156 to inna bajka, sprobuj tak ze 166![]()
156 to inna bajka, sprobuj tak ze 166![]()
alfy z rynku wtórnego kupować należy od alfistówNIGDY z żadnych komisów albo sciąganych przez handlarzy.
Taaa...
Kolego - poprzedniej Alfy szukalem 4 miesiace. Po 4 miesiacach udalo sie kupic perelke.
Teraz szukam juz prawie 3 miesiace samochodu... i na razie tylko szukam:-/
Zalozenia?
Pierwszy, max drugi wlasciciel.
Niemalowana.
Bezwypadkowa.
Krajowa.
Benzyna.
...duzo wymagam?;-)
No i zawezam sie juz coraz bardziej ku 147/156SW;-)
Choc do tej pory byl szerszy pomysl na nastepce boskiej 146, ktora oddala za mnie zywot...:-(
Powodzenia w szukaniu,
Limak
Jak szukacie auta co ma oryginalny lakier wszędzie to powodzenia..
Ludzie, bez przesady, auto używane to nie nówka z salonu, używki są w 90% puknięte i w 50% bite.. Tylko nie wiem czemu taką lekko pukniętą od razu odrzucacie? Mógł ktoś walnąć nawet na parkingu przodem-bokiem, czy też jego walnęli przy małej prędkości, po wyprostowaniu blach, nałożeniu lakieru auto dużo nie straci ze swojej pierwotnej trwałości jeśli blacharz-lakiernik zrobił swoją pracę dobrze - a czy zrobił ją dobrze trzeba jechać z innym, swoim zaprzyjaźnionym lakiernikiem który się zna.
Odrzucajcie bite (po wypadkach poważnych). Puknięte czy też ze świeżym lakierem ale jednocześnie z nienaruszoną konstrukcja przemyślcie.
PS. Na koniec przykład mojej mamy Citorena C3 1,1 benzyna: z salonu, rocznik 2003, przebieg 45'000 km - pięknie nie? a do tego bite w całości.. dla niektórych! bo.. przód różne reflektory i atrapa nowa (bo bażanty na drodze się zdarzają niestety), drzwi prawe szpachlowane i malowane (bo wiatr w bramy garażowe pcha), lewe tylne szpachla i lakier (bo słupki na drodze ku tyłowi wyskakują nieznośnie), zderzak przód naderwany z zatrzasków (bo to samo co drzwi przód).. No i teraz przyjeżdża taki klient, ogląda, bierze wskaźnik i co.. bity z każdej strony, licznik cofany (no bo gdzież 2003 r. by miał 45k km).. Jak byśmy go sprzedawali to tak by było, ale wiemy co z samochodem było na prawdę, nie miał nawet najmniejszej stłuczki (oprócz tych wymienionych wyżej ale to kosmetyka jak sami widzicie) i jest zadbany, więc posłuży nam jeszcze długich parę lat.
Ostatnio edytowane przez Qki ; 19-07-2009 o 23:45
wyjaśnij mi - jak ktoś ma np rysę zrobioną gwoździem to ma z nią jeździć i oglądać na co dzień ?? do tego nie mieszkasz na głębokiej wsi więc pojęcia uszkodzeń miejskich też powinieneś znać...
w sumie zawsze malowałem nawet drobne ryski bo mi przeszkadzały , uszkodzenia dokumentowałem na foto a takich klientów jak ty spławiałem słowami że sorry ale cena własnie wzrosła dwukrotnie...
Moja była uderzona w przód, ale została dobrze naprawiona na moich oczach wręcz. Dzięki temu wszystkie elementy ładnie pasują, a motor pracuje ładnie i bezawaryjnie. Czy to przekreśla moją alfę w oczach przyszłego nabywcy ? Ja myślę, że nie.
każdy ma prawo kupować co mu się podoba podobnie jak każdy ma prawo pogonienia klienta... z obu tych praw korzystam (czyli nie rozpaczam bo ktoś coś pomalował a rozpaczającym kupcom mówię papa)
Ano nie ma to jak autoutopię którą tworzy się na zamówienie z niemieckich trupów dla klienta szukającego używanego zadbanego samochodu za 5zł z przebiegiem 600 metrów, rzecz jasna diesel oszczędny ale z virusem, bezwypadkowy, kompletnie bez draśnięcia- stąd się biorą te manewry z licznikami, farbą- mechanizm giełdy jest prosty. Podobnie jak z ludźmi którzy na giełdzie kupują części do swojego auta a potem stresują się, że ich model i marka okupuje szczyty rankingów najczęściej kradzionych aut.
Znowu nie polecam, żeby zbyt nadgorliwie patrzec na pewne sprawy związane z kupnem- jak wcześniej padło- jeśli widac że trawersa jest pospawana, albo kielichy macphersona czy też widac, że słupki ABC noszą ślady spawów- odpuścic. Bo często widac paranoje zakupowe i wybrzydzanie jak w salonie, a czasem- nie w tym konkretnym przypadku- chodzi o 15-20o letnie wozy.
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi