mruknęła klima - dopiero w ostatnich miesiącach minimalnie (na wiosnę pojadę znów na nabicie).

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał adam.st Zobacz post
    Z tego co czytałem w tamtym wątku nabicie jednak pomogło wielu osobom Byłem w serwisie klimy u bardzo fajnego gościa, faktycznie powiedział że chyba nikt się klimą przez te lata nie zajmował - czynnika było 110 gram, miał bardzo fajne urządzenie które sprawdzało szczelność, uzupełnił układ do 460 gram (i tyle mu pokazało urządzenie że w 159 powinno być) i o ile nie widziałem źle, 10g oleju (ale może źle spojrzałem). Jak na razie jest ok, chociaż dużo nie jechałem. Mimo wszystko to że powiedział że "nikt przez te lata się tym nie zajmował" jak i że "dobrze że przyjechałem" napawa mnie nadzieją i sądzę że o ten brakujący czynnik chodziło
    Skoro tyle czynnika ubyło jest spora szansa na nieszczelnosc układu. Mimo sprawdzenia nie jest to wynik na 100 %. Maszyna wykonuje podcisnienie, natomiast układ wraz z nabitym czynnikiem wytwarza ciśnienie. Problem jest taki że łączenia gumowe/stalowe inaczej się układają. Swoją drogą na jakiej podstawie ten serwisant stwierdził że dawno nikt nie zaglądał?! Były pajeczyny na korkach

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Ghibli'20, Giulia'18, Tonale'23, Spider'99

Domyślnie

no właśnie, podciśnienie to test ok 20 min i tylko 1 bar różnicy (prawie próżnia), a w rzeczywistości mamy dynamicznie zmieniające się ciśnienie w zakresie ok 11-16bar - czyli dużo wyższe i w przeciwnym kierunku, plus proces potencjalnego uciekania czynnika trwa np miesiącamii nawet mikro nieszczelnosć potrafi być problemem bo zaczyna brzęczeć po jakimś czasie.
    test podciśnienia sprawdza tak naprawdę tylko ewidentne nieszczelności.

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

epsonix, olo - dzięki za informacje. Okazało się że cała ta operacja nie pomogła - brzęczenie jest nadal i w zasadzie w niezmiennej formie. Bardzo ciekawe jest to co piszesz o tych 550 g. Pamiętasz ile tam było "oleju"?
    Napełnienie zostało wykonane dokładnie takim urządzeniem jak piszesz, czymś jak większa walizka. Pokazało się 460 gram. Dlatego też zastanawia mnie, czy gdzieś się nie udać gdzie mieliby tą wielką lodówę i nabili do tych 550, bo dźwięk ten jest trochę irytujący i nie wiem czy to tylko kwestia nabicia, czy jednak mam wymieniać sprężarkę...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Ja też trochę poczytałem na ten temat. Zadałem nawet pytanie do firmy która profesjonalnie zajmuje się klimą samochodową by rozwiać swoje wątpliwości. Takie pytanie i odpowiedź: "Ile czynnika chłodniczego powinno wchodzić do układu klimatyzacji w Alfie 159 1.9 JTDm 150 KM z 2007 roku? Zdania są podzielone - 460g, albo 550g. Nasza odpowiedź wg katalogów powinno być 460 gram gazu, całkowita ilość oleju w układzie 130 ml. typ oleju PAG46
    Bodajże kompresor Zexel ma 550. Valeo i denso 460" Ubiegłego lata też zacząłem delikatnie słyszeć ów "wiertarkę". Okazało się pod koniec sezonu że mam nieszczelny przewód od klimy. Jestem w trakcie zamówienia nowego oryginalne węża + osuszacza montowanego w skraplaczu. Na dniach będę to sam wymieniać, chce dostać się też do zaworu rozprężnego - pojawiły się głosy że zgromadzony tam brud może powodować problemy przy domykaniu zaworu, gdzie może to właśnie objawiać się takim "terkotem". Pożyjemy - zobaczymy

Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Rozumiem Czyli podsumowując:

Zexel - 550 gram łącznie (w tym 130ml oleju PAG46?)
    Valeo - 460g i 130ml oleju w tym?
    Denso - 460g i 130 ml oleju w tym?

Oraz pytanie, czy w prosty sposób poznam producenta, bez kanału, zdejmowania osłon, po prostu zaglądając pod maskę?

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

to jest całkowita ilość oleju w układzie - w normalnych warunkach nie ma opcji byś to wszystko bez płukania wyrzucił. Odzyskując czynnik z układu, zbierasz tylko częściowo olej Więc tymi ilościami aż tak nie sugeruj się Z góry raczej producenta sprężarki nie dojrzysz - ja od spodu po zdjęciu osłony znalazłem napis Valeo

Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Kurcze, może jakimś lusterkiem na kijku mi się uda dojrzeć Bo niestety nie mam ani garażu, ani żadnego miejsca, kanału, ani w zasadzie czasu na zabawy w grzebanie w aucie - spróbuję jakoś od góry to zobaczyć. Zaś temat trochę siedzi mi w głowie, bo aktualnie to jedyne co "piszczy" w moim aucie.

Wiesz, tak pytam o ten olej bo rozumiem, w układzie może zostać jakaś część jednak jeśli nabijając klimę ktoś daje 18g oleju (o ile dobrze zapamiętałem) na 460 czynnika po "zrzuceniu" całości, to gdyby zostało dajmy 50g oleju to mamy w układzie 68g. I wtedy jeżeli powinno być 130, to mam dość silną podstawę podejrzewać że ten brak pozostałych 62g oraz czynnika może powodować ten hałas... No ale to i tak takie teoretyzowanie, a jeśli się mylę to mnie popraw ...

Tak czy siak czeka mnie wizyta u kogoś znającego się na rzeczy, także będę musiał na terenie Krakowa znaleźć kogoś z odpowiednim sprzętem i wiedzą, oprócz tego również mam do zrobienia wszystkie filtry, płyny i tak dalej...

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

często te ich kombajny maja taką funkcję, że po odzyskaniu czynnika mają też wiadomość oleju zostało odessane z gazem. Jak jednak masz nieszczelność na wężu, to tego oleju mogło uciec o wiele więcej. Najlepiej udać się do firmy która zajmuje się profesjonalnie takimi usługami - mają między innymi maszynę do płukania całego układu

Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Byłem dzisiaj u innego, który powiedział mi o 550 a także jego maszyna pokazała 550 Magneti Marelli swoją drogą. Do tylu też dobił zaś w układzie było 270 - czyli jednak poprzedni "spec" racji nie miał i po prostu gdzieś czynnik ucieka. Nabite zostało oczywiście z kontrastem, także za 2 lub 3 tygodnie powrócę, aby sprawdził gdzie ucieka.
    Na razie przejechałem kawałek i sprężarki hałasu nie słyszałem...
    Ostatnio edytowane przez adam.st ; 03-04-2018 o 15:43