Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 151

Temat: Quo vadis Alfa Romeo

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Pepesz Zobacz post
    Ja tam nic nie mam do MOPARów. Taki Charger R/T z 68-69 z 6 biegowym manualem jako akcesorium i lepszą zawiechą byłby moim marzeniem obok 155 q4 z sercem 3.0 12v i dyfrem zblokowanym 30/70 przód/tył. Niech nikt mi nie mówi że jakby wacha była po 1,20 zł za litr to każdy by się poruszał 4 cylindrowymi pierdziawkami po 1,5 litra budowanymi wg. modły eko - metroseksualnych wyznawców ryżowego tofu. Półsferyczne komory spalania 440 cali sześciennych i ten majestatyczny bulgot sprawiający że właściciele hond jadą ze spuszczonymi głowami to jest to. Takie są już niestety wady wolnego rynku i zasady "klient naś pannnn". Popyt w większości rządzi podażą. Fiat za przeproszeniem nie sra pieniędzmi i nie stać by go było na stworzenie nowych płyt podłogowych i ogólnie oddania wolnej ręki inżynierom z generacji cuore sportivo na dalszy rozwój legendy pojazdów rodem z Lombardii. Lud chce małych, przednionapędowych (tj. tanich) plastikowych, wypełnionych schowkami na iPody i złączami na iPody coby posłuchać sobie ulubionych "tjunsów" rodem z radia eski wozidełek. Lud lubuje się także w asfaltowych terenówkach a potem płacze że trzeba się w korkach kisić. Widzi ktoś tu miejsce na pełno krwiste prawdziwe samochody nie kastrowane normami spalin czy artystycznymi wizjami chłopców z włosami na żel ? Bo ja nie. Utwierdza mnie to w przekonaniu że koniec świata jest blisko ;P
    A no niestety, teraz samochody mają byc takim samym gadżetem jak komórka. Milion funkcji z których i tak 3/4 populacji posiadającej dany gadżet w większości korzystac nie będzie. A jak się zbuduje niezbajerowane i surowe auto to musi byc to Dacia Logan na kiepawej płycie z Clio którą przeważa bagażnik, więc i o sportowym szaleństwie za bardzo mowy nie ma.

Za to jak trafi do Alfy amerykańska nawigacja to szybciej znajdzie ona zapewne najbliższego hamburgera niż Berlin czy Warszawe.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

cin_ek
    Gość

Domyślnie

Pepesz dobrze prawisz o tym co ludzie kupują i czego pragną. problem w tym że kiedyś Alfa robiła auta dla wąskiej grupy ludzi którzy wiedzieli że auto ma dawać radość z jazdy a nie być czymś co pozwoli się przemieścić z A do B. Teraz niestety idą w stronę ludu. Myślałem że od tego jest Fiat ale widać chcą ujednolicić chyba cały koncern. Nie są to też niestety wymysły dziennikarza bo często na zagranicznych blogach czytam o pomysłach Marchionne. skoro myślą o jeep'ie panda to czemu nie np Alfa Avenger

plancior
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    Dodge Caliber SRT4 i Alfa Romeo 149 Milano... hmmmm stylistycznie do mnie Milano nie trafia i na tym polu wybrał bym Dodge'a, a zwłaszcza SRT4,
    I tym kolibrem pojedziesz prosto w najmniejszym zakręcie. Stylistycznie, kwestia gustu, ale jak dla mnie to ten dodge jest ohydny, 149 ujdzie w tłoku.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał plancior Zobacz post
    I tym kolibrem pojedziesz prosto w najmniejszym zakręcie
    Dobrze, że inne przednionapędowe wozy z mocnym kopytem nie są podsterowne. To raz, a dwa nie jeździłem Calibrem więc nie będę się wypowiadał znając tylko stereotypy- bo to jest do dupy.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

cin_ek
    Gość

Domyślnie

mniejsza z tym kto czym by sobie pojeździł. Markę nam chcą zabić i zniżyć do poziomu vw. Jak dla mnie to polityka FGA powinna być taka:

-Fiat robi autka łatwo dostępne, rodzinne, miejskie i pod lud ze wszystkimi plastikowo-różowymi bajerami
    - Alfa pozostaje przy autach niepowtarzalnych o sportowych zapędach ale dających jednak możliwość codziennego użytkowania
    - Lancia robi eleganckie i ekskluzywne autka, bardziej dla starszych i nobliwych właścicieli

wtedy żadna marka nie wchodzi sobie w paradę wszytko ma swojego klienta. Wiadomo że Fiat sprzedaje najwięcej ale jako całość FGA zarabia kasę. I to Fiat powinien czerpać od Alfy i Lanci a nie tak jak teraz na odwrót.

kompletnym nieporozumieniem będzie jak FGA pozwoli chińczykom klepać pod ichnimi markami kopie Alfy, lub zaczną ładować w ramach oszczędności do Alfy części z Chin.

100 lat się zbliża a Alfa zamiast błyszczeć powoli chyba upada

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hammer
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5V6 2001r.

Domyślnie

Boję się, że na 100lecie pozostaną nam tylko wspomnienia po świetności marki, logo i dwa słowa w nazwie "Alfa Romeo"...

plancior
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    Dobrze, że inne przednionapędowe wozy z mocnym kopytem nie są podsterowne. To raz, a dwa nie jeździłem Calibrem więc nie będę się wypowiadał znając tylko stereotypy- bo to jest do dupy.
    Nom, kwestia gustu. W ogóle porównywanie samochodu będącego już na rynku do samochodu, który znamy tylko ze szpiegoskich fotek to dla mnie małe nieporozumienie.
    Do mnie nie przemawia przednionapędowy samochód za 100tys z 300KM pod maską. Taki plastikowy chłyt marketingowy.
    Żeby już nie robić offtopa odnośnie calibra, koledzy niestety mają rację z całymi tymi ipodami i wozidełkami, tak niestety teraz wygląda motoryzacja, a samochodów z duszą co raz mniej

Miss Alfaholicy 2011 Znawca Avatar aniucha05
    Mieszka w
    Mysłowice, Poland
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V & 159 2.2 JTS

Domyślnie

słuchajcie... temat już się kiedyś przewinął... powtórka z historii - pamiętacie Arnę?? totalna porażka... widać raz się na błędzie nie nauczyli...

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

żal... ale jak zwykle "najważniejsza jest kasa" a historia i piękno już się nie liczy
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

sibkods
    Gość

Domyślnie

Nie ma co spekulowac przez jakiegoś redaktorzyne z onetu, który nawet nie wie że historia motoryzacji Delta Integrale jest Lancią...

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia